Loading...

Tavel

AOC TAVEL

De wijngaarden liggen op het grondgebied van de gemeente Tavel, op de rechteroever van de Rhône. De herkomstbenaming Tavel heeft zijn naam gegeven aan een roos, 'La Rose de Tavel', die een echte ambassadrice is van de 'eerste rosé wijn van Frankrijk'. Deze roos dient effectief als relatie-instrument voor de wijnen van de Appellation en voor de gemeente Tavel.

Geschiedenis
Koning Filips de Schone maakte deze wijn tot zijn favoriete en werd daarin nagevolgd door de pausen van Avignon. De roem van wat men 'de koning van de rosé wijnen' is gaan noemen, is altijd blijven bestaan.

Het AOC decreet
Tavel is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor rosé wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen. De opbrengst mag maximaal 48 hectoliter per hectare opleveren.
De toegelaten druivenrassen zijn: maximum 60% grenache, maximum 15% cinsault, witte en roze clairette, picpoul, calitor, bourboulenc, mourvèdre, syrah en maximum 10% carignan.

Klimaat
Typisch mediterraan, beperkte neerslag, gemiddeld aantal uren zonneschijn 2.700 per jaar; de mistral is de overheersende wind.

Terroir
Drie geologische kalkhoudende formaties, licht en waterdoorlatend: rivierzand met rolstenen - kalkhoudende grindbanken met rode klei - rode klei en kwartshoudende rolstenen

chateau-de-segries1

Château de Segries

No products found

Henri de Lanzac heeft 44 hectare wijngaard in eigendom en werkt op twee appellaties. De grootste is Lirac, waar hij zowel witte als rode wijn produceert en drie kwart van zijn productie beslaat. In de AOC tavel heeft hij 10 hectare wijngaard.

Het domein bestaat als sinds 1802, maar toen was er nog geen sprake van druiven, laat staan van wijn. Hier werden zoals bij zoveel boeren graangewassen geteelt. In 1925 werden de eerste wijngaarde aangeplant door Graaf Regis de Gatimel en nog steeds worden deze oude vignes gebruikt. Pas in 1995 werd het domein overgenomen door de huidige Henri de Lanzac.

Naast zijn eigen wijngaard mag Henri ook de wijngaard van ex-formule 1 piloot Jean Alesi bewerken. Hij werkt conventioneel, niettegenstaande hij het nodeloos en preventief sproeien zoveel als mogelijk vermijdt. De bodem is voorzien van kalk en klei, wat in het Frans argilo-calcaire is.

Ook op dit toch relatief grote domein worden de druiven met de hand geplukt en worden de druiven volledig ontrist. De gisting gebeurd in betonnen cuves met een regelmatige remontage. De opbrengst is ongeveer 40 hectoliter per hectare wat als gemiddeld kan aanzien worden. De filosofie achter dit rendement is om geen al te gecorseerde wijn te bekomen. Ook de lagering gebeurd in beton in plaats van de klassieke eiken vaten.

Weetje: Ségriès is een provençaals woord voor waterbron.

domaine-la-rocaliere6

Domaine la Rocalière

No products found

Domein opgericht in 1995 door Jacques Borrelly en recentelijk overgedragen aan zijn 2 dochters Séverine en Melanie. Het domein is 50ha groot en omvat 22ha Lirac verspreid over de gemeenten Lirac en St-Laurent-Les-Abres, 23 ha Tavel en 5ha Vin de Pays. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud met Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre, Cinsault en Clairette als klassieke druivenrassen voor de regio.

De witte Lirac is een atypische samenstelling van 50% Grenache Blanc en 50% Clairette en munt uit door florale toetsen zoals jasmijn, kamperfolie en ijzerkruid. De rode Lirac is al even apart en bestaat voornamelijk uit Mourvèdre en Carignan aangevuld met een vleugje Grenache. Het is een wijn met een stevige onderbouw en aromatisch getypeerd door viooltjes en korenbloemen.

l-anglore-eric-pfifferling5

L'Anglore, Eric Pfifferling

In 1988 kreeg Eric Pfifferling het aanbod van zijn tante om 4ha oude vignes in hartje Tavel over te nemen. Dit was de omschakeling van imker naar wijnbouwer. In de beginfase bracht hij zijn oogst naar de coöperatieve van Tavel. Het was in 2002 dat hij voor de eerste maal zelf ging vinifiëren.

Vandaag telt het domein, gesitueerd in Tavel, 7ha wijngaarden tussen Avignon en Uzès. Eric streeft naar het maken van natuurlijke wijnen die het resultaat zijn van een minimale oenologische tussenkomst. De grond wordt bewerkt zonder gebruik te maken van onkruidverdelgers. Er wordt manueel geplukt en de oogst wordt in kleine bakken aangevoerd naar het domein.

Na een pre-fermentaire maceratie zonder ontristing en door enkel gebruik te maken van eigen gistcellen fermenteren de druiven in open houten cuves zonder toevoeging van sulfiet en enzymen.

De wijnen worden niet gefilterd en bij het bottelen maakt men enkel gebruik van valdruk. Het resultaat zijn zachte, verleidelijke en charmerende wijnen vol subtiliteit en finesse. Sommige van zijn cuvées flirten met een parfum van honing en bloemen, een knipoog naar zijn vorig leven.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan