Domaine Yves Cuilleron

domaine-yves-cuilleron

Yves Cuilleron heeft in totaal 52 hectare wijngaard verdeeld over 5 appellaties in de noordelijke Rhône en als Vin de Pays des Collines Rhodaniennes. Niet tegenstaande er al drie generaties wijnbouwers voor Yves waren in zijn familie was hij niet voorbestemd om wijnboer te worden. Zijn passie voor eten en drinken heeft het gehaald boven zijn opleiding als mechanicus, en zo heeft hij in 1987 het domein gekocht van zijn vader. Een wijnopleiding van drie jaar in Mâcon heeft van hem een personage en begrip gemaakt binnen de wijnwereld.

De verschillende percelen hebben heel uiteenlopende terroirs, en liggen allemaal in de nabijheid van Cornas. Mini percelen van 0,08 hectare zijn bij Thierry Allemand geen uitzondering. De grond wordt manueel bewerkt, hij heeft een hekel aan gras maaien dus zien we wilde wijngaarden met een grote diversiteit aan fauna en flora om het natuurlijke evenwicht te stimuleren. Zijn gekendste percelen zijn Reynard en Chaillot. Respectievelijk aangeplant in 1900 en 1987. Beiden op granietrijke bodem.

Lage rendementen vormen de basis voor het type wijn dat beoogt wordt. Een zeer selectieve en zorgvuldige oogst waarbij de druiven enkel ontsteelt worden in moeilijke jaargangen. De maceratie duurt hier tussen de 20 en 25 dagen lang op een lage temperatuur. Tijdens de alcoholische gisting wordt sulfiet gemeden. Enkel bij het bottelen wordt een minimale dosis zwavel gebruikt. Voor Thierry geen ruwe wijnen steunend op harde tannines zoals de lichting van Clape, maar wel de soyeuze, mondvullende en fruitgedreven compacte wijnen met diepgang.