Loading...

Beaujolais

De streek
Beaujolais begint ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon. Het gebied heeft een totale breedte van 12 kilometer en een lengte van 60 kilometer en kan in twee subregio's ingedeeld worden, Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Haut-Beaujolais ligt het noordelijkst en hier worden de beste wijnen gemaakt, waaronder ook de Beaujolais Villages. In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt.

Het productieproces van de beaujolais
Meer dan 90% van alle beaujolaiswijn wordt op minder gebruikelijke manier gemaakt dan in meeste andere wijnproducerende regio's. Het gaat hier om de koolzuurgisting (macération carbonique). Bij deze methode worden de druiven (van het ras gamay) direct na de oogst in grote kuipen gedaan. De trossen worden met steeltjes en al in de kuipen geworpen. Door het gewicht van de trossen worden de onderste druiven zachtjes gekneusd. In het sap dat hieruit vrijkomt, komt de gisting langzaam op gang.

Het koolzuurgas dat bij deze gisting ontstaat stijgt op zijn beurt naar de bovenste trossen waar het gas inweekt. Tijdens dit proces worden de kleurstoffen en tannine afgebroken door de reeds ontstane alcohol en opgenomen door de vloeistof onder in de kuip.

Door de grote druk van het koolzuurgas boven in de kuip, gaan de druiven van binnenuit gisten. Doordat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid.

damien-coquelet7

Damien Coquelet

In 2007, op negentienjarige leeftijd, vinifieert Damien Coquelet zijn eerste oogst Chiroubles. Ervaring werd achtereenvolgens opgedaan bij Guy Julien (Ferme St. Martin - Beaumes de Venise), Château de Jacques en zijn vader Georges Descombes dit na het behalen van zijn diploma viti/oeno. Vandaag anno 2013  bewerkt Damien 8ha80 vignes allemaal in omschakeling naar BIO en verdeeld over Beaujolais, Beaujolais villages, Chiroubles en Morgon Côte du Py.

Geen afbeelding gevonden

Domaine Emmanuel Giboulot

Wijnbouwer worden was voor Emmannuel Giboulot geen evidente keuze, die als student droomde van het theater en een carrière als acteur. Het domein werd in 1985 opgestart volgens de principes van de Biologische teelt. In 1996 werd een volgende stap gezet door over te schakelen op de Biodynamie. Het domein is tevens lid van de groepering “La renaissance des appellations” opgericht in 2001 door Nicolas Joly van het domein “Coulée de Serrant”.

Vandaag 26 jaar later telt het domein 10ha wijngaarden verspreid over 9 appellaties. Er wordt uitsluitend manueel geoogst en de vinificatie gebeurt met een minimale oenologische ondersteuning. Enkel eigen gistcellen staan in voor de fermentatie die voor de rode wijnen gebeurt in grote open houten cuves na 100% ontristing van de druiven. De witte wijnen vergisten in vaten van 225 liter zonder battonnage.

Een veroudering van 12-14 maanden voor zowel wit als rood is gebruikelijk. Het aandeel van nieuw hout daarin wordt beperkt tot 12%. Emmnanuel Giboulot heeft namelijk een voorliefde voor strakke pure wijnen en wil zoveel mogelijk de eigen persoonlijkheid van elke wijn en jaargang tot zijn recht laten komen.

Geen afbeelding gevonden

Philippe Pacalet

Philippe Pacalet is een wijnmaker zonder percelen in eigendom. Bij de start in 2001 werd bewust gekozen om enkel percelen te huren gezien de astronomische bedragen die gevraagd worden voor de aanschaf van wijngaarden in de Côtes de Nuits en Côtes de Beaune.

Philippe is een neef van Marcel Lapierre en bewonderaar van Jules Chauvet. Het hoeft niet te verbazen met deze 2 als inspiratiebron en mentor, de aanpak erin bestaat zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken.

Sinds 2008 beschikt hij over een 19de eeuws gebouw in het hart van Beaune voor de vinificatie en de elevage van zijn wijnen. De oogst wordt niet ontsteelt, de fermentatie gebeurt in open houten fusten, en er wordt geen zwavel gebruikt tijdens dit proces. De  botteling gebeurt handmatig, zonder pompen en enkel door gebruik te maken van zwaartekracht na een elevage op barriques (nooit nieuw).

De wijnen van Pacalet onderscheiden zich door een ongeziene aromatische puurheid. Ze pakken u niet bij de keel maar verleiden u door hun frisheid en elegantie.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan