Loading...

Vin de Pays - Vin de France

domaine-dourea398

Domaine D'Ouréa

Adrien Roustan heeft met de steun van zijn ouders het domein D'Ouréa opgestart in 2010. Hij beschikt over 18ha wijngaarden die volgens de biologische principes bewerkt worden.

Er zijn 9ha Vacqueyras aangeplant in 1950 verspreid over 2 lieu-dits: Les Hautes Garrigues, met een bodem van rode klei en rolkeien, staan voor finesse en mineraliteit.

'Les Pendants', met een bodem van blauwe en gele mergel , staan voor kracht en diepgang. Er zijn 4,5 ha Gigondas aangeplant in 1975 gesitueerd in de lieu-dit: 'Grand Montmirail' op een hoogte van 400 tot 520 meter. De rode mergel op het lagere gedeelte van de wijngaard staat voor een gespierde en viriele wijn terwijl de kalkbodem op het hogere gedeelte van het perceel spankracht, ras en reliëf aanbrengt.

Er zijn 4.5 ha Vin de Pays.

dummy-1170x65076

Domaine de Molines

Château de Nages is een toonaangevende naam voor de appellatie. Op de ruim 70 hectare (waarvan 40 hectare in Costières de Nîmes) vindt biologische wijnbouw en fruitteelt plaats. Daarnaast bezit de energierijke Michel Gassier (4de generatie) 30 hectare in de Languedoc (Domaine de Molines).

Gassier laat zich bij het wijnmaken adviseren door oenoloog Philippe Cambie (o.a. Domaine Calendal). Een gedreven wijnboer met aandacht voor terroir en respect voor de natuur. De wijnen van dit domein bieden opmerkelijk veel kwaliteit voor hun geld.

domaine-des-escaravailles88

Domaine des Escaravailles

De historiek van dit domein start in 1953, toen Jean-Louis Ferran enkele goed gelegen percelen kocht in de zuidelijke Rhône. Deze bevonden zich op de gemeentes Rasteau, Roaix en Cairanne. Hij doopte het domein met de naam ‘Escaravailles’ wat het occitaanse word is voor ‘kevers’. Dit was ook de bijnaam voor de monniken die in de heuvels aanwezig waren en in gitzwarte gewaden gekleed waren.

Ondertussen is het de derde generatie die aan het roer staan van dit domein. Gilles Ferran was de primus van de klas tijdens zijn opleiding oenologie aan de universiteit van Montpellier. Hij deelde de bank met Philippe Cambie, die werkt als adviseur voor heel wat domeinen In de Rhône. Escaravailles telt 160 hectare wijngaard, waarvan 100 op Rasteau. Toch wordt alles manueel geoogst, zeer streng geselecteerd en een laag rendement toegepast. We kunnen hier spreken van wijnen karakter voor een zeer mooie prijs.

domaine-pierre-andre3

Domaine Pierre André

Domaine Pierre André telt 18 hectare wijngaard op dIverse percelen in Châteauneuf-du-Pape. Het is vooral klei en zandgrond met kiezels en kalk vermengd. De lieux-dits zijn Saint-Georges, Valori, Étang en op Les Bédines.

Aan het roer van dit domein staat Jacqueline André. Een bescheiden maar zeer gedreven vrouw die alles tot in de kleinste details uitkient en op zoek gaat naar finesse en elegantie. Om het met een cliché te schrijven: hier worden vrouwelijke wijnen gemaakt.

De jongste wijngaard werd heraangeplant in 1985 en de oudste wijnstokken staan er al sinds 1920. Jacqueline was één van de eerste wijnbouwers in Châteauneuf-du-Pape die in 1963 koos voor biologische wijnbouw en ze ging steeds verder tot ze in 1992 officieel als biodynamisch wijndomein werd gecertifieerd.

Handmatige pluk is verplicht in deze appellatie en dus evident. Haar vinificatie kan als traditioneel worden omschreven. Dit wil zeggen dat de steeltjes tijdens de gisting aan de druif blijven, zo wordt complexiteit en bewaarpotentieel gecreëerd. Het gebruik van eiken vaten wordt tot het minimum gereduceerd, maar in plaats daarvan worden betonnen cuves gebruikt. De rendementen zijn laag, met name 22 hectoliter per hectare. Ruim onder de toegestane hoeveelheid.

l-anglore-eric-pfifferling6

L'Anglore, Eric Pfifferling

In 1988 kreeg Eric Pfifferling het aanbod van zijn tante om 4ha oude vignes in hartje Tavel over te nemen. Dit was de omschakeling van imker naar wijnbouwer. In de beginfase bracht hij zijn oogst naar de coöperatieve van Tavel. Het was in 2002 dat hij voor de eerste maal zelf ging vinifiëren.

Vandaag telt het domein, gesitueerd in Tavel, 7ha wijngaarden tussen Avignon en Uzès. Eric streeft naar het maken van natuurlijke wijnen die het resultaat zijn van een minimale oenologische tussenkomst. De grond wordt bewerkt zonder gebruik te maken van onkruidverdelgers. Er wordt manueel geplukt en de oogst wordt in kleine bakken aangevoerd naar het domein.

Na een pre-fermentaire maceratie zonder ontristing en door enkel gebruik te maken van eigen gistcellen fermenteren de druiven in open houten cuves zonder toevoeging van sulfiet en enzymen.

De wijnen worden niet gefilterd en bij het bottelen maakt men enkel gebruik van valdruk. Het resultaat zijn zachte, verleidelijke en charmerende wijnen vol subtiliteit en finesse. Sommige van zijn cuvées flirten met een parfum van honing en bloemen, een knipoog naar zijn vorig leven.

Geen afbeelding ingesteld

Michel Gassier

Michel Gassier is de vierde generatie van een wijnbouwersfamilie in Nîmes die zorgt voor de geode naam binnen de appellatie. Hij heeft in totaal 70 hectare wijngaard in bezit waarvan 40 hectare op Costières-de-Nîmes. Vandaag de dag is Michel Gassier te vinden in de wijngaard en laat hij zich bijstaan in de kelder door topoenoloog Philippe Cambie. Het domein is in reconversie naar biologische wijnbouw en zoekt het evenwicht in de terroir.

Naast Costières-de-Nîmes worden ook nog prijsvriendelijke wijnen gemaakt onder de benaming ‘Domaine de Molines’ als Vin de Pays d’Oc. We kunnen moeilijk wegsteken dat dit domein wijnen biedt met een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BVBA
Muizendries 11
9070 Heusden
T 0032 9 231 27 91
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Log in

Maak een account aan