Loading...
Loading…

R & R

Zuidelijke Rhône

Zuidelijke Rhône

Situering
De zuidelijke Rhônevallei is een vierkant( 65kmx 65km) dat zich uitstrekt over 4 departementen: Langs de rechteroever de zuidelijke Ardeche met Bourg-St-Andeol als noordelijke grens en de Gard met Montfrin en Comps als zuidelijke grens en Cornillon-Barjac in het westen. Langs de linkeroever de Drome met Taulignan-Valreas als noordelijke grens en de Vaucluse met Caumont sur Durance als zuidelijke grens en Mollans sur Ouvèze in het oosten.

Klimaat
Veel gevarieerder dan de Noordelijke Rhône:
Het Macroklimaat wordt bepaald door hevige winden (mistral), onregelmatige regenval en de frequentie van aanhoudende droogte. De mistral, gevormd door enerzijds een hoog drukgebied boven Scandinavië en anderzijds een laag drukgebied geblokkeerd in de golf van Genua, blaast in een Noord- Zuid richting en is meestal hevig met snelheden boven de 100 km/h en dit gemiddeld 120 dagen per jaar. De snelheid neemt toe naarmate het temperatuurverschil tussen het centrum van Frankrijk en de zee groter is. De dominerende of bepalende factor van de mistral neemt af naarmate men zich van het centrum van de Rhônevallei verwijdert.

De hoeveelheid neerslag op jaarbasis in het zuiden verschilt niet zoveel van die in het noorden maar het is de onregelmatigheid in verdeling /spreiding die het klimaat in het zuiden zo buitengewoon maakt. Men onderscheidt 2 droge seizoenen ( een korte in de winter en een lange in de zomer) en 2 seizoenen met neerslag ( herfst en lente).

Bodem
De zuidelijke Rhônevallei is een sedimentair bassin waar materiaal van autochtone (calcaires Mésozoïques) en allochtone (alluviale afzettingen ) afkomst met elkaar verweven zijn tot complexe en gevarieerde terroirs met de Grenache als belangrijkste "cépage".

Terroirs bestaande uit autochtone substraten met een dominantie van harde kalksteen, zandachtige kalksteen, kleiachtige kalksteen zijn ontstaan tijdens het "Secundaire tijdvak" (crétace inferieur en superieur). Terroirs afkomstig van allochtone substraten vinden hun oorsprong tijdens het "Tertiaire tijdvak" en meer bepaald tijdens het "Miocène" en "Pliocène".

Er was een aanzienlijke afzetting, van eerst zand en safres( Miocène) en daarna blauwe mergel en zand( Pliocène) , door de middellandse zee gevolgd door de zijrivieren van de Rhône (Le Lez,l' Ouvèze, l'eyges)die gedurende beide periodes telkens een mengeling van klei en keislag aangevoerd hebben.

Ten slotte zullen de Rhône en bijrivieren vanaf het einde van het pliocène en gans het quaternaire tijdvak massa's materiaal onttrekken aan oa. de Alpen. Deze rolstenen van Graniet, Quartz, Quartzite, roches métamorphiques, kalk komen als een soort "nappage" de reeds bestaande substraten bedekken en vormen de gekende terrassen "Villafranchien" en "Quaternaire" (Mindel, riss en Wurm). De meest typische en beroemdste zijn deze van Châteauneuf-du-Pape en Lirac.

beaumes-de-venise1

Beaumes de Venise

Er zijn 2 verschillende AOC's in Beaumes-de-Venise. Enerzijds is er een appellatie voor de zoete muskaatwijn, anderzijds heb je de AOC Beaumes-de-Venise die sinds 2005 een volwaardige Cru is geworden. De wijngaard strekt zich uit over de gemeenten Beaumes-de-Venise, Suzette, Lafare en La Roque-Alric, in het departement Vaucluse. De wijnboeren van Beaumes-de-Venise hebben enorme vooruitgang geboekt sinds hun wijn in 1979 als 'Villages' geklasseerd werd. Velen zijn aanhangers van de doordachte, milieuvriendelijke wijnbouw. De kelder van de wijnboeren was de eerste in het Rhônedal die de milieunorm ISO1400-1 behaalde. Alle wijn met een AOC wordt gebotteld in het gebied van herkomst.

Het AOC decreet
Beaumes-de-Venise is sedert 1979 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Beaumes-de-Venise. In 2005 werd de rode wijn opgewaardeerd tot de AOC Beaumes-de-Venise. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen. De opbrengst mag maximaal 38 à 42 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Beaumes-de-Venise rosé en blanc. En AOC Beaumes-de-Venise voor de rode wijn. De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.
De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

Klimaat
Mediterraan, warm, door het reliëf beschermd tegen de mistral.

Terroir
De bodem is samengesteld uit zachte kalksteen, met verspreide zandsteenhoudende en magere, zandhoudende zones. De bodem is overal licht en bevat weinig grind.

cairanne

Cairanne

Wijngaard
Aan de voet van het bergdorp Cairanne, in het departement Vaucluse. Het wijngebied heeft zich sinds de 15e eeuw uitgebreid in de richting van Plan de Dieu en de vlakte van Aigues.

Bodem
Rode aarde op zandsteen, kleihoudende terrassen met rolkeien en lithosol en veel lichte zandbodems.

Klimaat
Klassiek mediterraan.

Geschiedenis
Het wijngebied ontwikkelde zich in de Middeleeuwen onder de invloed van de tempeliers en later onder de Ridderorde van Johannes de Doper van het Hospitaal van Jeruzalem. Cairanne werd sinds 1953 Côtes du Rhône Cairanne genoemd en kreeg in 1967 de classificatie Côtes du Rhône Villages Cairanne.

Productie
Verbouwde oppervlakte*: 760 ha; jaarlijkse productie: 24 539 hl; basisrendement: 32 hl/ha.

Druivenrassen**
Rode wijnen: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, toegestane andere druivenrassen van de AOC maximaal 20 %.

Rosé: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, andere toegestane druivenrassen maximaal 20%, maximaal 20% witte druivenrassen (Grenache, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc en Viognier).

Witte wijnen: witte Grenache, witte Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc, Viognier, andere toegestane witte druivenrassen maximaal 20%.

Minimum alcoholpercentage: voor de rode wijnen 12,5%, voor de rosé en witte wijnen 12%.

* Bron : Oogstaangifte 2005.
** Decreet van 16 februari 1999 – Het oude decreet mag nog toegepast worden tot de Oogst 2004

chateauneuf-du-pape

Châteauneuf-du-Pape

De wijngaard strekt zich uit over bijna de gehele gemeente Châteauneuf-du-Pape en over enkele stukken grond met hetzelfde bodemtype van de 4 aangrenzende gemeenten (Bédarrides, Courthézon, Orange en Sorgues), in het departement Vaucluse en op de linkeroever van de Rhône. Vanwege de stenen in de bodem is het lastig om nieuwe wijngaarden te planten, daarom vindt men er vaak zeer oude druivenstokken (30-70 jaar oud). De fles alleen al is welsprekend, want ze draagt in reliëf op het glas het pauselijk wapen van de stad Avignon: twee gekruiste sleutels, die van Sint-Pieter!

Geschiedenis
In de 14e eeuw kiezen de pausen, die zich in Avignon hadden geïnstalleerd, Châteauneuf-du-Pape als zomerresidentie. De 7 opeenvolgende pausen stimuleerden de wijnproductie en vergrootten het wijngebied. De strenge productievoorwaarden vormen deels de basis voor de latere AOC wetgeving.

Het AOC decreet
Châteauneuf-du-Pape is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor rode en witte wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen. De opbrengst mag maximaal 35 hectoliter per hectare opleveren.
De druiven mogen alleen met de hand geoogst worden.
Traditioneel worden 13 druivenrassen toegestaan (8 blauwe en 5 witte). Heden ten dage worden voornamelijk grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, muscardin, counoise, clairette en bourboulenc gebruikt. De andere druivenrassen zijn vaccarèse, terret noir, roussanne, picpoul en picardan. De beste rode wijnen bestaan vooral uit grenache (soms tot 70%), syrah en mourvèdre. De witte wijnen hebben hun kwaliteit vooral aan de roussanne te danken.

Klimaat
Dit is de droogste sector van de gehele Côtes du Rhône; de overheersende wind is de mistral, het aantal uren zonneschijn bedraagt 2.800 per jaar; de warmte die door de keien overdag opgeslagen wordt, wordt 's nachts afgegeven.

Terroir
Diep en zeer rijk aan keien; voor het grootste gedeelte samengesteld uit grote, afgeronde rolkeien van kwarts vermengd met zandige rode klei.

cotes-du-rhone-villages3

Côtes-du-Rhône Villages

Deze appellation bestaat uit 95 gemeenten verdeeld over de departementen Drôme, Vaucluse, Gard en Ardèche.

Terroir De AOC Côtes du Rhône Villages heeft dezelfde terroirs als die van de Côtes du Rhône, maar de bepalende criteria, klimaat en bodem, tellen veel strenger, gezien de productie-eisen voor deze appellation. Over het algemeen geven kalk-kleibodemtypen geconcentreerde, 'gulle', weelderige, vlezige wijnen met een diepe kleur en krachtige aroma's. Droge en kiezelrijke bodemsoorten geven aangename, elegante, fijne en fruitige wijnen.

Wijnbereiding
Oppervlakte in productie*: 9 670 ha, waarvan 255 724 in Côtes du Rhône Villages en 4 187 in Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam. Rendement Côtes du Rhône Villages: 33,2 l/ha. Rendement Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam: 33,4 hl/ha.

Aanplant
Rode wijnen minimaal 50% grenache, minimaal 20% syrah en/of mourvèdre; andere druivenrassen van de appellation tot maximaal 20% toegestaan.

Rosé's minimaal 50% grenache, 20% minimaal syrah en of mourvèdre; andere druivenrassen tot 20% toegestaan, witte druivenrassen maximaal 20% (grenache blanc, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier).

Witte wijnen: grenache blanc, clairette blanche, marsanne blanche, roussanne blanche, bourboulenc blanc, viognier blanc; andere witte druivenrassen tot 20% maximaal toegestaan.

Minimum alcoholpercentage
Côtes du Rhône Villages rood, rosé en wit: 12%.
Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam wit en rosé: 12%, voor rood: 12,5%.

cotes-du-rhone-villages-plan-de-dieu2

Côtes-du-Rhône Villages Plan de Dieu

Wijngaard
Deze beslaat de 4 gemeenten Camaret-sur-Aigues, Jonquières, Travaillan en Violès.

Bodemgesteldheid
Een uitgestrekt alluviaal terras uit de riss-ijstijd met een laag kalkhoudend grind (uit het quartaire tijdperk). Het grind ligt op blauwe klei (plioceen) of op zandsteenhoudend kobaltkalk, waardoor er in de zomer aanzienlijke hoeveelheden vocht omhoog komen.

Klimaat
Klassiek mediterraan onder invloed van de mistral.

Geschiedenis
Onder invloed van de tempeliers ontwikkelt de wijngaard zich voorspoedig in de middeleeuwen. Rondom Plan de Dieu werden kapellen en religieuze gemeenschappen gesticht. De broeders kweekten de wijn onder bescherming van God, het teken van de hemel of zegening, en hun wijn werd al snel bekend om zijn hoge kwaliteit.

Tegenwoordig
In 2005 werd de wijngaard tot Côtes du Rhône Villages met geografische herkomst verheven. (Besluit per 25 augustus)

Productie
Verbouwde oppervlakte (1ste oogst): 367 ha, jaarlijkse opbrengst: 12 851 hl; gemiddelde opbrengst: 35 hl per ha; maximale productie: 1500 ha / 60.000 hl.

Gebruikte druivenrassen
Grenache noir 50% minimum, Syrah en/of Mourvèdre 20% minimum, andere toegestane rassen voor de appellation 20% maximum.

Minimum alcoholgehalte: 12,5%

Lets over de naam...
Vanwaar de naam 'Plan de Dieu' Behalve dat de middeleeuwen een tijd van geestelijk gevoel waren, is er een legende dat men in vroeger tijden voor het doorkruisen van dit woeste, rotsachtige gebied vol struikrovers eerst zijn ziel aan God moest opdragen …

cotes-du-rhone-villages-roaix9

Côtes-du-Rhône Villages Roaix

Wijngaard
Het wijngebied van Roaix zit ingesloten tussen de wijngaarden van Rasteau en Séguret, en strekt zich uit over het grondgebied van de gelijknamige gemeente, in het departement Vaucluse.

Bodem
Grindhoudende terrassen van de Ouvèze en hellingen met rode, ontkalkte klei

Klimaat
Klassiek mediterraan type met invloed van de mistral.

Geschiedenis
In de 12e eeuw stichtten de tempeliers een Commanderij in Roaix. Op hun land werd wijn verbouwd. Nadat de Orde ontbonden was, werd Roaix pauselijk bezit. Onder deze heerschappij kende de wijnbouw een nieuwe bloei; de wijn kreeg in 1967 de classificatie Côtes du Rhône Villages Roaix.

Verbouwde oppervlakte*
96 ha; jaarlijkse productie: 3.174 hl; basisrendement: 33 hl/ha.

Druivenrassen
Rode wijnen: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, toegestane andere druivenrassen van de AOC maximaal 20 %.

Rosé: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, andere toegestane druivenrassen maximaal 20%, maximaal 20% witte druivenrassen (Grenache, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc en Viognier).

Witte wijnen: witte Grenache, witte Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc, Viognier, andere toegestane witte druivenrassen maximaal 20%.

Minimum alcoholpercentage
Rode wijnen: 12,5%,
Rosé en witte wijnen: 12%.

* Bron : Oogstaangifte 2005.

dummy-1170x650249

Côtes-du-Rhône Villages Signargues

Wijngaard
Dit is de meest zuidelijke appellation Côtes du Rhône Villages met geografische herkomstaanduiding. Hij strekt zich over 4 gemeenten uit: Domazan, Estézargues, Rochefort du Gard en Saze.

Bodemgesteldheid
Terrassen met rode kiezelstenen op zand en mergel uit  het Plioceen die door ijzer rood gekleurd zijn.

Klimaat
Met een gemiddelde hoogte van 150 meter boven de Rhône heeft het een mediterraan klimaat, warm en droog en sterk onder invloed van de mistral.

Geschiedenis
Signargues is bij historici goed bekend vanwege de Romeinse bezetting, veldslagen van Karel de Grote, de pausen in Avignon, en bacchusverering. Er resten nog sporen, zoals het beeldje met twee gezichten van Bacchus en Ariadne dat in het Louvre in Parijs staat en dat in het gebied door een archeoloog is gevonden.

Tegenwoordig
In 2005 werd de wijngaard tot Côtes du Rhône Villages met geografische herkomst verheven. (Besluit per 25 augustus)

Productie
Verbouwde oppervlakte (1ste oogst): 319 ha, jaarlijkse opbrengst: 12 349 hl; gemiddelde opbrengst: 40 hl per ha; maximale productie: 600 ha / 45 000 hl.

Gebruikte druivenrassen
Grenache noir 50% minimum, Syrah en/of Mourvèdre 20% minimum, andere toegestane rassen voor de appellation 20% maximum.

Minimum alcoholgehalte: 12,5%

Lets over naam...
Het woord Signargues zou volgens praktisch ingestelde deskundigen afkomstig zijn van de rosse kleur van de aarde, gemengd met de kleur van de kiezelstenen. Volgens anderen verwijst hij naar het door soldaten van Karel de Grote vergoten bloed in de strijd tegen de Moren.

gigondas9

Gigondas

AOC GIGONDAS
De wijngaard Strekt zich helemaal uit op het grondgebied van de gemeente Gigondas in het departement Vaucluse. Het AOC gebied ligt aan de flanken en de voet van de berg les Dentelles de Montmirail en vlak bij de Mont Ventoux. In het gebied komen zeer veel wijngaarden met oude wijnstokken voor. Bij de oogst wordt streng geselecteerd, onrijpe en zieke trossen worden verwijderd.

Geschiedenis
Vanaf de 12e eeuw bevorderden vooral de religieuze orden de uitbreiding van de wijncultuur. Later, en dit tot de 17e eeuw, maakt Gigondas deel uit van het prinsdom van Orange, waarvan bekend is dat het eigendom was van de Rijnlandse familie van Nassau tot de annexering door Lodewijk XIV.

Het AOC decreet
Gigondas is sedert 1971 geklasseerd als AOC voor rode en rosé wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen. De opbrengst mag maximaal 35 hectoliter per hectare opleveren.
De druivenrassen voor de rode wijn zijn grenache (tot 80%), syrah en mourvèdre (beiden samen voor minstens 15%). Daarnaast zijn alle rassen van de Rhône toegelaten, met uitzondering van carignan, tot een maximale verhouding van 25% van het assortiment.
De druivenrassen voor de rosé wijn zijn grenache (tot 80%). Daarnaast zijn alle rassen van de Rhône toegelaten, met uitzondering van carignan, tot een maximale verhouding van 25% van het assortiment.

Klimaat
Zuidelijk, warm en droog; 2.800 uren zonneschijn per jaar. De mistral is de overheersende wind.

Terroir
Rivierafzettingen van rode grindhoudende klei op hellingen en uitgestrekte terrassen.

lirac4

Lirac

Inleiding
De wijngaard strekt zich uit over 4 gemeenten in het departement Gard: Lirac, Roquemaure, Saint-Laurent-des-Arbres en Saint-Géniès-de-Comolas op de rechteroever van de Rhône.

Opmerkelijk is dat de AOC aanvankelijk werd verleend voor rosé en later werd uitgebreid voor rood en wit.

Geschiedenis
De wijnbouw is hier al 2000 de bron van inkomsten. In de loop der tijden groeide Roquemaure uit tot een machtige en welvarende havenstad. Van daaruit werden de wijnen van de 'Côte du Rhône' verscheept naar Parijs, Nederland en Engeland.

Het AOC decreet

  • Lirac is sedert 1947 geklasseerd als AOC voor rode, witte en rosé wijnen.
  • Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% voor rosé en witte wijn en 12% voor de rode wijn bedragen.
  • De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
  • De druivenrassen voor de rode en rosé wijn zijn grenache (minstens 40%), cinsault, syrah, mourvèdre en carignan.
  • De druivenrassen voor de witte wijn zijn clairette (voor aroma), bourboulenc (voor het zuur) en grenache blanc (voor de stevigheid).
  • Daarnaast worden ook kleinschaliger gebruikt: picpoul, viognier, marsanne, roussanne en ugni blanc.

Klimaat
Typisch mediterraan, beperkte neerslag, gemiddeld aantal uren zonneschijn 2.700 per jaar, de mistral is de overheersende wind.

Terroir
Rode terrassen bedekt met rolkeien, löss en lichte zandgronden.

rasteau

Rasteau

Wijngaard
Strekt zich uit over het grootste gedeelte van het grondgebied van het dorp zelf, in het departement Vaucluse.

Bodem
Bruin en kalkhoudend, lichte gronden op mergel en rode gronden op zandsteen

Klimaat:
Mediterraan en gedeeltelijk beschermd tegen de mistral. Ligging op de zuidhellingen.

Geschiedenis
I
n de 18e eeuw is het wijngebied van Rasteau een van de belangrijkste van de Vaucluse en voornamelijk bekend om zijn Vins Doux Naturals (natuurlijk zoete wijnen). Het economisch belang van deze wijnen daalt en de rode Côtes du Rhônewijnen nemen geleidelijk de overhand, die uiteindelijk in 1967 de classificatie Côtes du Rhône Villages Rasteau krijgen.

Productie
Verbouwde oppervlakte*: 880 ha; jaarlijkse productie: 28.767 hl; basisrendement: 33 hl/ha.

Druivenrassen
Rode wijnen: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, toegestane andere druivenrassen van de AOC maximaal 20 %.

Rosé: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, andere toegestane druivenrassen maximaal 20%, maximaal 20% witte druivenrassen (Grenache, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc en Viognier).

Witte wijnen: witte Grenache, witte Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc, Viognier, andere toegestane witte druivenrassen maximaal 20%.

Minimum alcoholpercentage
Rode wijnen: 12,5%,
Rosé en witte wijnen: 12%.

* Bron : Oogstaangifte 2010.

dummy-1170x65067

Rasteau Vin Doux Naturel

Wijngaard
Strekt zich uit over de gemeenten Rasteau, Cairanne en Sablet en beslaat slechts een twintigtal percelen. Bodem: lijkt op die van de AOC Rasteau; men vindt er bruine kalkbodems, magere bodems op mergel en rode bodems op zandsteen. De ligging op het zuiden verleent de wijngaarden een hoge rijpingsgraad van de druiven.

Klimaat
typisch mediterraan, met veel warmte en zon, wat mede verklaart waarom het mogelijk is druiven te oogsten met een hoog alcoholpotentieel en natuurlijke zoete wijnen te maken.

Geschiedenis
in 1934 werd een stoutmoedige poging ondernomen door de wijnboeren om een natuurlijke zoete wijn te maken. Het resultaat gaf voldoening. Tegenwoordig is de gemeente opgedeeld in wijngaarden, fruitboomgaarden en olijfboomgaarden. De productie van Vins Doux Naturels is in opmars. De AOC Rasteau Vin Doux Naturel wordt erkend door het decreet van 5 januari 1944 (met terugwerkende kracht tot 1943), dat later wordt vervangen door dat van 19 mei 1972.

Productie
Verbouwde oppervlakte*: 36 ha, jaarlijkse opbrengst: 932 hl, basisrendement: 26 hl/ha.

Druivenrassen
minimaal 90% zwarte Grenache; de rest wordt aangevuld met druivenrassen die toegestaan zijn voor de productie van de AOC Côtes du Rhône. In de praktijk worden de Vins Doux Naturels meestal geproduceerd met 100% Grenache.

* Bron: Oogstaangifte 2005.

Productie conform de reglementen voor een Vin Doux Naturel. De gisting wordt stopgezet door toevoeging van zuivere alcohol met een alcoholpercentage van 95%. Het natuurlijk suikergehalte van de most moet minstens 252g/l bedragen en de wijn een alcoholgehalte van minstens 15%

dummy-1170x650644

Tavel

AOC TAVEL

De wijngaarden liggen op het grondgebied van de gemeente Tavel, op de rechteroever van de Rhône. De herkomstbenaming Tavel heeft zijn naam gegeven aan een roos, 'La Rose de Tavel', die een echte ambassadrice is van de 'eerste rosé wijn van Frankrijk'. Deze roos dient effectief als relatie-instrument voor de wijnen van de Appellation en voor de gemeente Tavel.

Geschiedenis
Koning Filips de Schone maakte deze wijn tot zijn favoriete en werd daarin nagevolgd door de pausen van Avignon. De roem van wat men 'de koning van de rosé wijnen' is gaan noemen, is altijd blijven bestaan.

Het AOC decreet
Tavel is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor rosé wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen. De opbrengst mag maximaal 48 hectoliter per hectare opleveren.
De toegelaten druivenrassen zijn: maximum 60% grenache, maximum 15% cinsault, witte en roze clairette, picpoul, calitor, bourboulenc, mourvèdre, syrah en maximum 10% carignan.

Klimaat
Typisch mediterraan, beperkte neerslag, gemiddeld aantal uren zonneschijn 2.700 per jaar; de mistral is de overheersende wind.

Terroir
Drie geologische kalkhoudende formaties, licht en waterdoorlatend: rivierzand met rolstenen - kalkhoudende grindbanken met rode klei - rode klei en kwartshoudende rolstenen

vacqueyras

Vacqueyras

AOC VACQUEYRAS

De wijngaard strekt zich uit over 2 gemeenten, Vacqueyras en Sarrians in het departement Vaucluse, aan de voet van de Dentelles de Montmirail.

Geschiedenis
Na het decreet van de AOC Côtes du Rhône in 1937, werd Vacqueyras als een van de eerste dorpen erkend om de kwaliteit van zijn wijnen en geclassificeerd als 'Côtes du Rhône Vacqueyras' in 1955, en later tot Côtes du Rhône Villages Vacqueyras in 1995. Vacqueyras werd uiteindelijk verheven tot Cru in 1990.

  • Het AOC decreet
    Vacqueyras is sedert 1990 geklasseerd als AOC voor rode, rosé en witte wijnen.
  • Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode wijnen en 12% voor de rosé en witte wijnen.
  • De opbrengst mag maximaal 36 hectoliter per hectare opleveren.De toegelaten druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minstens 50%), syrah, mourvèdre (minstens 20%).
  • Aanvullende druivenrassen zijn de andere rassen van de Côtes du Rhône, met uitzondering van de carignan, voor maximum 10%.
  • De toegelaten druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (maximum 60%), mourvèdre en cinsault (minstens 15%).
  • De toegelaten druivenrassen voor de witte wijnen zijn: clairette, grenache blanc, bourboulenc, roussanne, marsanne en viognier die elk niet meer dan 80% van het assortiment mogen omvatten.

Klimaat
Warm en droog, bijzonder veel zon.

Terroir
Alluviale bodems en gletsjerterrassen uit de Riss-ijstijd.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan