Loading...
Loading…

R & R

Noordelijke Rhône

Noordelijke Rhône

Situering
De noordelijke Rhônevallei is een smalle corridor van 80 km tussen Vienne in het noorden en Valence in het zuiden met wijngaarden die de loop van de Rhône volgen, meestal gelegen op steile hellingen langs beide oevers van de rivier. Op uitzondering van Hermitage en Crozes-Hermitage vinden we de 6 andere Crus (Côte Rôtie, Condrieu, ch. Grillet, Saint-Joseph,Cornas, Saint-Péray) terug op de rechteroever.

Klimaat
Het is een gematigd continentaal klimaat dat veel gelijkenis vertoont met de regio rond Lyon. De hoeveelheid neerslag op jaarbasis verschilt niet zoveel van die in het zuiden maar is regelmatig en gespreid over gemiddeld 100 dagen. Onder deze omstandigheden worden de wijngaarden zelden of nooit blootgesteld aan lange periodes van droogte.
Een van de constante factoren is de wind die in een N–Z richting blaast en die lokaal "La Bise" wordt genoemd.

Bodem
De rechteroever is voor het overgrote deel samengesteld uit substraten die men kan benoemen als "autochtoon". Het zijn "roches éruptives" op basis van graniet en "roches métamorphiques" op basis van gneiss en variaties van micaschistes. Een kleine fractie sedimentaire kalkrotsen, ontstaan tijdens het secondaire tijdvak( Trias en Jurassique) vindt men terug in Châteaubourg, Cornas en Saint-Péray.

Een deel van de Hermitage heuvel (Bessards, gros des vignes) op de linkeroever bestaat eveneens uit graniet identiek aan de rechteroever. De rest van de linkeroever (crozes-hermitage en groot deel van de hellingen op hermitage) zijn van allochtone oorsprong. Het zijn terrassen van verschillende niveau's , gevormd door de L'isère , met een verscheidenheid aan alluviaal materiaal (quartzite alpins,kalk, etc..) tijdens het quaternaire tijdvak.

condrieu

Condrieu

Strekt zich uit over 7 gemeenten en 3 departementen, Rhône, Loire en Ardèche, op de rechteroever van de Rhône.

Klimaat
Gematigd landklimaat, droog en warm in de zomers, regelmatige neerslag in de andere jaargetijden.

Geschiedenis
In Condrieu werden beroemde matrozen gerekruteerd, die van vader op zoon tussen "Koninkrijk en Keizerrijk" voeren. Later vestigden de kuipers, die de geijkte vaten maakten die in de Côte-du-Rhône gebruikt worden, zich in Condrieu. In de 15e eeuw luisterde de wijn van Condrieu de feesten op en werd hij aangeboden aan edellieden. Condrieu kreeg de AOC in 1940.

Productie
Verbouwde oppervlakte* 171 ha, jaarlijkse opbrengst 6.041 hl, basisrendement 35 hl/ha.

Druivenrassen
Uitsluitend Viognier

Snoeiwijze
Eén lange vruchtdragende tak (gebogen) en één korte zijtak met maximaal 2 ogen.

Vinificatie
Licht kneuzen, daarna persen; natuurlijk alcoholpercentage minimaal 11%, rijping in eiken vaten of in inox kuip, regelmatig overpompen om de zwevende deeltjes te verwijderen.

Botteling
De beroemde 'Flûte de Condrieu' van geel glas wordt geleidelijk vervangen door de traditionele fles.

* Bron Oogstaangifte 2010.

cornas6

Cornas

Wijngaard
Beperkt tot de gemeente Cornas in het departement Ardèche op de rechteroever van de Rhône.

Bodem
Enkele leemafzettingen, graniet en gneis, zeer steile granietterrassen die gesteund worden door muurtjes.

Klimaat
Zonovergoten hellingen, op het zuiden en het zuidoosten.

Geschiedenis
een reputatie die sinds de 10e eeuw niets van zijn glans verloren heeft. Hij was te vinden op de tafels van de koningen van Frankrijk en die van andere landen. In de 19e eeuw werd stond hij al even hoog aangeschreven als de Châteauneuf-du-Pape. Enkel de phylloxera en nadien de stadsuitbreiding hebben hem bijna klein gekregen ! De AOC status, verkregen in 1938, en de opwaardering van de kwaliteit hebben de wijngaard opnieuw dynamiek gegeven.

Productie
Verbouwde oppervlakte* 129 ha, jaarlijkse opbrengst 3 649 hl, basisrendement 28 hl/ha.

Druivenrassen
Uitsluitend Syrah.

Snoeiwijze
Guyotsnoei met een lange tak met maximaal 8 ogen en 1 of 2 uitlopers met twee ogen en bekervormige snoei.

Vinificatie
Lange gisting in kuipen, natuurlijk alcoholpercentage minimaal 10,5%, 2 jaar houtlagering.

Bijzonderheid
Zijn ligging op het zuidzuidoosten verschaft deze Appellation een vroege rijpheid. Het is de eerste rode wijn die geoogst wordt in de noordelijke Côtes du Rhône.

* Bron Oogstaangifte 2010.

cote-rotie

Côte-Rôtie

AOC 18 oktober 1940
Côte-Rôtie is de meest noordelijke van de Rhône appellaties geconcentreerd rond het stadje Ampuis. De appellatie  bestrijkt 3 gemeenten (Ampuis, Saint-Cyr–sur-Rhône, Tupin-Semons) over een lengte van ongeveer 7km.

De wijngaarden zijn aangelegd op steile hellingen (sommigen met ee hellingsgraad van 60°) op een hoogte van 180 tot 325 meter aan de oostelijke rand van het centraal massief uitkijkend op de rechteroever van de Rhône.

De quasi totaliteit van de appellatie is  aangeplant op 'les roches métamorphiques' zoals micashistes en gneiss.
De noordelijke sector 'Côte Brune' bestaat uit micashistes met een donker gekleurde bodem, rijk aan klei en ijzer. Dit geeft diepgekleurde, gestructureerde, tanninerijke wijnen met eerder zwart fruit die minder flaterend zijn in hun jeugd maar baat hebben bij veroudering.

Het zuidelijk deel 'Côte Blonde' vanuit Ampuis richting Condrieu bestaat voornamelijk uit Gneiss. De erosie van dit substraat geeft bodems met een lichtere kleur, zanderige klei( arzelle) hier en daar vermengd met loess. Deze sector is minder ijzerhoudend dan de Côte Brune. De wijnen zijn lichter in kleur, met minder tannine en accentueren eerder rood fruit en florale toetsen in een verfijnde, elegante stijl van rondeur en souplesse.

De wijngaarden van Côte-Rôtie behoren tot de oudste van de Rhônevallei en de eerste tekenen van wijnbouw dateren uit het Romeinse tijdperk. Een hoogtepunt van bloei werd bereikt halfweg de 19° eeuw. Echter met het uitbreken van de Phylloxera werd het verval ingezet. De 1° wereldoorlog, de depressie, de industrialisatie van de Rhônevallei hebben alles nog versneld. Het absolute dieptepunt werd bereikt in 1956.Toen bleven nog maar 48h wijngaarden over van de 405ha aangeplant in 1905.

De kentering kwam er in 1975 met een eerste voorzichtige heraanplant. Vandaag bedraagt de beplante oppervlakte 276 ha. Dit herkomstgebied brengt uitsluitend rode wijnen voort op basis van minstens 80% - 100% syrah, en al dan niet geassembleerd met maximaal 0%-20% viognier. De vereiste is dat wijnen gevinifieerd  op basis van de  twee druivenrassen samen fermenteren door assemblage van de druiven binnen de toegestane verhouding.

De realiteit is dat Côte-Rôtie voor 95% beplant is met Syrah. De meeste wijnboeren gebruiken 3 à 5% Viognier terwijl enkele gaan voor 10%. Het gros van de Viognier staat aangeplant in het zuidelijk deel op de lossere graniet en gneiss bodem vergelijkbaar met de terroir van Condrieu.

Het maximum rendement is bepaald op 40 hl/ha met een minimum alcoholgehalte van 10,5%.

dummy-1170x65021

Crozes-Hermitage

Wijngaard
Dit is het grootste wijngoed van de noordelijke Appellations. Het strekt zich uit over 11 gemeenten gelegen in de Drôme op de rechteroever van de Rhône.

Bodem
In het noorden graniethellingen die aansluiten op die van Hermitage; in het zuiden fluvioglaciale riverafzettingen en terrassen met rolkeien of löss.

Klimaat
De hellingen liggen pal op het zuiden. Onder invloed van de Mistral.

Geschiedenis
De wijngaard is minder oud dan die van Hermitage; in het zuiden is de aanplant van recente datum en kwam in de plaats van de fruitteelt. Crozes-Hermitage kreeg de AOC status in 1937

Productie
Verbouwde oppervlakte* : 1 532 ha, jaarlijkse opbrengst: 64 110 hl, basisrendement : 42 hl/ha.

Druivenrassen
Syrah voor de rode wijnen (eventueel maximaal 15% Marsanne of Roussanne), Marsanne en Roussanne voor de witte wijnen.

Snoeiwijze
De wijnstokken worden tot 2 vrije ogen teruggesnoeid, behalve de Syrah waarvoor de lange snoeiwijze toegestaan is.

Vinificatie
Voor de rode en de witte wijnen is het natuurlijke alcoholpercentage minimaal 10%.

* Bron : Oogstaangifte 2010.

hermitage

Hermitage

Wijngaard
Strekt zich uit over 3 gemeenten van het departement Drôme:
Tain-l’Hermitage, Crozes-Hermitage en Larnage op de linkeroever van de Rhône.

Bodem
Grindrijk granietzand, bedekt met micaschisten en gneis en terrassen met afgeronde alluviale keien (een diversiteit die de aanwezigheid verklaart van plaatsnamen zoals : Bessards, Greffieux, Méal, Rocoule, Beaumes enz...).

Klimaat
De meeste hellingen liggen op het zuiden, en zijn dus beschut tegen de noordenwinden. Veel zon.

Geschiedenis
Er wordt beweerd dat ridder Gaspard de Sterimberg het bestrijden van de Albigenzen beu was, tot inkeer kwam en zich verder wijdde aan het gebed en de wijnbouw in een ‘ermitage’ (kluizenaarsoord) boven op de heuvel Tain. De AOC status werd verkregen in 1937.

Productie
Verbouwde oppervlakte* : 137 ha, jaarlijkse opbrengst : 3 933 hl, basisrendement : 29 hl/ha.

Druivenrassen
Syrah voor de rode wijnen (toevoeging van 15% Marsanne en Roussanne toegestaan), Roussanne en Marsanne voor de witte wijnen.

Snoeiwijze
Voor de Syrah de lange snoeiwijze ; voor de overige druivenrassen : terugsnoei tot twee ogen en ook de bourillon (terugsnoeid tot oog op oud hout).

Vinificatie : natuurlijk alcoholpercentage minimaal 10,5% voor de rode wijnen, 11% voor de witte.

* Bron : Oogstaangifte 2010.

saint-joseph

Saint-Joseph

Wijngaard
Strekt zich uit over ongeveer vijftig kilometer op de rechteroever van de Rhône, van Chavanay in het noorden tot Guilherand in het zuiden; 23 gemeenten in het departement Ardèche en 3 in het Loiredepartement.

Bodem
Lichte leisteen bodems en gneis op granieten ondergrond in het zuidzuidoosten.

Klimaat
Gematigd landklimaat, droge en hete zomers, regelmatige neerslag in de andere jaargetijden.

Productie
Verbouwde oppervlakte (oogstaangifte 2010): 1.221 ha, jaarlijkse productie: 38 981 hl, basisrendement: 32 hl/ha.

Geschiedenis
Deze delicate en lekkere wijn werd al verhandeld in de 16e eeuw. Hij werd geschonken aan de tafel van de Franse koningen. In de 18e eeuw kreeg hij zijn huidige naam van de Jezuïeten van Tournon. Tussen 1956 en 1969 werden alle wijngaarden van dit gedeelte van de Côtes du Rhône samengevoegd en verheven tot AOC Saint-Joseph.

Druivenrassen
Syrah voor de rode wijnen (eventueel 10% Roussanne of Marsanne), Roussanne en Marsanne voor de witte wijnen. Min. beplantingsdichtheid: 4.500 planten / ha.

Snoeiwijze
De Syrah wordt 'gobelet' of 'éventail' gesnoeid tot op maximum 6 korte zijtakken met 2 à 3 ogen en tot 15 ogen totaal per stok (of Guyotsnoei). De Roussanne en Marsanne worden 'gobelet' of 'éventail' gesnoeid tot op maximaal 6 korte zijtakken met maximaal 2 ogen.

Vinificatie
Voor de rode wijnen, natuurlijk alcoholpercentage minimaal 10%; traditionele gistingen met lange inweking, rijping in houten vaten gedurende 10 maanden tot 2 jaar, regelmatig oversteken tijdens het verouderen. Voor de witte wijnen, zelfde alcoholpercentage, gisting in kuipen gedurende 15 dagen, rijping enkele maanden.

saint-peray

Saint-Péray

Wijngaard
Twee gemeenten, Saint-Péray en Toulaud in het departement Ardèche.

Bodem
Granietachtige ondergrond bedekt met kalksteen, löss en kalkpuin.

Klimaat en relief
Hellingen met doorploegd reliëf en een diepe vallei, wat een iets frisser microklimaat veroorzaakt in het hart van een warmere continentale zone.

Geschiedenis
De wijnbouw is al aanwezig sinds de Romeinse tijd en beheerst deze regio sedert de 15e eeuw. In 1825 nodigde een scherpzinnige wijnboer een eigenaar van een wijngoed uit de champagnestreek uit. In 1829 knalde de eerste kurk van een mousserende Saint-Péray aan de voet van het oude kasteel van Crussol ! Saint-Péray en Saint-Péray Mousseux werden tot AOC verheven in 1936.

Productie
Verbouwde oppervlakte* : 78 ha, jaarlijkse opbrengst : 2 012 hl, basisrendement : 26 hl/ha.

Druivenrassen
Zowel voor de stille wijnen als de mousserende wijnen : Marsanne en/of Roussanne.

Snoeiwijze
Korte snoeiwijze met 2 ogen en een oog op oud hout.

Vinificatie
De mousserende wijn heeft een tweede gisting op fles volgens de methode uit de champagnestreek. Stille wijn : korte persing, gisting gedeeltelijk in nieuwe vaten, en gedeeltelijk in inox kuipen. Natuurlijk alcoholpercentage minimaal 10% voor de stille wijnen, 9% voor de mousserende wijnen.

* Bron: Oogstaangifte 2010.

Noordelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het zuidelijke deel heeft een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, bestaat de bodem voornamelijk uit klei en zand.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan