Loading...

Côtes-du-Rhône Villages Plan de Dieu

Wijngaard
Deze beslaat de 4 gemeenten Camaret-sur-Aigues, Jonquières, Travaillan en Violès.

Bodemgesteldheid
Een uitgestrekt alluviaal terras uit de riss-ijstijd met een laag kalkhoudend grind (uit het quartaire tijdperk). Het grind ligt op blauwe klei (plioceen) of op zandsteenhoudend kobaltkalk, waardoor er in de zomer aanzienlijke hoeveelheden vocht omhoog komen.

Klimaat
Klassiek mediterraan onder invloed van de mistral.

Geschiedenis
Onder invloed van de tempeliers ontwikkelt de wijngaard zich voorspoedig in de middeleeuwen. Rondom Plan de Dieu werden kapellen en religieuze gemeenschappen gesticht. De broeders kweekten de wijn onder bescherming van God, het teken van de hemel of zegening, en hun wijn werd al snel bekend om zijn hoge kwaliteit.

Tegenwoordig
In 2005 werd de wijngaard tot Côtes du Rhône Villages met geografische herkomst verheven. (Besluit per 25 augustus)

Productie
Verbouwde oppervlakte (1ste oogst): 367 ha, jaarlijkse opbrengst: 12 851 hl; gemiddelde opbrengst: 35 hl per ha; maximale productie: 1500 ha / 60.000 hl.

Gebruikte druivenrassen
Grenache noir 50% minimum, Syrah en/of Mourvèdre 20% minimum, andere toegestane rassen voor de appellation 20% maximum.

Minimum alcoholgehalte: 12,5%

Lets over de naam...
Vanwaar de naam 'Plan de Dieu' Behalve dat de middeleeuwen een tijd van geestelijk gevoel waren, is er een legende dat men in vroeger tijden voor het doorkruisen van dit woeste, rotsachtige gebied vol struikrovers eerst zijn ziel aan God moest opdragen …

dummy-1170x650614

Domaine Durieu

No products found

Paul Durieu is een zeer geëngageerde politieke persoon. Hij was de burgemeester van Camaret-sur-Aigues tot 2008. Zijn twee zonen François en Vincent hebben de verantwoordelijkheid voor het domein. Vincent is verantwoordelijk voor de wijngaarden en de vinificatie. François neemt de commerciële onderwerpen voor zijn rekening. Sinds Vincent aan het roer staat is de kwaliteit nog verbeterd. In 2008 hebben de twee broers nog een mooie erfenis gekregen van een oom die hen 16 hectare op Chateauneuf du Pape heft nagelaten en ze bezitten nu 37 hectare in deze appellatie. Verder nog 35 hectare op Plan de Dieu (Cuvee Henri Durieu van 4 ha.), 13 hectare Côtes du Rhône en 7 hectare Ventoux (Mormoiron).

De vinificatie gebeurd nog heel traditioneel en er wordt nauwelijks ontsteelt. De wijnen verblijven meestal 1 jaar op grote foeders. De wijnen blinken uit door hun fantastische verhouding prijs/kwaliteit met respect voor terroir en traditionele vinificatie.

dummy-1170x65094

R&R, Sélection Egoïste

No products found

Deze lijn van wijnen staat recht evenredig met de visie wat we als wijnliefhebber hebben. De wijnen onder het label ‘R&R’ zijn wijnen met respect voor het fruit en hun herkomst. Wat ooit begon met één wijn, een Côte-du-Rhone, is nu uitgegroeit tot een gamma van 7 wijnen op diverse terroirs.

De rode draad in alle wijnen is ‘grenache’. Deze druif is in iedere cuvée de belangrijkste of zelfs enige cépage. Daarnaast wordt ‘syrah’ gemeden. De wijnen worden gemaakt op domeinen waar we als handelaar ook rechtstreeks met samenwerken, en dus een goede band mee opgebouwd hebben.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan