Pascal Cotat

dummy-1170x6502

De naam Cotat doet bij wijnkenners het hart onmiddellijk sneller kloppen. De reputatie van deze producent is geweldig en zijn Sancerres staan op bijna alle grote wijnkaarten ter wereld. Pascal Cotat bezit een tweetal minuscuul kleine percelen wijngaard op de steile hellingen van de crus Les Monts-Damnés en La Grande Côte binnen de gemeente Chavignol. (Het Chavignol dat ook beroemd is vanwege de gelijknamige geitenkaasjes, maar waar al decennia lang geen geit meer te vinden is omdat ieder bruikbaar stukje beplant is met druivenstokken).

De akkers zijn dusdanig steil (55-65graden) dat ze uitsluitend handmatig bewerkt kunnen worden. Uit veiligheidsoverweging moet men zich zekeren. Cotat oogst zijn druiven later dan de rest en de opbrengsten liggen hier bijzonder laag. Na hun vergisting (er wordt uitsluitend met natuurlijke gisten gewerkt) gaat de wijn op oude (in leeftijd variërend van 8-80 jaar) houten vaten. Na een maand of tien wordt de wijn zonder filtering op fles gebracht.

De totale opbrengst beslaat zo’n 12.000 flessen. De wijnen van Cotat kunnen uitzonderlijk rijpen en grote jaren kunnen makkelijk een jaar of twintig tot dertig mee. De wijnen worden met de jaren alleen maar complexer en dieper. Ik reken deze Sancerres tot het selecte groepje van de grote witte wijnen der aarde. In dit perspectief gezien zijn ze bijzonder gunstig geprijsd.