Loading...
Loading…

R & R

Bourgogne

Bourgogne

domaine-agnes-paquet

Agnès Paquet

Dit domein situeert zich in het hart van de Bourgogne= Vignes. De eerste oogst dateert van 2001. Agnès heeft alles zelf geleerd en stamt niet af van een wijnbouwersfamilie. Ze spendeert haar tijd voornamelijk in de wijngaard en de wijnkelder. Samen met haar trouwe rechterhand David, die er al bij is vanaf dag één, verdelen ze netjes de taken.De 7,5 hectare wijngaarden staan op de appellaties Auxe-Duresses, Bourgogne, Chassagne-Montrachet en Pommard.De visie van Agnès Paquet omvat twee belangrijke peilers. Een constante zoektocht naar optimale kwaliteit en werken met respect voor natuur.

Lage rendementen, sproeistoffen verbannen, nauwkeurige snoeimethodes, werken met enkel autochtone gistcellen en beperken van het zwavelgehalte zijn enkele belangrijke factoren.De wijnen van Agnès Paquet kunnen omschreven worden als delicaat, terroir gebonden en smaakvol. Een zeer goede aanvulling op het gamma.

alain-jeanniard

Alain Jeanniard

De familie van Alain Jeanniard is al van 1755 betrokken bij het wijngebeuren in Bourgogne. Hijzelf maakte in 1999 de overstap van verkoper naar wijnbouwer door de overname van 0,5ha wijngaarden op Morey-St-Denis. Vandaag is het domein 4 ha groot met percelen in o.a. Fixin, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Morey-St-Denis en Pommard.

Gelijktijdig worden er op vraag van het “Hospices de Beaune” 2 grand cru wijngaarden (Mazis Chambertin en Clos de la Roche) bewerkt en onderhouden. In de wijngaard wordt gewerkt volgens de principes van de "lutte raisonnée" d.w.z. zonder onkruidverdelgers en met een minimale en weloverwogen interventie tegen diverse ziektes. De oogst is manueel en gekoppeld aan een uiterst strenge selectie, dit zowel in de wijngaard als bij aankomst op het domein.

De vinificatie is traditioneel. Zowel de rode als de witte wijnen verouderen op eiken vaten waarvan jaarlijks 25% wordt vernieuwd. Bij de botteling worden de wijnen noch geklaard noch gefilterd.
Deze bescheiden en discrete man staat borg voor intelligente, strakke wijnen met karakter.

bruno-desaunay-bissey

Bruno Desaunay-Bissey

Bruno Desaunay in Flagey-Echezeaux is een kleine producent van traditioneel gemaakte Bourgognes, die gedurende vele jaren het overgrote deel van zijn productie verkocht aan “négociants” zoals onder andere Dominique Laurent. Vandaag telt het domein 6 hectare verdeeld over 5 gemeenten in de Côte de Nuits: Flagey-Echezeaux, Vosne Romanée, Chambolle Musigny, Gevrey Chambertin en Nuits-St-Georges.

De wijngaarden worden bewerkt volgens de regels van de “lutte raisonnée”. De oogst is manueel en wordt volledig ontrist. Voor de fermentatie van 15-20 dagen worden enkel eigen gistcellen gebruikt. De wijnen verouderen gedurende 18 maanden op eiken vaten waarvan elk jaar 1/3 wordt vernieuwd en worden niet geklaard noch gefilterd bij de botteling.

Het resultaat van deze traditionele aanpak zijn zijdezachte wijnen geschoeid op zoet rood fruit met een hint van pioenroos die het unieke karakter van elke “climat” aan bod laat komen.

domaine-bernard-bonin

Domaine Bernard-Bonin

Domein van 7,7 ha uitsluitend aangeplant met Chardonnay en voorheen bekend onder de naam “Michelot mère et fille”. Om verwarring te vermijden met het domein Michelot werd de naam gewijzigd in Bernard-Bonin. De productie omvat Bourgogne Blanc, Meursault Villages, Meursault 1e rCru en Puligny Montrachtet 1e rCru en de eerste jaargang was 1999. De filosofie is om zo natuurlijk mogelijke wijn te maken. Dit wil zeggen geen chaptalisatie, niet bijzuren, geen enzymage, geen klaring noch filtering en gebruik van sulfiet tot een minimale dosis beperkt.

Er wordt manueel geoogst met een uitermate zachte persing van de druiven voor een hoogst kwalitatieve most en er is enkel aanwending van eigen gistcellen voor de fermentatie. Daarna veroudert de wijn gedurende 18 maanden op eikenvaten waarvan een beperkt gedeelte elk jaar wordt vernieuwd. De wijnen hebben elegantie, finesse en zijn puur en precies.

domaine-de-chassorney2

Domaine de Chassorney

Fred Cossard is één van die nieuwe namen in Bourgogne. Zijn wijnen hebben een enorme aantrekkingskracht, zijn “alive and kicking” met een hoge dosis drinkplezier. Fred maakt zijn wijnen op de meest natuurlijke manier zonder enige scheikundige toevoeging inclusief sulfiet. Het werk in de wijngaard leunt sterk aan bij de filosofie van de Biodynamie, onkruidverdelgers en scheikundige meststoffen zijn uiteraard uit den boze. De druiven worden manueel geoogst door een equipe van 20 personen.

De druiven voor de witte wijnen worden bij de aankomst in de cuverie onmiddellijk geperst en ondergaan de alcoholische en malolactische vergisting op vat bij een gemiddelde temperatuur van 12° Celsius en dit gedurende 3 à 6 maand afhankelijk van het jaar. De druiven voor de rode wijnen worden niet ontrist en vergisten in open houten cuves met een maceratie van minimum 40 dagen. Daarna volgt een elevage op barriques gedurende 12-15 maand waarvan minstens 1/3 jaarlijks wordt vernieuwd. Er wordt enkel met eigen gistcellen gewerkt. De wijnen worden gebotteld door gebruik te maken van zwaartekracht en er wordt niet geklaard noch gefilterd.

Het domein werd opgestart in 1996 met enkele percelen in Saint-Romain en Auxey-Duresses. In de loop der jaren werd er verder aangeplant en werden vignes in Nuits-St-Georges en Savigny Les Beaune gerecupereerd om zo tot een oppervlakte van 6.5ha te komen. In februari 2010 werden er nog eens 5 ha wijngaarden (Pommard, Pommard 1e rCru, Volnay village en Volnay 1e rCru, etc) toegevoegd aan de exploitatie. Met zijn levensgezellin Laure richtte hij tevens in 2006 een kleinschalige “négoce” op om met dezelfde filosofie Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Vosne-romanée ,etc.. te vinifieren en aan te bieden onder de naam COSSARD.

domaine-emmanuel-giboulot6

Domaine Emmanuel Giboulot

Wijnbouwer worden was voor Emmannuel Giboulot geen evidente keuze, die als student droomde van het theater en een carrière als acteur. Het domein werd in 1985 opgestart volgens de principes van de Biologische teelt. In 1996 werd een volgende stap gezet door over te schakelen op de Biodynamie. Het domein is tevens lid van de groepering “La renaissance des appellations” opgericht in 2001 door Nicolas Joly van het domein “Coulée de Serrant”.

Vandaag 26 jaar later telt het domein 10ha wijngaarden verspreid over 9 appellaties. Er wordt uitsluitend manueel geoogst en de vinificatie gebeurt met een minimale oenologische ondersteuning. Enkel eigen gistcellen staan in voor de fermentatie die voor de rode wijnen gebeurt in grote open houten cuves na 100% ontristing van de druiven. De witte wijnen vergisten in vaten van 225 liter zonder battonnage.

Een veroudering van 12-14 maanden voor zowel wit als rood is gebruikelijk. Het aandeel van nieuw hout daarin wordt beperkt tot 12%. Emmnanuel Giboulot heeft namelijk een voorliefde voor strakke pure wijnen en wil zoveel mogelijk de eigen persoonlijkheid van elke wijn en jaargang tot zijn recht laten komen.

dummy-1170x6502

Domaine Prieuré Roch

No products found

Dit 11ha groot domein werd in 1988 door Henry-Frédéric Roch op 26 jarige leeftijd uit de grond gestampt. Hij is een neef van Lalou Bize Leroy (Domaine Leroy) en mede eigenaar en co-gerant van het Domaine de la Romanée Conti.

Van bij de start in 1988 werd gekozen voor de biologische teelt.

De oogst is manueel gekoppeld aan een strenge selectie waarbij enkel de gezondste druiven weerhouden worden. Er is geen ontristing, geen toevoeging van sulfiet en enkel gebruik van eigen gistcellen voor het fermentatieproces. Na een maceratie van ongeveer 3 weken wordt de wijn door middel van zwaartekracht overgeheveld in 100% nieuwe eikenvaten voor een elevage van circa 18 maanden. Bij de botteling wordt er noch gefilterd noch geklaard.

Het resultaat zijn wijnen die elegantie koppelen aan kracht, meestal licht van kleur maar aromatisch intens en complex.

domaine-vincent-et-francois-jouard

Domaine Vincent et François Jouard

De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1820. De gebroeders Vincent & François Jouard zijn de vijfde generatie om de 11 ha wijngaarden op traditionele manier te bewerken. Een belangrijk deel van de oogst wordt nog steeds als druiven verkocht aan enkele bekende huizen. De rest bottelen ze zelf waaronder Chassagne-Montrachet Villages, Chassagne Montrachet 1e rCru en Batard-Montrachet.

De oogst is manueel, gevolgd door een directe persing met fermentatie in eiken vaten. De wijn krijgt een elevage van 18 maanden waarvan 11 maanden vat (25% nieuw) en 7 maanden cuve. De botteling gebeurt op het einde van de winter voorafgegaan door een lichte filtering.

dominique-et-catherine-derain6

Dominique et Catherine Derain

In 1988 kregen Catherine en Dominique Derain de mogelijkheid enkele percelen aan te kopen in St. Aubin. Van bij de start werd er gewerkt volgens de biodynamische principes. Nu 23 jaar later omvat het domein 5h50 verdeeld over bourgogne Aligoté, bourgogne wit en rood, St. Aubin wit en rood , Mercurey, Pommard en Gevrey Chambertin.

De oogst is manueel en de witte druiven worden bij de aankomst in de cuverie onmiddellijk geperst. De vergisting vindt plaats in eikenvaten zonder toevoeging van sulfiet. De botteling is voorzien net voor de volgende oogst.

De rode druiven, niet of gedeeltelijk ontrist, fermenteren in open houten vaten zonder sulfitage gedurende 7 à 21 dagen. Extractie wordt verkregen via remontage en pigeage. De botteling volgt na een veroudering van 12 tot 18 maanden in eikenvaten.

frederic-cossard2

Frederic Cossard

Frederic Cossard is één van die nieuwe namen in Bourgogne. Zijn wijnen hebben een enorme aantrekkingskracht, zijn “alive and kicking” met een hoge dosis drinkplezier. Fred maakt zijn wijnen op de meest natuurlijke manier zonder enige scheikundige toevoeging inclusief sulfiet. Het werk in de wijngaard leunt sterk aan bij de filosofie van de Biodynamie, onkruidverdelgers en scheikundige meststoffen zijn uiteraard uit den boze. De druiven worden manueel geoogst door een equipe van 20 personen.

De druiven voor de witte wijnen worden bij de aankomst in de cuverie onmiddellijk geperst en ondergaan de alcoholische en malolactische  vergisting op vat bij een gemiddelde temperatuur van 12° Celsius en dit gedurende 3 à 6 maand afhankelijk van het jaar. De druiven voor de rode wijnen worden niet ontrist en vergisten in open houten cuves met een maceratie van minimum 40 dagen. Daarna volgt een elevage op barriques gedurende 12-15 maand waarvan minstens 1/3 jaarlijks wordt vernieuwd. Er wordt enkel met eigen gistcellen gewerkt. De wijnen worden gebotteld door gebruik te maken van zwaartekracht en er wordt niet geklaard noch gefilterd.

Het domein werd opgestart in 1996 met enkele percelen in Saint-Romain en Auxey-Duresses. In de loop der jaren werd er verder aangeplant en werden vignes in Nuits-St-Georges en Savigny Les Beaune gerecupereerd om zo tot een oppervlakte  van 6.5ha te komen. In februari 2010 werden er nog eens 5 ha wijngaarden (Pommard, Pommard 1e rCru, Volnay village en Volnay 1e rCru, etc) toegevoegd aan de exploitatie. Met zijn levensgezellin Laure richtte hij tevens in 2006 een  kleinschalige “négoce” op om met dezelfde filosofie Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Vosne-romanée ,etc.. te vinifieren en aan te bieden onder de naam COSSARD.

les-champs-de-labbaye3

Les Champs de l'Abbaye

Als student gaat men werken in restaurants en wordt men verliefd op wijn en gastronomie. Later stapt men in de wijnhandel als “caviste” om tot het besef te komen dat men eigenlijk zelf wijn wil maken. Alain Hasard noemt zichzelf noch wijnboer noch Bourgondiër maar de ontdekking van deze regio met zijn landschap en de mensen aan het werk in de wijngaarden raakte hem in die mate dat hij er zelf deel wilde van uitmaken.

Vandaag is het domein “Les Champs de L’abbaye” gevestigd in Aluze, een klein dorpje met slechts 250 inwoners, in de Côtes Chalonnaise.

Er zijn 6ha wijngaarden verdeeld over 9 cuvées in de appellaties Bourgogne Aligoté, bourgogne rood en wit,Bourgogne Côtes Chalonnaise, Rully wit, Mercurey rood en wit en Monthélie rood. Alain en zijn vrouw bewerken de wijngaarden volgens de Biodynamische regels. Op het moment van de oogst zal een kleine groep plukkers instaan voor een strenge en zorgvuldige sortering. Uitgangspunt is enkel de perfect rijpe en gezonde druiven binnen te halen. Eenmaal in de kelder wordt de oogst volledig ontsteelt en staan enkel eigen gistcellen in voor het op gang brengen van de fermentatie. Gezien de vrij lage rendementen (25hl/ha) beperkt men zich hoofzakelijk tot “remontage” voor de extractie en acht men een “cuvaison van 8 à 10 dagen voldoende voor de rode wijnen. De wijnbouwer heeft duidelijk de spirit om te werken “en douceur”.

Bijkomende indicatie is de aanwending van een verticale pers en het overhevelen van de wijn door middel van zwaartekracht. Al deze elementen dragen bij om het beste in de Pinot Noir naar boven te halen met behoud van finesse en elegantie. De wijnen worden tot slot gebotteld zonder klaring noch filtering na een veroudering op eikenvaten waarvan 30% nieuw.

philippe-pacalet

Philippe Pacalet

Philippe Pacalet is een wijnmaker zonder percelen in eigendom. Bij de start in 2001 werd bewust gekozen om enkel percelen te huren gezien de astronomische bedragen die gevraagd worden voor de aanschaf van wijngaarden in de Côtes de Nuits en Côtes de Beaune.

Philippe is een neef van Marcel Lapierre en bewonderaar van Jules Chauvet. Het hoeft niet te verbazen met deze 2 als inspiratiebron en mentor, de aanpak erin bestaat zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken.

Sinds 2008 beschikt hij over een 19de eeuws gebouw in het hart van Beaune voor de vinificatie en de elevage van zijn wijnen. De oogst wordt niet ontsteelt, de fermentatie gebeurt in open houten fusten, en er wordt geen zwavel gebruikt tijdens dit proces. De  botteling gebeurt handmatig, zonder pompen en enkel door gebruik te maken van zwaartekracht na een elevage op barriques (nooit nieuw).

De wijnen van Pacalet onderscheiden zich door een ongeziene aromatische puurheid. Ze pakken u niet bij de keel maar verleiden u door hun frisheid en elegantie.

Bourgogne

Bourgogne is wereldberoemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit). In 2003 besloeg het totale oppervlak wijngaarden 28.530 ha.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan