Loading...

Crozes-Hermitage

Wijngaard
Dit is het grootste wijngoed van de noordelijke Appellations. Het strekt zich uit over 11 gemeenten gelegen in de Drôme op de rechteroever van de Rhône.

Bodem
In het noorden graniethellingen die aansluiten op die van Hermitage; in het zuiden fluvioglaciale riverafzettingen en terrassen met rolkeien of löss.

Klimaat
De hellingen liggen pal op het zuiden. Onder invloed van de Mistral.

Geschiedenis
De wijngaard is minder oud dan die van Hermitage; in het zuiden is de aanplant van recente datum en kwam in de plaats van de fruitteelt. Crozes-Hermitage kreeg de AOC status in 1937

Productie
Verbouwde oppervlakte* : 1 532 ha, jaarlijkse opbrengst: 64 110 hl, basisrendement : 42 hl/ha.

Druivenrassen
Syrah voor de rode wijnen (eventueel maximaal 15% Marsanne of Roussanne), Marsanne en Roussanne voor de witte wijnen.

Snoeiwijze
De wijnstokken worden tot 2 vrije ogen teruggesnoeid, behalve de Syrah waarvoor de lange snoeiwijze toegestaan is.

Vinificatie
Voor de rode en de witte wijnen is het natuurlijke alcoholpercentage minimaal 10%.

* Bron : Oogstaangifte 2010.

dummy-1170x65057

Domaine les Bruyères

David Reynaud bezit 13,5 hectare op Crozes-Hermitage, waarvan slechts 1 hectare met witte druiven staat aangeplant. De stokken dateren uit de jaren 1950. Een nieuwkomer in de wereld van biodynamie. David Reynaud is nu de vierde generatie aan het roer van één der beste domeinen binnen zijn appellatie. Hij verliet in 2002 de coöperatieve van Tain om (onder zachte dwang van zijn moeder) wijn te maken onder eigen naam. Zijn timide opstelling tegenover andere personen, maar een ruime visie op wijnbouw leggen hem geen windeieren. Zijn wijnen zijn zacht, niet exuberant aromatisch maar geraffineerd en elegant.

De wijngaarden situeren zich in het zuiden van de appellatie. De ondergrond heeft een zand-klei structuur waarvan 60% van het perceel bedekt ligt met de typische stenen ‘les galets’. Een belangrijke plaats binnen Crozes-Hermitage is ‘Les Croix’ die een combinatie biedt van oude syrah-stokken met recent (in 2002 en 2003) aangeplante syrah en roussanne. Hier hebben we een nog dikkere laag zand-klei met de gekende steenformatie bedolven. Een derde plaats is ‘Le Port’ en bevindt zich in het uiterste zuiden op 100 meter van de Isère-rivier. Klei heeft hier de bovenhand van zand en de laag stenen is een pak dunner als in de andere twee subzones.

Nadat de oogst manueel werd binnen gehaald, wordt de oogst deels ontrist en krijgen de druiven een premaceratie gedurende 4 dagen op een temperatuur van 18°C. Pigeage wordt verkozen boven remontage om de vinificatie rustig zijn gang te laten gaan. Na de inweking gaat alles in betonnen vaten gedurende vier weken om zijn gisting te laten voltooien. Alles gebeurd langzaam, om zo het teroir en fruit maximaal tot zijn recht te laten komen. De wijnen worden verder opgevoed in eiken vaten gedurende 8 tot 10 maand. De Cuvée ‘Les Croix’ blijft 4 maand extra op vat. Alles gaat op Franse eik waarvan één derde nieuw, één derde twee jaar oud en één derde drie jaar oud is.

Noordelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het zuidelijke deel heeft een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, bestaat de bodem voornamelijk uit klei en zand.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan