Loading...

Gigondas

AOC GIGONDAS
De wijngaard Strekt zich helemaal uit op het grondgebied van de gemeente Gigondas in het departement Vaucluse. Het AOC gebied ligt aan de flanken en de voet van de berg les Dentelles de Montmirail en vlak bij de Mont Ventoux. In het gebied komen zeer veel wijngaarden met oude wijnstokken voor. Bij de oogst wordt streng geselecteerd, onrijpe en zieke trossen worden verwijderd.

Geschiedenis
Vanaf de 12e eeuw bevorderden vooral de religieuze orden de uitbreiding van de wijncultuur. Later, en dit tot de 17e eeuw, maakt Gigondas deel uit van het prinsdom van Orange, waarvan bekend is dat het eigendom was van de Rijnlandse familie van Nassau tot de annexering door Lodewijk XIV.

Het AOC decreet
Gigondas is sedert 1971 geklasseerd als AOC voor rode en rosé wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen. De opbrengst mag maximaal 35 hectoliter per hectare opleveren.
De druivenrassen voor de rode wijn zijn grenache (tot 80%), syrah en mourvèdre (beiden samen voor minstens 15%). Daarnaast zijn alle rassen van de Rhône toegelaten, met uitzondering van carignan, tot een maximale verhouding van 25% van het assortiment.
De druivenrassen voor de rosé wijn zijn grenache (tot 80%). Daarnaast zijn alle rassen van de Rhône toegelaten, met uitzondering van carignan, tot een maximale verhouding van 25% van het assortiment.

Klimaat
Zuidelijk, warm en droog; 2.800 uren zonneschijn per jaar. De mistral is de overheersende wind.

Terroir
Rivierafzettingen van rode grindhoudende klei op hellingen en uitgestrekte terrassen.

domaine-dourea3

Domaine D'Ouréa

Adrien Roustan heeft met de steun van zijn ouders het domein D'Ouréa opgestart in 2010. Hij beschikt over 18ha wijngaarden die volgens de biologische principes bewerkt worden.

Er zijn 9ha Vacqueyras aangeplant in 1950 verspreid over 2 lieu-dits: Les Hautes Garrigues, met een bodem van rode klei en rolkeien, staan voor finesse en mineraliteit.

'Les Pendants', met een bodem van blauwe en gele mergel , staan voor kracht en diepgang. Er zijn 4,5 ha Gigondas aangeplant in 1975 gesitueerd in de lieu-dit: 'Grand Montmirail' op een hoogte van 400 tot 520 meter. De rode mergel op het lagere gedeelte van de wijngaard staat voor een gespierde en viriele wijn terwijl de kalkbodem op het hogere gedeelte van het perceel spankracht, ras en reliëf aanbrengt.

Er zijn 4.5 ha Vin de Pays.

domaine-du-gour-de-chaule8

Domaine du Gour de Chaulé

Historiek
Het domein werd in 1900 opgestart door Eugène Bonfils , overgrootvader van de huidige eigenares , Stephanie Fumoso. Alle door het domein geproduceerde wijn werd gedurende jaren in bulk verkocht. Dit veranderde in 1970 toen Rolande Beaumet , grootmoeder van Stéphanie, besliste om een belangrijk deel van de productie te bottelen en te commercialiseren via privaat cliënteel. In 1985 werd onder leiding van Aline Bonfils , moeder van Stéphanie , de ontwikkeling en modernisering van het domein verder gezet en werd gekozen voor “ l’agriculture raisonnée”.In 2007 was het de beurt aan Stéphanie om de fakkel over te nemen.

Terroir en druivenrassen
Het domein omvat vandaag 15ha wijngaarden waarvan 10ha Gigondas verspreid over 23 percelen binnen de appellatie met een diversiteit aan terroirs. De overige 5ha zijn gelegen in de naburige gemeenten Vacqueyras en Violes.

De gemiddelde ouderdom van de stokken bedraagt 55jaar. De oudste percelen werden nog aangeplant door de overgrootvader Eugène in 1901. De opbrengsten zijn vrij laag er situeren zich rond de 28 en 32hl per ha. Stéphanie gelooft enorm in Grenache als de belangrijkste druif voor Gigondas en bijgevolg vertegenwoordigt deze 85% van de totale aanplant, aangevuld met 10% Syrah en Mourvèdre samen en 5% Cinsault.

Vinificatie
De oogst is manueel met een strenge selectie en zonder ontristing. De maceratie is traditioneel met temperatuur controle. De fermentatie varieert van 3 tot 6 weken samen extractie op basis van remontage en délestage. Naderhand worden de wijnen opgevoed op deels betoncuves en deels oude fouders. De wijnen worden niet geklaard noch gefilterd.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan