Loading...

Saint-Péray

Wijngaard
Twee gemeenten, Saint-Péray en Toulaud in het departement Ardèche.

Bodem
Granietachtige ondergrond bedekt met kalksteen, löss en kalkpuin.

Klimaat en relief
Hellingen met doorploegd reliëf en een diepe vallei, wat een iets frisser microklimaat veroorzaakt in het hart van een warmere continentale zone.

Geschiedenis
De wijnbouw is al aanwezig sinds de Romeinse tijd en beheerst deze regio sedert de 15e eeuw. In 1825 nodigde een scherpzinnige wijnboer een eigenaar van een wijngoed uit de champagnestreek uit. In 1829 knalde de eerste kurk van een mousserende Saint-Péray aan de voet van het oude kasteel van Crussol ! Saint-Péray en Saint-Péray Mousseux werden tot AOC verheven in 1936.

Productie
Verbouwde oppervlakte* : 78 ha, jaarlijkse opbrengst : 2 012 hl, basisrendement : 26 hl/ha.

Druivenrassen
Zowel voor de stille wijnen als de mousserende wijnen : Marsanne en/of Roussanne.

Snoeiwijze
Korte snoeiwijze met 2 ogen en een oog op oud hout.

Vinificatie
De mousserende wijn heeft een tweede gisting op fles volgens de methode uit de champagnestreek. Stille wijn : korte persing, gisting gedeeltelijk in nieuwe vaten, en gedeeltelijk in inox kuipen. Natuurlijk alcoholpercentage minimaal 10% voor de stille wijnen, 9% voor de mousserende wijnen.

* Bron: Oogstaangifte 2010.

domaine-francois-villard61

Domaine François Villard

François Villard heeft in totaal 26 hectare wijngaard verdeeld over 5 appellaties. Het hoofdaanddeel van de stokken staan op grondgebied van Saint-Joseph, maar de 5,5 hectare Condrieu hebben hem op de wereldwijnkaart gezet onder de categorie ‘topwijnbouwer’. Van restaurantuitbater tot ziekenhuisdirecteur en van sommelier tot wijnbouwer. Dit is zowat het parcours dat François heeft afgelegd. Zijn enthousiasme voor wijn was zo groot, dat hij zijn échte werk even vergat en zo bij verschillende werkgevers aan de deur werd gezet. Nochtans kreeg hij de wijnmicrobe niet met de paplepel mee, want thuis werd er geen wijn gedronken. François is gedreven, neemt geen blad voor de mond en houdt van extremen in zijn vinificatietechnieken.

De wijngaarden van Condrieu liggen op 3 verschillende terroirs. ‘Poncin’, een wijngaard op graniet met mica geeft mineraliteit aan de wijn. ‘Verlieux’ bestaat ook uit graniet maar met quartz vermengd en dit geeft een bloemig aroma aan de wijn en tenslotte ‘Le Grand Val’ mixt graniet met quartz en loess. Deze samenstelling zorgt voor structuur en bewaarpotentieel. Voor zijn Saint-Joseph gebruikt François druiven uit twee gemeenten. Limony en St-Pierre-de-Boeuf beiden op een grond van ontbonden graniet met zand.

Zoals ieder respectabel wijnbouwer, wordt de oogst ook hier manueel binnen gehaald. François kiest ervoor om de pluk in drie keer te doen. Daar hij ook telkens een percentage druiven (enkel viognier) wil gebruiken die werden aangetast door botrytis moet de oogst uitermate secuur gebeuren. Naast het hard labeur in de wijngaard, wordt er ook fel gezwoegd in de wijnkelder. François zou verloren zijn zonder eik. Hij heeft geen enkel referentiekader om te werken zonder eik. Zowel de gisting als de lagering gebeurd in eiken vaten. Concentratie staat bovenaan zijn wijnvocabularium. Dit wordt bekomen door enerzijds lage rendementen en anderzijds vinificatie. Zo moeten de lies bijna onophoudelijk omgeroerd worden zodat deze het houtgebruik kunnen absorberen en doen versmelten tot een evenwichtige, doch geconcentreerde wijn.

domaine-yves-cuilleron7

Domaine Yves Cuilleron

Yves Cuilleron heeft in totaal 52 hectare wijngaard verdeeld over 5 appellaties in de noordelijke Rhône en als Vin de Pays des Collines Rhodaniennes. Niet tegenstaande er al drie generaties wijnbouwers voor Yves waren in zijn familie was hij niet voorbestemd om wijnboer te worden. Zijn passie voor eten en drinken heeft het gehaald boven zijn opleiding als mechanicus, en zo heeft hij in 1987 het domein gekocht van zijn vader. Een wijnopleiding van drie jaar in Mâcon heeft van hem een personage en begrip gemaakt binnen de wijnwereld.

De verschillende percelen hebben heel uiteenlopende terroirs, en liggen allemaal in de nabijheid van Cornas. Mini percelen van 0,08 hectare zijn bij Thierry Allemand geen uitzondering. De grond wordt manueel bewerkt, hij heeft een hekel aan gras maaien dus zien we wilde wijngaarden met een grote diversiteit aan fauna en flora om het natuurlijke evenwicht te stimuleren. Zijn gekendste percelen zijn Reynard en Chaillot. Respectievelijk aangeplant in 1900 en 1987. Beiden op granietrijke bodem.

Lage rendementen vormen de basis voor het type wijn dat beoogt wordt. Een zeer selectieve en zorgvuldige oogst waarbij de druiven enkel ontsteelt worden in moeilijke jaargangen. De maceratie duurt hier tussen de 20 en 25 dagen lang op een lage temperatuur. Tijdens de alcoholische gisting wordt sulfiet gemeden. Enkel bij het bottelen wordt een minimale dosis zwavel gebruikt. Voor Thierry geen ruwe wijnen steunend op harde tannines zoals de lichting van Clape, maar wel de soyeuze, mondvullende en fruitgedreven compacte wijnen met diepgang.

Noordelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het zuidelijke deel heeft een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, bestaat de bodem voornamelijk uit klei en zand.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan