Frederic Cossard

frederic-cossard

Fred Cossard is één van die nieuwe namen in Bourgogne. Zijn wijnen hebben een enorme aantrekkingskracht, zijn 'Alive & Kicking' met een hoge dosis drinkplezier. Fred maakt zijn wijnen op de meest natuurlijke manier zonder enige scheikundige toevoeging inclusief sulfiet. Het werk in de wijngaard leunt sterk aan bij de filosofie van de Biodynamie, onkruidverdelgers en scheikundige meststoffen zijn uiteraard uit den boze. De druiven worden manueel geoogst door een equipe van 20 personen.

De druiven voor de witte wijnen worden bij de aankomst in de cuverie onmiddellijk geperst en ondergaan de alcoholische en malolactische vergisting op vat bij een gemiddelde temperatuur van 12° Celsius en dit gedurende 3 à 6 maand afhankelijk van het jaar. De druiven voor de rode wijnen worden niet ontrist en vergisten in open houten cuves met een maceratie van minimum 40 dagen. Daarna volgt een elevage op barriques gedurende 12-15 maand waarvan minstens 1/3 jaarlijks wordt vernieuwd. Er wordt enkel met eigen gistcellen gewerkt. De wijnen worden gebotteld door gebruik te maken van zwaartekracht en er wordt niet geklaard noch gefilterd.

Het domein werd opgestart in 1996 met enkele percelen in Saint-Romain en Auxey-Duresses. In de loop der jaren werd er verder aangeplant en werden vignes in Nuits-St-Georges en Savigny Les Beaune gerecupereerd om zo tot een oppervlakte van 6.5ha te komen. In februari 2010 werden er nog eens 5 ha wijngaarden (Pommard, Pommard 1°cru, Volnay village en Volnay 1°cru, etc) toegevoegd aan de exploitatie. Met zijn levensgezellin Laure richtte hij tevens in 2006 een kleinschalige 'Négoce' op om met dezelfde filosofie Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Vosne-romanée,etc... te vinifieren en aan te bieden onder de naam COSSARD.