Loading...

Vacqueyras

AOC VACQUEYRAS

De wijngaard strekt zich uit over 2 gemeenten, Vacqueyras en Sarrians in het departement Vaucluse, aan de voet van de Dentelles de Montmirail.

Geschiedenis
Na het decreet van de AOC Côtes du Rhône in 1937, werd Vacqueyras als een van de eerste dorpen erkend om de kwaliteit van zijn wijnen en geclassificeerd als 'Côtes du Rhône Vacqueyras' in 1955, en later tot Côtes du Rhône Villages Vacqueyras in 1995. Vacqueyras werd uiteindelijk verheven tot Cru in 1990.

  • Het AOC decreet
    Vacqueyras is sedert 1990 geklasseerd als AOC voor rode, rosé en witte wijnen.
  • Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode wijnen en 12% voor de rosé en witte wijnen.
  • De opbrengst mag maximaal 36 hectoliter per hectare opleveren.De toegelaten druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minstens 50%), syrah, mourvèdre (minstens 20%).
  • Aanvullende druivenrassen zijn de andere rassen van de Côtes du Rhône, met uitzondering van de carignan, voor maximum 10%.
  • De toegelaten druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (maximum 60%), mourvèdre en cinsault (minstens 15%).
  • De toegelaten druivenrassen voor de witte wijnen zijn: clairette, grenache blanc, bourboulenc, roussanne, marsanne en viognier die elk niet meer dan 80% van het assortiment mogen omvatten.

Klimaat
Warm en droog, bijzonder veel zon.

Terroir
Alluviale bodems en gletsjerterrassen uit de Riss-ijstijd.

domaine-dourea99

Domaine D'Ouréa

Adrien Roustan heeft met de steun van zijn ouders het domein D'Ouréa opgestart in 2010. Hij beschikt over 18ha wijngaarden die volgens de biologische principes bewerkt worden.

Er zijn 9ha Vacqueyras aangeplant in 1950 verspreid over 2 lieu-dits: Les Hautes Garrigues, met een bodem van rode klei en rolkeien, staan voor finesse en mineraliteit.

'Les Pendants', met een bodem van blauwe en gele mergel , staan voor kracht en diepgang. Er zijn 4,5 ha Gigondas aangeplant in 1975 gesitueerd in de lieu-dit: 'Grand Montmirail' op een hoogte van 400 tot 520 meter. De rode mergel op het lagere gedeelte van de wijngaard staat voor een gespierde en viriele wijn terwijl de kalkbodem op het hogere gedeelte van het perceel spankracht, ras en reliëf aanbrengt.

Er zijn 4.5 ha Vin de Pays.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan