Loading...

Rasteau Vin Doux Naturel

Wijngaard
Strekt zich uit over de gemeenten Rasteau, Cairanne en Sablet en beslaat slechts een twintigtal percelen. Bodem: lijkt op die van de AOC Rasteau; men vindt er bruine kalkbodems, magere bodems op mergel en rode bodems op zandsteen. De ligging op het zuiden verleent de wijngaarden een hoge rijpingsgraad van de druiven.

Klimaat
typisch mediterraan, met veel warmte en zon, wat mede verklaart waarom het mogelijk is druiven te oogsten met een hoog alcoholpotentieel en natuurlijke zoete wijnen te maken.

Geschiedenis
in 1934 werd een stoutmoedige poging ondernomen door de wijnboeren om een natuurlijke zoete wijn te maken. Het resultaat gaf voldoening. Tegenwoordig is de gemeente opgedeeld in wijngaarden, fruitboomgaarden en olijfboomgaarden. De productie van Vins Doux Naturels is in opmars. De AOC Rasteau Vin Doux Naturel wordt erkend door het decreet van 5 januari 1944 (met terugwerkende kracht tot 1943), dat later wordt vervangen door dat van 19 mei 1972.

Productie
Verbouwde oppervlakte*: 36 ha, jaarlijkse opbrengst: 932 hl, basisrendement: 26 hl/ha.

Druivenrassen
minimaal 90% zwarte Grenache; de rest wordt aangevuld met druivenrassen die toegestaan zijn voor de productie van de AOC Côtes du Rhône. In de praktijk worden de Vins Doux Naturels meestal geproduceerd met 100% Grenache.

* Bron: Oogstaangifte 2005.

Productie conform de reglementen voor een Vin Doux Naturel. De gisting wordt stopgezet door toevoeging van zuivere alcohol met een alcoholpercentage van 95%. Het natuurlijk suikergehalte van de most moet minstens 252g/l bedragen en de wijn een alcoholgehalte van minstens 15%

domaine-des-escaravailles885

Domaine des Escaravailles

De historiek van dit domein start in 1953, toen Jean-Louis Ferran enkele goed gelegen percelen kocht in de zuidelijke Rhône. Deze bevonden zich op de gemeentes Rasteau, Roaix en Cairanne. Hij doopte het domein met de naam ‘Escaravailles’ wat het occitaanse word is voor ‘kevers’. Dit was ook de bijnaam voor de monniken die in de heuvels aanwezig waren en in gitzwarte gewaden gekleed waren.

Ondertussen is het de derde generatie die aan het roer staan van dit domein. Gilles Ferran was de primus van de klas tijdens zijn opleiding oenologie aan de universiteit van Montpellier. Hij deelde de bank met Philippe Cambie, die werkt als adviseur voor heel wat domeinen In de Rhône. Escaravailles telt 160 hectare wijngaard, waarvan 100 op Rasteau. Toch wordt alles manueel geoogst, zeer streng geselecteerd en een laag rendement toegepast. We kunnen hier spreken van wijnen karakter voor een zeer mooie prijs.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan