Loading...

Côtes-du-Rhône Villages Signargues

Wijngaard
Dit is de meest zuidelijke appellation Côtes du Rhône Villages met geografische herkomstaanduiding. Hij strekt zich over 4 gemeenten uit: Domazan, Estézargues, Rochefort du Gard en Saze.

Bodemgesteldheid
Terrassen met rode kiezelstenen op zand en mergel uit  het Plioceen die door ijzer rood gekleurd zijn.

Klimaat
Met een gemiddelde hoogte van 150 meter boven de Rhône heeft het een mediterraan klimaat, warm en droog en sterk onder invloed van de mistral.

Geschiedenis
Signargues is bij historici goed bekend vanwege de Romeinse bezetting, veldslagen van Karel de Grote, de pausen in Avignon, en bacchusverering. Er resten nog sporen, zoals het beeldje met twee gezichten van Bacchus en Ariadne dat in het Louvre in Parijs staat en dat in het gebied door een archeoloog is gevonden.

Tegenwoordig
In 2005 werd de wijngaard tot Côtes du Rhône Villages met geografische herkomst verheven. (Besluit per 25 augustus)

Productie
Verbouwde oppervlakte (1ste oogst): 319 ha, jaarlijkse opbrengst: 12 349 hl; gemiddelde opbrengst: 40 hl per ha; maximale productie: 600 ha / 45 000 hl.

Gebruikte druivenrassen
Grenache noir 50% minimum, Syrah en/of Mourvèdre 20% minimum, andere toegestane rassen voor de appellation 20% maximum.

Minimum alcoholgehalte: 12,5%

Lets over naam...
Het woord Signargues zou volgens praktisch ingestelde deskundigen afkomstig zijn van de rosse kleur van de aarde, gemengd met de kleur van de kiezelstenen. Volgens anderen verwijst hij naar het door soldaten van Karel de Grote vergoten bloed in de strijd tegen de Moren.

les-vignerons-destezargues4

Les Vignerons d'Estezargues

Gelegen in het hart van de Côtes-du-Rhône Villages, 10 km ten zuiden van Lirac, ligt het terroir d’Estezargues met een schoolvoorbeeld van de belangrijkste bodems van de appellatie: kiezelstenen op klei op het zuiden. In 1965, zijn wijnmakers hun krachten beginnen bundelen en er is een ‘Cave des Vignerons’ ontstaan, vertegenwoordigd door een tiental wijnboeren. Een kwalitatief hoogwaardig beleid kreeg snel vorm.

Er werden 7 domeinen in 1 gebouw gebotteld. Domaine de Pierredon, Domaine de Bacchante, Domaine Grès St. Vincent, Domaine d’Andézon, Domaine de Périllière, La Granacha, Domaine de Montagnette en Domaine des Génestas. De verkoop in bulk, bag in box, en een Vin de pays du Gard ‘Cuvée des Galets’ verkochten als zoete broodjes.

De oogst van elk van de domeinen wordt apart gevinifieerd om de identiteit van de wijnmakers en hun terroir te tonen. Een extra meerwaarde is de volledig natuurlijke manier van vinifiëren, met eigen gistcellen, geen filtering, het zwavelgehalte beperken tot het uiterste minimum,… Zonder twijfel zorgt dit domein voor de beste verhouding prijs/kwaliteit binnen ons gamma.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan