Loading...

Cornas

Wijngaard
Beperkt tot de gemeente Cornas in het departement Ardèche op de rechteroever van de Rhône.

Bodem
Enkele leemafzettingen, graniet en gneis, zeer steile granietterrassen die gesteund worden door muurtjes.

Klimaat
Zonovergoten hellingen, op het zuiden en het zuidoosten.

Geschiedenis
een reputatie die sinds de 10e eeuw niets van zijn glans verloren heeft. Hij was te vinden op de tafels van de koningen van Frankrijk en die van andere landen. In de 19e eeuw werd stond hij al even hoog aangeschreven als de Châteauneuf-du-Pape. Enkel de phylloxera en nadien de stadsuitbreiding hebben hem bijna klein gekregen ! De AOC status, verkregen in 1938, en de opwaardering van de kwaliteit hebben de wijngaard opnieuw dynamiek gegeven.

Productie
Verbouwde oppervlakte* 129 ha, jaarlijkse opbrengst 3 649 hl, basisrendement 28 hl/ha.

Druivenrassen
Uitsluitend Syrah.

Snoeiwijze
Guyotsnoei met een lange tak met maximaal 8 ogen en 1 of 2 uitlopers met twee ogen en bekervormige snoei.

Vinificatie
Lange gisting in kuipen, natuurlijk alcoholpercentage minimaal 10,5%, 2 jaar houtlagering.

Bijzonderheid
Zijn ligging op het zuidzuidoosten verschaft deze Appellation een vroege rijpheid. Het is de eerste rode wijn die geoogst wordt in de noordelijke Côtes du Rhône.

* Bron Oogstaangifte 2010.

Geen afbeelding gevonden

Domaine les Bruyères

David Reynaud bezit 13,5 hectare op Crozes-Hermitage, waarvan slechts 1 hectare met witte druiven staat aangeplant. De stokken dateren uit de jaren 1950. Een nieuwkomer in de wereld van biodynamie. David Reynaud is nu de vierde generatie aan het roer van één der beste domeinen binnen zijn appellatie. Hij verliet in 2002 de coöperatieve van Tain om (onder zachte dwang van zijn moeder) wijn te maken onder eigen naam. Zijn timide opstelling tegenover andere personen, maar een ruime visie op wijnbouw leggen hem geen windeieren. Zijn wijnen zijn zacht, niet exuberant aromatisch maar geraffineerd en elegant.

De wijngaarden situeren zich in het zuiden van de appellatie. De ondergrond heeft een zand-klei structuur waarvan 60% van het perceel bedekt ligt met de typische stenen ‘les galets’. Een belangrijke plaats binnen Crozes-Hermitage is ‘Les Croix’ die een combinatie biedt van oude syrah-stokken met recent (in 2002 en 2003) aangeplante syrah en roussanne. Hier hebben we een nog dikkere laag zand-klei met de gekende steenformatie bedolven. Een derde plaats is ‘Le Port’ en bevindt zich in het uiterste zuiden op 100 meter van de Isère-rivier. Klei heeft hier de bovenhand van zand en de laag stenen is een pak dunner als in de andere twee subzones.

Nadat de oogst manueel werd binnen gehaald, wordt de oogst deels ontrist en krijgen de druiven een premaceratie gedurende 4 dagen op een temperatuur van 18°C. Pigeage wordt verkozen boven remontage om de vinificatie rustig zijn gang te laten gaan. Na de inweking gaat alles in betonnen vaten gedurende vier weken om zijn gisting te laten voltooien. Alles gebeurd langzaam, om zo het teroir en fruit maximaal tot zijn recht te laten komen. De wijnen worden verder opgevoed in eiken vaten gedurende 8 tot 10 maand. De Cuvée ‘Les Croix’ blijft 4 maand extra op vat. Alles gaat op Franse eik waarvan één derde nieuw, één derde twee jaar oud en één derde drie jaar oud is.

frank-balthazar7

Franck Balthazar

Dit ‘huiskamerdomein’ van Franck Balthazar telt 2 hectare wijngaard op Cornas. Franck is nu eind de dertig en maakt sinds 2002 wijn onder eigen naam. René, Franck’s vader, is gelukkig dat zijn zoon terug is gekomen naar het familiedomein na een carrière als ingenieur bij een textielfirma in Valence. Een korte wijncursus in Tournon, maar vooral de ervaring van vader en grootvader maken van Franck één der besten binnen zijn appellatie.

Iets meer dan de helft van de wijngaarden dateren van 1914 op een perceel dat noemt ‘Chaillot’. Er is een 0,36 hectare op Mazards die werd aangeplant tussen 1959 en 1961 en laatst, in 2003, werd in Lègre ook een wijngaard aangelegd. De grond bestaat hoofdzakelijk uit graniet met zand. De wijngaarden worden volledig organisch bemest en er komen geen pesticides aan bod. De oogst gebeurd manueel, wat ook logisch is voor zo’n klein domein, maar ook omdat hier zeer streng wordt geselecteerd in de wijngaard. Aangezien volledige trossen druiven worden vergist in beton kuipen gedurende twee weken, moet het fruit van uitzonderlijke kwaliteit zijn.

Tijdens de gisting wordt de koek twee maal per dag met de voet gebroken en naar het einde toe wordt er overgepompt. De pers uit 1954 bewijst nog steeds trouwe dienst, en na de persing gaat de wijn rijpen in demi-muids ofwel vaten van 600 liter. Dit voor 16 tot 24 maand, afhankelijk van het oogstjaar. De wijn wordt niet gefilterd alvorens te bottelen.

Geen afbeelding gevonden

Philippe Pacalet

Philippe Pacalet is een wijnmaker zonder percelen in eigendom. Bij de start in 2001 werd bewust gekozen om enkel percelen te huren gezien de astronomische bedragen die gevraagd worden voor de aanschaf van wijngaarden in de Côtes de Nuits en Côtes de Beaune.

Philippe is een neef van Marcel Lapierre en bewonderaar van Jules Chauvet. Het hoeft niet te verbazen met deze 2 als inspiratiebron en mentor, de aanpak erin bestaat zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken.

Sinds 2008 beschikt hij over een 19de eeuws gebouw in het hart van Beaune voor de vinificatie en de elevage van zijn wijnen. De oogst wordt niet ontsteelt, de fermentatie gebeurt in open houten fusten, en er wordt geen zwavel gebruikt tijdens dit proces. De  botteling gebeurt handmatig, zonder pompen en enkel door gebruik te maken van zwaartekracht na een elevage op barriques (nooit nieuw).

De wijnen van Pacalet onderscheiden zich door een ongeziene aromatische puurheid. Ze pakken u niet bij de keel maar verleiden u door hun frisheid en elegantie.

thierry-allemand2

Thierry Allemand

No products found

Autodidact, enfant terrible, genie, het slaat allemaal op Thierry Allemand, een ongekend gepassioneerd en overtuigd man die een paar van de boeiendste wijnen van de noordelijke Rhône maakt. Op zijn slechts 5 hectare wijngaarden, werken maar liefst 12 mensen in de puurste zin van het woord ‘handenarbeid’. Hij heeft 15 jaar ervaring opgedaan bij Robert Michel, verkocht tot 1991 zijn druiven aan negociants en vanaf dan werkte hij volledig autonoom.

De verschillende percelen hebben heel uiteenlopende terroirs, en liggen allemaal in de nabijheid van Cornas. Mini percelen van 0,08 hectare zijn bij Thierry Allemand geen uitzondering. De grond wordt manueel bewerkt, hij heeft een hekel aan gras maaien dus zien we wilde wijngaarden met een grote diversiteit aan fauna en flora om het natuurlijke evenwicht te stimuleren. Zijn gekendste percelen zijn Reynard en Chaillot. Respectievelijk aangeplant in 1900 en 1987. Beiden op granietrijke bodem.

Lage rendementen vormen de basis voor het type wijn dat beoogt wordt. Een zeer selectieve en zorgvuldige oogst waarbij de druiven enkel ontsteelt worden in moeilijke jaargangen. De maceratie duurt hier tussen de 20 en 25 dagen lang op een lage temperatuur. Tijdens de alcoholische gisting wordt sulfiet gemeden. Enkel bij het bottelen wordt een minimale dosis zwavel gebruikt. Voor Thierry geen ruwe wijnen steunend op harde tannines zoals de lichting van Clape, maar wel de soyeuze, mondvullende en fruitgedreven compacte wijnen met diepgang.

Noordelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het zuidelijke deel heeft een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, bestaat de bodem voornamelijk uit klei en zand.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan