Domaine Jean-Michel Stéphan

domaine-jean-michel-stephan

Met zijn 4,5 hectare wijngaard op Côte-Rôtie en 0,3 hectare op Condrieu mag Jean-Michel zich tot de besten rekenen binnen zijn gebied. Geen naambord of reclame aan de deur, wel een tuin vol speelgoed van de kinderen. Jean-Michel Stéphan is de vreemde eend in de bijt van zijn appellatie. Hij studeerde in Belleville in Beaujolais en zette zijn eerste stappen in de wijnwereld in 1991, gemotiveerd door zijn passie voor planten en biologie. Hij leerde de knepen van natuurlijke wijnbouw van Jules Chauvet, dé referentie binnen dit vakgebied uit Beaujolais.

Anderhalve hectare wijngaard werd aangeplant op Coteau de Bassenon. Dit is een steile helling in terrasbouw aangelegd en waar de bodemstructuur bestaat uit graniet en gneiss. De oudste wijnranken (0,87 hectare) staan er sinds 1896 en 1902. Het hoogste deel van de helling is recenter en dateert van 1987. De andere wingerds zijn deze van Tupin (1965), Coteaux de Tupin (1980), Les Bercheries en Verenay (1992). Op Verenay staat viognier geplant. De bodem is bevat hier schiste en zand en draineert het water zeer vlot. Dit zorgt voor vlug rijpe druiven en dus geen te logge viognier.

Hier worden wijnen gemaakt op hun fruit en fraîcheur zonder sulfiet. Hij noemt zijn vinificatiemethode ‘semicarbonic’. Bij de maceratie worden de vaten bijgevuld met koolzuurgas tot alles goed is ingeweekt. Dit proces gebeurd op een lage temperatuur van 10°C. Om het probleem van reductie tegen te gaan wordt de ‘chapeau’ regelmatig gebroken om zo zuurstof te geven aan de wijnmassa. Reductie hoort bij het wijnproces, maar gaat weg volgens Jean-Michel door vatlagering van minimum 16 maand en daar hij geen zwavel gebruikt wordt er niets geblokkeerd tijdens de vinificatie.