Loading...

Condrieu

Strekt zich uit over 7 gemeenten en 3 departementen, Rhône, Loire en Ardèche, op de rechteroever van de Rhône.

Klimaat
Gematigd landklimaat, droog en warm in de zomers, regelmatige neerslag in de andere jaargetijden.

Geschiedenis
In Condrieu werden beroemde matrozen gerekruteerd, die van vader op zoon tussen "Koninkrijk en Keizerrijk" voeren. Later vestigden de kuipers, die de geijkte vaten maakten die in de Côte-du-Rhône gebruikt worden, zich in Condrieu. In de 15e eeuw luisterde de wijn van Condrieu de feesten op en werd hij aangeboden aan edellieden. Condrieu kreeg de AOC in 1940.

Productie
Verbouwde oppervlakte* 171 ha, jaarlijkse opbrengst 6.041 hl, basisrendement 35 hl/ha.

Druivenrassen
Uitsluitend Viognier

Snoeiwijze
Eén lange vruchtdragende tak (gebogen) en één korte zijtak met maximaal 2 ogen.

Vinificatie
Licht kneuzen, daarna persen; natuurlijk alcoholpercentage minimaal 11%, rijping in eiken vaten of in inox kuip, regelmatig overpompen om de zwevende deeltjes te verwijderen.

Botteling
De beroemde 'Flûte de Condrieu' van geel glas wordt geleidelijk vervangen door de traditionele fles.

* Bron Oogstaangifte 2010.

domaine-francois-villard21

Domaine François Villard

François Villard heeft in totaal 26 hectare wijngaard verdeeld over 5 appellaties. Het hoofdaanddeel van de stokken staan op grondgebied van Saint-Joseph, maar de 5,5 hectare Condrieu hebben hem op de wereldwijnkaart gezet onder de categorie ‘topwijnbouwer’. Van restaurantuitbater tot ziekenhuisdirecteur en van sommelier tot wijnbouwer. Dit is zowat het parcours dat François heeft afgelegd. Zijn enthousiasme voor wijn was zo groot, dat hij zijn échte werk even vergat en zo bij verschillende werkgevers aan de deur werd gezet. Nochtans kreeg hij de wijnmicrobe niet met de paplepel mee, want thuis werd er geen wijn gedronken. François is gedreven, neemt geen blad voor de mond en houdt van extremen in zijn vinificatietechnieken.

De wijngaarden van Condrieu liggen op 3 verschillende terroirs. ‘Poncin’, een wijngaard op graniet met mica geeft mineraliteit aan de wijn. ‘Verlieux’ bestaat ook uit graniet maar met quartz vermengd en dit geeft een bloemig aroma aan de wijn en tenslotte ‘Le Grand Val’ mixt graniet met quartz en loess. Deze samenstelling zorgt voor structuur en bewaarpotentieel. Voor zijn Saint-Joseph gebruikt François druiven uit twee gemeenten. Limony en St-Pierre-de-Boeuf beiden op een grond van ontbonden graniet met zand.

Zoals ieder respectabel wijnbouwer, wordt de oogst ook hier manueel binnen gehaald. François kiest ervoor om de pluk in drie keer te doen. Daar hij ook telkens een percentage druiven (enkel viognier) wil gebruiken die werden aangetast door botrytis moet de oogst uitermate secuur gebeuren. Naast het hard labeur in de wijngaard, wordt er ook fel gezwoegd in de wijnkelder. François zou verloren zijn zonder eik. Hij heeft geen enkel referentiekader om te werken zonder eik. Zowel de gisting als de lagering gebeurd in eiken vaten. Concentratie staat bovenaan zijn wijnvocabularium. Dit wordt bekomen door enerzijds lage rendementen en anderzijds vinificatie. Zo moeten de lies bijna onophoudelijk omgeroerd worden zodat deze het houtgebruik kunnen absorberen en doen versmelten tot een evenwichtige, doch geconcentreerde wijn.

domaine-mathilde-et-yves-gangloff31

Domaine Mathilde et Yves Gangloff

No products found

Yves en Mathilde hebben 1,75 hectare op Condrieu, 2,4 hectare op Côte-Rôtie en 1,5 hectare op Saint-Joseph. In Côte-Rôtie hebben we een mix van jonge en oude wingerds, terwijl we in Condrieu wijngaarden hebben die Yves zelf heeft aangeplant sinds 1984. Wijn, kunst en Rock&Roll. Deze leuze past perfect binnen dit wijndomein. Yves is geboren en getogen in de Elzas, is de zoon van een militair en heeft dus geen wijnbloed in de aderen. Hij besloot in 1980 zijn eerste stappen in de wijnwereld te zetten en begon bij Delas als arbeider in de wijngaarden van Condrieu en Côte-Rôtie. Tijdens de 7 jaar dat hij werkte op dit domein kocht hij een kleine wijngaard van 0,5 hectare op Chéry en 1,4 hectare op Côte-Rôtie. De traphal werd aangekleed met een prachtige collectie Fender-gitaren en hij leerde zijn vrouw via een kunsttentoonstelling van zijn broer in het Château d’Ampuis. Ook de etiketten zijn van de hand van Yves’ broer.

De oudste wingerds uit Côte-Rôtie dateren van 1950 en liggen op Combard-Mollard met overwegend kalksteen en Côte Rozier die rotsachtig, granieteus en met klei zijn vermengd. De jonge wijnranken werden voor de helft aangeplant op Coteaux de Tupin, gekenmerkt door steile hellingen met arme grond en een beetje klei en anderzijds eveneens op kalkrijke Combard-Mollard. In Condrieu bevinden één derde van de druivelaars zich op Chéry en de overige hectare op Côte Bonnette. Beide terroirs zijn gekenmerkt door hun hoog gehalte aan graniet, waarbij Bonnette een stevig drainerende zandlaag heeft aan het oppervlak.

Yves gaat nogal ‘unplugged’ te werk en laat de natuur zijn gang gaan. Manuele oogst, natuurlijke gistcellen afkomstig van de druif en het terroir wordt verkozen boven de expressie van de druif zelf. In de wijngaard is Yves altijd zacht en bedachtzaam bezig, zonder naar het biodynamische te gaan. Hij gaat ingrijpen wanneer het écht nodig is. Hij verkiest een maceratie en vinificatie op een hogere temperatuur, als één van de weinigen in zijn regio, om net het terroir beter tot uiting te laten komen. De vaten hebben een inhoud van 300 liter en dit om de wijn de bovenhand te doen halen boven de eik. Slechts een derde van het eik is nieuw en de overige vaten bieden 4 jaar trouwe dienst.

domaine-yves-cuilleron3

Domaine Yves Cuilleron

Yves Cuilleron heeft in totaal 52 hectare wijngaard verdeeld over 5 appellaties in de noordelijke Rhône en als Vin de Pays des Collines Rhodaniennes. Niet tegenstaande er al drie generaties wijnbouwers voor Yves waren in zijn familie was hij niet voorbestemd om wijnboer te worden. Zijn passie voor eten en drinken heeft het gehaald boven zijn opleiding als mechanicus, en zo heeft hij in 1987 het domein gekocht van zijn vader. Een wijnopleiding van drie jaar in Mâcon heeft van hem een personage en begrip gemaakt binnen de wijnwereld.

De verschillende percelen hebben heel uiteenlopende terroirs, en liggen allemaal in de nabijheid van Cornas. Mini percelen van 0,08 hectare zijn bij Thierry Allemand geen uitzondering. De grond wordt manueel bewerkt, hij heeft een hekel aan gras maaien dus zien we wilde wijngaarden met een grote diversiteit aan fauna en flora om het natuurlijke evenwicht te stimuleren. Zijn gekendste percelen zijn Reynard en Chaillot. Respectievelijk aangeplant in 1900 en 1987. Beiden op granietrijke bodem.

Lage rendementen vormen de basis voor het type wijn dat beoogt wordt. Een zeer selectieve en zorgvuldige oogst waarbij de druiven enkel ontsteelt worden in moeilijke jaargangen. De maceratie duurt hier tussen de 20 en 25 dagen lang op een lage temperatuur. Tijdens de alcoholische gisting wordt sulfiet gemeden. Enkel bij het bottelen wordt een minimale dosis zwavel gebruikt. Voor Thierry geen ruwe wijnen steunend op harde tannines zoals de lichting van Clape, maar wel de soyeuze, mondvullende en fruitgedreven compacte wijnen met diepgang.

Noordelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het zuidelijke deel heeft een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, bestaat de bodem voornamelijk uit klei en zand.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan