Loading...

Natuurlijke wijn

Natuurlijke wijn of beter gezegd 'zo natuurlijk mogelijke wijn', heeft geen wettelijke omschrijving en zal nooit het voorwerp uitmaken van ene certificatie. Toch bestaat hij! Natuurlijke wijn is steeds op basis van biologisch geteelde druiven en een zeer non-interventionnistische vinificatie. Bovendien wordt er geen enkel additief, correctie of manipulatie toegelaten: chaptalisatie, acidificatie, gebruik van geselecteerde gisten, enzymen, houtchips, enz. In jaren dat de omstandigheden het toelaten kan de producent zelfs zover gaan om totaal geen sulfiet toe te voegen

De 4 criteria voor deze wijnen zijn:

  • Biologisch geteelde druiven
  • Oogsten met de hand
  • Enkel gebruik van natuurlijke gisten
  • Maximum 50 mg/liter gebruik van sulfiet

© La Buena Vida

damien-coquelet71

Damien Coquelet

In 2007, op negentienjarige leeftijd, vinifieert Damien Coquelet zijn eerste oogst Chiroubles. Ervaring werd achtereenvolgens opgedaan bij Guy Julien (Ferme St. Martin - Beaumes de Venise), Château de Jacques en zijn vader Georges Descombes dit na het behalen van zijn diploma viti/oeno. Vandaag anno 2013  bewerkt Damien 8ha80 vignes allemaal in omschakeling naar BIO en verdeeld over Beaujolais, Beaujolais villages, Chiroubles en Morgon Côte du Py.

domaine-bernard-bonin3

Domaine Bernard-Bonin

No products found

Domein van 7,7 ha uitsluitend aangeplant met Chardonnay en voorheen bekend onder de naam “Michelot mère et fille”. Om verwarring te vermijden met het domein Michelot werd de naam gewijzigd in Bernard-Bonin. De productie omvat Bourgogne Blanc, Meursault Villages, Meursault 1e rCru en Puligny Montrachtet 1e rCru en de eerste jaargang was 1999. De filosofie is om zo natuurlijk mogelijke wijn te maken. Dit wil zeggen geen chaptalisatie, niet bijzuren, geen enzymage, geen klaring noch filtering en gebruik van sulfiet tot een minimale dosis beperkt.

Er wordt manueel geoogst met een uitermate zachte persing van de druiven voor een hoogst kwalitatieve most en er is enkel aanwending van eigen gistcellen voor de fermentatie. Daarna veroudert de wijn gedurende 18 maanden op eikenvaten waarvan een beperkt gedeelte elk jaar wordt vernieuwd. De wijnen hebben elegantie, finesse en zijn puur en precies.

domaine-de-chassorney4

Domaine de Chassorney

Fred Cossard is één van die nieuwe namen in Bourgogne. Zijn wijnen hebben een enorme aantrekkingskracht, zijn “alive and kicking” met een hoge dosis drinkplezier. Fred maakt zijn wijnen op de meest natuurlijke manier zonder enige scheikundige toevoeging inclusief sulfiet. Het werk in de wijngaard leunt sterk aan bij de filosofie van de Biodynamie, onkruidverdelgers en scheikundige meststoffen zijn uiteraard uit den boze. De druiven worden manueel geoogst door een equipe van 20 personen.

De druiven voor de witte wijnen worden bij de aankomst in de cuverie onmiddellijk geperst en ondergaan de alcoholische en malolactische vergisting op vat bij een gemiddelde temperatuur van 12° Celsius en dit gedurende 3 à 6 maand afhankelijk van het jaar. De druiven voor de rode wijnen worden niet ontrist en vergisten in open houten cuves met een maceratie van minimum 40 dagen. Daarna volgt een elevage op barriques gedurende 12-15 maand waarvan minstens 1/3 jaarlijks wordt vernieuwd. Er wordt enkel met eigen gistcellen gewerkt. De wijnen worden gebotteld door gebruik te maken van zwaartekracht en er wordt niet geklaard noch gefilterd.

Het domein werd opgestart in 1996 met enkele percelen in Saint-Romain en Auxey-Duresses. In de loop der jaren werd er verder aangeplant en werden vignes in Nuits-St-Georges en Savigny Les Beaune gerecupereerd om zo tot een oppervlakte van 6.5ha te komen. In februari 2010 werden er nog eens 5 ha wijngaarden (Pommard, Pommard 1e rCru, Volnay village en Volnay 1e rCru, etc) toegevoegd aan de exploitatie. Met zijn levensgezellin Laure richtte hij tevens in 2006 een kleinschalige “négoce” op om met dezelfde filosofie Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Vosne-romanée ,etc.. te vinifieren en aan te bieden onder de naam COSSARD.

dummy-1170x650981

Domaine de la Ferme Saint Martin

No products found

In 1955 werd dit domein gekocht door de vader van huidig wijnmaker Guy Jullien. Gedurende 9 jaar werd aan dit landgoed gebouwd en verbouwd tot het uiteindelijk een wijndomein werd. De druivenstokken werden herplant, de kelder werd opgetrokken, en kennis werd vergaard. Domaine de la Ferme Saint Martin is één van de 15 wijndomeinen in Beaumes-de-Venise.

Deze kleine AOC ligt ten oosten van Orange en Châteauneuf-du-Pape. De rit naar boven, naar het dorpje Suzette, is een streling voor het oog. Het uitzicht over de 'Dentelles de Montmirail' is adembenemend. Guy Jullien kiest al vanaf dag 1 voor biologische wijnbouw, en sinds diens zoon Thomas voor de opvolging zorgt wordt er biodynamisch te werk gegaan.

Het domein heeft 22 hectare wijngaard verspreid over diverse percelen en op een hoogte tussen 200 en 600 meter. Het domein zelf ligt op 400 meter hoogte. 15 hectare wijngaard bevinden zich binnen de AOC Beaumes-de-Venise, 5 hectare op Cotes-du-Ventoux en nog 2 onder de AOC Côtes-du-Rhône.

domaine-de-villeneuve

Domaine de Villeneuve

Tot 1993 was het eigendom in handen van madame Veuve Arnaux. In dat jaar was Philippe du Roy Blicquy, werkzaam als reclamemaker in Parijs, op zoek naar een wijndomein ergens in Frankrijk. Toen het ‘Domaine de Villeneuve’ te koop kwam, twijfelde hij niet lang. Samen met een bevriend notaries, Mr. Wallut, kocht hij dit domein. De wijngaarden waren erg oud en verwaarloosd. Gelukkig was het dynamisme groot en schiep Philippe orde in zowel kelder als de 8,4 hectare grote wijngaard.

In 2003 besloot hij, om gezondheidsredenen, zijn deel binnen Domaine de Villeneuve te verkopen. Vandaag staat Stanislas Wallut aan het roer van dit Bourgondische domein uit de Rhône. Stanislass verkiest biodynamie en een natuurlijke manier van vinificatie. Door de oude wijngaarden (tussen de 70 en de 100 jaar oud) is er een beperkt rendement (24 tot 28 hl. Per hectare) en de wijnen gaan voor 18 maand op vaten van 2 tot 5 jaar oud.

dummy-1170x65092

Domaine Gramenon

Domaine Gramenon is gelegen in de zuidelijke Rhône, in het hart van de Drôme Provençal tussen Grignon en Nyons. Hun wijngaarden strekken zich uit over 24 hectare op 300 meter hoogte. Gramenon is eigendom van en wordt geëxploiteerd door de charmante en inspirerende Michelle Aubrey-Laurent, met hulp van haar zoon, Maxim-François.

Hun wijnen zijn opgenomen in de beste natuurlijke wijnbars in Parijs, Londen en Tokyo en zijn beschikbaar in zeer beperkte hoeveelheden. De wijnen zijn altijd onberispelijk, zuiver, levendig gekleurd, en dicht, rijp (maar niet jammy of over-rijp). Ze bewerken hun wijnstokken, die tot 100 jaar oud zijn, biologisch en biodynamisch. De bodem is kalkrijk en sommige percelen zijn zanderig. De vinifiactie gebeurd natuurlijk, met autochtone gisten, geen aanzuring of ontzuring, geen filtering en een minimale dosis aan sulfiet.

domaine-jean-michel-stephan

Domaine Jean-Michel Stéphan

Met zijn 4,5 hectare wijngaard op Côte-Rôtie en 0,3 hectare op Condrieu mag Jean-Michel zich tot de besten rekenen binnen zijn gebied. Geen naambord of reclame aan de deur, wel een tuin vol speelgoed van de kinderen. Jean-Michel Stéphan is de vreemde eend in de bijt van zijn appellatie. Hij studeerde in Belleville in Beaujolais en zette zijn eerste stappen in de wijnwereld in 1991, gemotiveerd door zijn passie voor planten en biologie. Hij leerde de knepen van natuurlijke wijnbouw van Jules Chauvet, dé referentie binnen dit vakgebied uit Beaujolais.

Anderhalve hectare wijngaard werd aangeplant op Coteau de Bassenon. Dit is een steile helling in terrasbouw aangelegd en waar de bodemstructuur bestaat uit graniet en gneiss. De oudste wijnranken (0,87 hectare) staan er sinds 1896 en 1902. Het hoogste deel van de helling is recenter en dateert van 1987. De andere wingerds zijn deze van Tupin (1965), Coteaux de Tupin (1980), Les Bercheries en Verenay (1992). Op Verenay staat viognier geplant. De bodem is bevat hier schiste en zand en draineert het water zeer vlot. Dit zorgt voor vlug rijpe druiven en dus geen te logge viognier.

Hier worden wijnen gemaakt op hun fruit en fraîcheur zonder sulfiet. Hij noemt zijn vinificatiemethode ‘semicarbonic’. Bij de maceratie worden de vaten bijgevuld met koolzuurgas tot alles goed is ingeweekt. Dit proces gebeurd op een lage temperatuur van 10°C. Om het probleem van reductie tegen te gaan wordt de ‘chapeau’ regelmatig gebroken om zo zuurstof te geven aan de wijnmassa. Reductie hoort bij het wijnproces, maar gaat weg volgens Jean-Michel door vatlagering van minimum 16 maand en daar hij geen zwavel gebruikt wordt er niets geblokkeerd tijdens de vinificatie.

dominique-et-catherine-derain8

Dominique et Catherine Derain

In 1988 kregen Catherine en Dominique Derain de mogelijkheid enkele percelen aan te kopen in St. Aubin. Van bij de start werd er gewerkt volgens de biodynamische principes. Nu 23 jaar later omvat het domein 5h50 verdeeld over bourgogne Aligoté, bourgogne wit en rood, St. Aubin wit en rood , Mercurey, Pommard en Gevrey Chambertin.

De oogst is manueel en de witte druiven worden bij de aankomst in de cuverie onmiddellijk geperst. De vergisting vindt plaats in eikenvaten zonder toevoeging van sulfiet. De botteling is voorzien net voor de volgende oogst.

De rode druiven, niet of gedeeltelijk ontrist, fermenteren in open houten vaten zonder sulfitage gedurende 7 à 21 dagen. Extractie wordt verkregen via remontage en pigeage. De botteling volgt na een veroudering van 12 tot 18 maanden in eikenvaten.

frank-balthazar6

Franck Balthazar

Dit ‘huiskamerdomein’ van Franck Balthazar telt 2 hectare wijngaard op Cornas. Franck is nu eind de dertig en maakt sinds 2002 wijn onder eigen naam. René, Franck’s vader, is gelukkig dat zijn zoon terug is gekomen naar het familiedomein na een carrière als ingenieur bij een textielfirma in Valence. Een korte wijncursus in Tournon, maar vooral de ervaring van vader en grootvader maken van Franck één der besten binnen zijn appellatie.

Iets meer dan de helft van de wijngaarden dateren van 1914 op een perceel dat noemt ‘Chaillot’. Er is een 0,36 hectare op Mazards die werd aangeplant tussen 1959 en 1961 en laatst, in 2003, werd in Lègre ook een wijngaard aangelegd. De grond bestaat hoofdzakelijk uit graniet met zand. De wijngaarden worden volledig organisch bemest en er komen geen pesticides aan bod. De oogst gebeurd manueel, wat ook logisch is voor zo’n klein domein, maar ook omdat hier zeer streng wordt geselecteerd in de wijngaard. Aangezien volledige trossen druiven worden vergist in beton kuipen gedurende twee weken, moet het fruit van uitzonderlijke kwaliteit zijn.

Tijdens de gisting wordt de koek twee maal per dag met de voet gebroken en naar het einde toe wordt er overgepompt. De pers uit 1954 bewijst nog steeds trouwe dienst, en na de persing gaat de wijn rijpen in demi-muids ofwel vaten van 600 liter. Dit voor 16 tot 24 maand, afhankelijk van het oogstjaar. De wijn wordt niet gefilterd alvorens te bottelen.

frederic-cossard9

Frederic Cossard

Frederic Cossard is één van die nieuwe namen in Bourgogne. Zijn wijnen hebben een enorme aantrekkingskracht, zijn “alive and kicking” met een hoge dosis drinkplezier. Fred maakt zijn wijnen op de meest natuurlijke manier zonder enige scheikundige toevoeging inclusief sulfiet. Het werk in de wijngaard leunt sterk aan bij de filosofie van de Biodynamie, onkruidverdelgers en scheikundige meststoffen zijn uiteraard uit den boze. De druiven worden manueel geoogst door een equipe van 20 personen.

De druiven voor de witte wijnen worden bij de aankomst in de cuverie onmiddellijk geperst en ondergaan de alcoholische en malolactische vergisting op vat bij een gemiddelde temperatuur van 12° Celsius en dit gedurende 3 à 6 maand afhankelijk van het jaar. De druiven voor de rode wijnen worden niet ontrist en vergisten in open houten cuves met een maceratie van minimum 40 dagen. Daarna volgt een elevage op barriques gedurende 12-15 maand waarvan minstens 1/3 jaarlijks wordt vernieuwd. Er wordt enkel met eigen gistcellen gewerkt. De wijnen worden gebotteld door gebruik te maken van zwaartekracht en er wordt niet geklaard noch gefilterd.

Het domein werd opgestart in 1996 met enkele percelen in Saint-Romain en Auxey-Duresses. In de loop der jaren werd er verder aangeplant en werden vignes in Nuits-St-Georges en Savigny Les Beaune gerecupereerd om zo tot een oppervlakte van 6.5ha te komen. In februari 2010 werden er nog eens 5 ha wijngaarden (Pommard, Pommard 1e rCru, Volnay village en Volnay 1e rCru, etc) toegevoegd aan de exploitatie. Met zijn levensgezellin Laure richtte hij tevens in 2006 een kleinschalige “négoce” op om met dezelfde filosofie Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Vosne-romanée ,etc.. te vinifieren en aan te bieden onder de naam COSSARD.

l-anglore-eric-pfifferling

L'Anglore, Eric Pfifferling

No products found

In 1988 kreeg Eric Pfifferling het aanbod van zijn tante om 4ha oude vignes in hartje Tavel over te nemen. Dit was de omschakeling van imker naar wijnbouwer. In de beginfase bracht hij zijn oogst naar de coöperatieve van Tavel. Het was in 2002 dat hij voor de eerste maal zelf ging vinifiëren.

Vandaag telt het domein, gesitueerd in Tavel, 7ha wijngaarden tussen Avignon en Uzès. Eric streeft naar het maken van natuurlijke wijnen die het resultaat zijn van een minimale oenologische tussenkomst. De grond wordt bewerkt zonder gebruik te maken van onkruidverdelgers. Er wordt manueel geplukt en de oogst wordt in kleine bakken aangevoerd naar het domein.

Na een pre-fermentaire maceratie zonder ontristing en door enkel gebruik te maken van eigen gistcellen fermenteren de druiven in open houten cuves zonder toevoeging van sulfiet en enzymen.

De wijnen worden niet gefilterd en bij het bottelen maakt men enkel gebruik van valdruk. Het resultaat zijn zachte, verleidelijke en charmerende wijnen vol subtiliteit en finesse. Sommige van zijn cuvées flirten met een parfum van honing en bloemen, een knipoog naar zijn vorig leven.

les-vignerons-destezargues

Les Vignerons d'Estezargues

Gelegen in het hart van de Côtes-du-Rhône Villages, 10 km ten zuiden van Lirac, ligt het terroir d’Estezargues met een schoolvoorbeeld van de belangrijkste bodems van de appellatie: kiezelstenen op klei op het zuiden. In 1965, zijn wijnmakers hun krachten beginnen bundelen en er is een ‘Cave des Vignerons’ ontstaan, vertegenwoordigd door een tiental wijnboeren. Een kwalitatief hoogwaardig beleid kreeg snel vorm.

Er werden 7 domeinen in 1 gebouw gebotteld. Domaine de Pierredon, Domaine de Bacchante, Domaine Grès St. Vincent, Domaine d’Andézon, Domaine de Périllière, La Granacha, Domaine de Montagnette en Domaine des Génestas. De verkoop in bulk, bag in box, en een Vin de pays du Gard ‘Cuvée des Galets’ verkochten als zoete broodjes.

De oogst van elk van de domeinen wordt apart gevinifieerd om de identiteit van de wijnmakers en hun terroir te tonen. Een extra meerwaarde is de volledig natuurlijke manier van vinifiëren, met eigen gistcellen, geen filtering, het zwavelgehalte beperken tot het uiterste minimum,… Zonder twijfel zorgt dit domein voor de beste verhouding prijs/kwaliteit binnen ons gamma.

philippe-pacalet4

Philippe Pacalet

Philippe Pacalet is een wijnmaker zonder percelen in eigendom. Bij de start in 2001 werd bewust gekozen om enkel percelen te huren gezien de astronomische bedragen die gevraagd worden voor de aanschaf van wijngaarden in de Côtes de Nuits en Côtes de Beaune.

Philippe is een neef van Marcel Lapierre en bewonderaar van Jules Chauvet. Het hoeft niet te verbazen met deze 2 als inspiratiebron en mentor, de aanpak erin bestaat zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken.

Sinds 2008 beschikt hij over een 19de eeuws gebouw in het hart van Beaune voor de vinificatie en de elevage van zijn wijnen. De oogst wordt niet ontsteelt, de fermentatie gebeurt in open houten fusten, en er wordt geen zwavel gebruikt tijdens dit proces. De  botteling gebeurt handmatig, zonder pompen en enkel door gebruik te maken van zwaartekracht na een elevage op barriques (nooit nieuw).

De wijnen van Pacalet onderscheiden zich door een ongeziene aromatische puurheid. Ze pakken u niet bij de keel maar verleiden u door hun frisheid en elegantie.

thierry-allemand29

Thierry Allemand

No products found

Autodidact, enfant terrible, genie, het slaat allemaal op Thierry Allemand, een ongekend gepassioneerd en overtuigd man die een paar van de boeiendste wijnen van de noordelijke Rhône maakt. Op zijn slechts 5 hectare wijngaarden, werken maar liefst 12 mensen in de puurste zin van het woord ‘handenarbeid’. Hij heeft 15 jaar ervaring opgedaan bij Robert Michel, verkocht tot 1991 zijn druiven aan negociants en vanaf dan werkte hij volledig autonoom.

De verschillende percelen hebben heel uiteenlopende terroirs, en liggen allemaal in de nabijheid van Cornas. Mini percelen van 0,08 hectare zijn bij Thierry Allemand geen uitzondering. De grond wordt manueel bewerkt, hij heeft een hekel aan gras maaien dus zien we wilde wijngaarden met een grote diversiteit aan fauna en flora om het natuurlijke evenwicht te stimuleren. Zijn gekendste percelen zijn Reynard en Chaillot. Respectievelijk aangeplant in 1900 en 1987. Beiden op granietrijke bodem.

Lage rendementen vormen de basis voor het type wijn dat beoogt wordt. Een zeer selectieve en zorgvuldige oogst waarbij de druiven enkel ontsteelt worden in moeilijke jaargangen. De maceratie duurt hier tussen de 20 en 25 dagen lang op een lage temperatuur. Tijdens de alcoholische gisting wordt sulfiet gemeden. Enkel bij het bottelen wordt een minimale dosis zwavel gebruikt. Voor Thierry geen ruwe wijnen steunend op harde tannines zoals de lichting van Clape, maar wel de soyeuze, mondvullende en fruitgedreven compacte wijnen met diepgang.

Biologische wijnen

Natuurlijke wijnbouw en zwavelarme wijnen komen eveneens aan bod. Domeinen die kiezen voor deze ‘savoir-faire’ & ‘savoir-vivre’ bieden uitgepuurde en verfijnde wijnen, zonder dogmatisch te werk te gaan.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan