Loading...

Saint-Joseph

Wijngaard
Strekt zich uit over ongeveer vijftig kilometer op de rechteroever van de Rhône, van Chavanay in het noorden tot Guilherand in het zuiden; 23 gemeenten in het departement Ardèche en 3 in het Loiredepartement.

Bodem
Lichte leisteen bodems en gneis op granieten ondergrond in het zuidzuidoosten.

Klimaat
Gematigd landklimaat, droge en hete zomers, regelmatige neerslag in de andere jaargetijden.

Productie
Verbouwde oppervlakte (oogstaangifte 2010): 1.221 ha, jaarlijkse productie: 38 981 hl, basisrendement: 32 hl/ha.

Geschiedenis
Deze delicate en lekkere wijn werd al verhandeld in de 16e eeuw. Hij werd geschonken aan de tafel van de Franse koningen. In de 18e eeuw kreeg hij zijn huidige naam van de Jezuïeten van Tournon. Tussen 1956 en 1969 werden alle wijngaarden van dit gedeelte van de Côtes du Rhône samengevoegd en verheven tot AOC Saint-Joseph.

Druivenrassen
Syrah voor de rode wijnen (eventueel 10% Roussanne of Marsanne), Roussanne en Marsanne voor de witte wijnen. Min. beplantingsdichtheid: 4.500 planten / ha.

Snoeiwijze
De Syrah wordt 'gobelet' of 'éventail' gesnoeid tot op maximum 6 korte zijtakken met 2 à 3 ogen en tot 15 ogen totaal per stok (of Guyotsnoei). De Roussanne en Marsanne worden 'gobelet' of 'éventail' gesnoeid tot op maximaal 6 korte zijtakken met maximaal 2 ogen.

Vinificatie
Voor de rode wijnen, natuurlijk alcoholpercentage minimaal 10%; traditionele gistingen met lange inweking, rijping in houten vaten gedurende 10 maanden tot 2 jaar, regelmatig oversteken tijdens het verouderen. Voor de witte wijnen, zelfde alcoholpercentage, gisting in kuipen gedurende 15 dagen, rijping enkele maanden.

bernard-faurie4

Bernard Faurie

No products found

Bernard Faurie bezit 1,7 hectare op Hermitage en voorlopig 1,8 hectare op Saint-Joseph. Deze laatste appellatie wordt uitgebreid tot 2,1 hectare. De persoonlijkheid van deze man kan omschreven worden als, gesloten, innemend, bescheiden en pretentieloos. Het zijn deze kenmerken die we ook terug vinden in zijn wijnen. Puur en authentiek. De wijngaard heeft een blakende gezondheid, dit mede doordat het gebruik van pesticiden gemeden wordt en de percelen bewerkt worden met respect voor moeder natuur en volgens de stand van maan en planeten gesnoeid en bemest wordt.

De oogst gebeurd zoals verwacht volledig manueel met een strenge selectie in de wijngaard. Doordat Bernard kiest voor perfect rijpe en gezonde druiven dient hier niet ontsteelt te worden. De spontane gisting wordt automatisch op gang gebracht door de gistcellen afkomstig van de druif zelf. Cultuurgist is hier een waar taboe. Extractie wordt hier bekomen, enerzijds door het niet ontristen van de druiven, waardoor we een natuurlijke 'microbullage' creeëren, maar anderzijds wordt er een handje geholpen door remontage en pigeage tijdens de maceratie. Het gebruik van hout is hier wel aan de orde, maar vooral in de vorm van demi-muid en deels barriques. Slechts 10% tot 30% is nieuwe eik. De wijn klaren doet afbreuk aan de intensiteit en typischiteit, dus een minimale filtering voor het bottelen is het enige wat rest alvorens te kunnen genieten van dé referentie uit Hermitage en Saint-Joseph.

domaine-francois-villard3

Domaine François Villard

François Villard heeft in totaal 26 hectare wijngaard verdeeld over 5 appellaties. Het hoofdaanddeel van de stokken staan op grondgebied van Saint-Joseph, maar de 5,5 hectare Condrieu hebben hem op de wereldwijnkaart gezet onder de categorie ‘topwijnbouwer’. Van restaurantuitbater tot ziekenhuisdirecteur en van sommelier tot wijnbouwer. Dit is zowat het parcours dat François heeft afgelegd. Zijn enthousiasme voor wijn was zo groot, dat hij zijn échte werk even vergat en zo bij verschillende werkgevers aan de deur werd gezet. Nochtans kreeg hij de wijnmicrobe niet met de paplepel mee, want thuis werd er geen wijn gedronken. François is gedreven, neemt geen blad voor de mond en houdt van extremen in zijn vinificatietechnieken.

De wijngaarden van Condrieu liggen op 3 verschillende terroirs. ‘Poncin’, een wijngaard op graniet met mica geeft mineraliteit aan de wijn. ‘Verlieux’ bestaat ook uit graniet maar met quartz vermengd en dit geeft een bloemig aroma aan de wijn en tenslotte ‘Le Grand Val’ mixt graniet met quartz en loess. Deze samenstelling zorgt voor structuur en bewaarpotentieel. Voor zijn Saint-Joseph gebruikt François druiven uit twee gemeenten. Limony en St-Pierre-de-Boeuf beiden op een grond van ontbonden graniet met zand.

Zoals ieder respectabel wijnbouwer, wordt de oogst ook hier manueel binnen gehaald. François kiest ervoor om de pluk in drie keer te doen. Daar hij ook telkens een percentage druiven (enkel viognier) wil gebruiken die werden aangetast door botrytis moet de oogst uitermate secuur gebeuren. Naast het hard labeur in de wijngaard, wordt er ook fel gezwoegd in de wijnkelder. François zou verloren zijn zonder eik. Hij heeft geen enkel referentiekader om te werken zonder eik. Zowel de gisting als de lagering gebeurd in eiken vaten. Concentratie staat bovenaan zijn wijnvocabularium. Dit wordt bekomen door enerzijds lage rendementen en anderzijds vinificatie. Zo moeten de lies bijna onophoudelijk omgeroerd worden zodat deze het houtgebruik kunnen absorberen en doen versmelten tot een evenwichtige, doch geconcentreerde wijn.

dummy-1170x650127

Domaine les Bruyères

David Reynaud bezit 13,5 hectare op Crozes-Hermitage, waarvan slechts 1 hectare met witte druiven staat aangeplant. De stokken dateren uit de jaren 1950. Een nieuwkomer in de wereld van biodynamie. David Reynaud is nu de vierde generatie aan het roer van één der beste domeinen binnen zijn appellatie. Hij verliet in 2002 de coöperatieve van Tain om (onder zachte dwang van zijn moeder) wijn te maken onder eigen naam. Zijn timide opstelling tegenover andere personen, maar een ruime visie op wijnbouw leggen hem geen windeieren. Zijn wijnen zijn zacht, niet exuberant aromatisch maar geraffineerd en elegant.

De wijngaarden situeren zich in het zuiden van de appellatie. De ondergrond heeft een zand-klei structuur waarvan 60% van het perceel bedekt ligt met de typische stenen ‘les galets’. Een belangrijke plaats binnen Crozes-Hermitage is ‘Les Croix’ die een combinatie biedt van oude syrah-stokken met recent (in 2002 en 2003) aangeplante syrah en roussanne. Hier hebben we een nog dikkere laag zand-klei met de gekende steenformatie bedolven. Een derde plaats is ‘Le Port’ en bevindt zich in het uiterste zuiden op 100 meter van de Isère-rivier. Klei heeft hier de bovenhand van zand en de laag stenen is een pak dunner als in de andere twee subzones.

Nadat de oogst manueel werd binnen gehaald, wordt de oogst deels ontrist en krijgen de druiven een premaceratie gedurende 4 dagen op een temperatuur van 18°C. Pigeage wordt verkozen boven remontage om de vinificatie rustig zijn gang te laten gaan. Na de inweking gaat alles in betonnen vaten gedurende vier weken om zijn gisting te laten voltooien. Alles gebeurd langzaam, om zo het teroir en fruit maximaal tot zijn recht te laten komen. De wijnen worden verder opgevoed in eiken vaten gedurende 8 tot 10 maand. De Cuvée ‘Les Croix’ blijft 4 maand extra op vat. Alles gaat op Franse eik waarvan één derde nieuw, één derde twee jaar oud en één derde drie jaar oud is.

domaine-mathilde-et-yves-gangloff84

Domaine Mathilde et Yves Gangloff

No products found

Yves en Mathilde hebben 1,75 hectare op Condrieu, 2,4 hectare op Côte-Rôtie en 1,5 hectare op Saint-Joseph. In Côte-Rôtie hebben we een mix van jonge en oude wingerds, terwijl we in Condrieu wijngaarden hebben die Yves zelf heeft aangeplant sinds 1984. Wijn, kunst en Rock&Roll. Deze leuze past perfect binnen dit wijndomein. Yves is geboren en getogen in de Elzas, is de zoon van een militair en heeft dus geen wijnbloed in de aderen. Hij besloot in 1980 zijn eerste stappen in de wijnwereld te zetten en begon bij Delas als arbeider in de wijngaarden van Condrieu en Côte-Rôtie. Tijdens de 7 jaar dat hij werkte op dit domein kocht hij een kleine wijngaard van 0,5 hectare op Chéry en 1,4 hectare op Côte-Rôtie. De traphal werd aangekleed met een prachtige collectie Fender-gitaren en hij leerde zijn vrouw via een kunsttentoonstelling van zijn broer in het Château d’Ampuis. Ook de etiketten zijn van de hand van Yves’ broer.

De oudste wingerds uit Côte-Rôtie dateren van 1950 en liggen op Combard-Mollard met overwegend kalksteen en Côte Rozier die rotsachtig, granieteus en met klei zijn vermengd. De jonge wijnranken werden voor de helft aangeplant op Coteaux de Tupin, gekenmerkt door steile hellingen met arme grond en een beetje klei en anderzijds eveneens op kalkrijke Combard-Mollard. In Condrieu bevinden één derde van de druivelaars zich op Chéry en de overige hectare op Côte Bonnette. Beide terroirs zijn gekenmerkt door hun hoog gehalte aan graniet, waarbij Bonnette een stevig drainerende zandlaag heeft aan het oppervlak.

Yves gaat nogal ‘unplugged’ te werk en laat de natuur zijn gang gaan. Manuele oogst, natuurlijke gistcellen afkomstig van de druif en het terroir wordt verkozen boven de expressie van de druif zelf. In de wijngaard is Yves altijd zacht en bedachtzaam bezig, zonder naar het biodynamische te gaan. Hij gaat ingrijpen wanneer het écht nodig is. Hij verkiest een maceratie en vinificatie op een hogere temperatuur, als één van de weinigen in zijn regio, om net het terroir beter tot uiting te laten komen. De vaten hebben een inhoud van 300 liter en dit om de wijn de bovenhand te doen halen boven de eik. Slechts een derde van het eik is nieuw en de overige vaten bieden 4 jaar trouwe dienst.

domaine-yves-cuilleron8

Domaine Yves Cuilleron

Yves Cuilleron heeft in totaal 52 hectare wijngaard verdeeld over 5 appellaties in de noordelijke Rhône en als Vin de Pays des Collines Rhodaniennes. Niet tegenstaande er al drie generaties wijnbouwers voor Yves waren in zijn familie was hij niet voorbestemd om wijnboer te worden. Zijn passie voor eten en drinken heeft het gehaald boven zijn opleiding als mechanicus, en zo heeft hij in 1987 het domein gekocht van zijn vader. Een wijnopleiding van drie jaar in Mâcon heeft van hem een personage en begrip gemaakt binnen de wijnwereld.

De verschillende percelen hebben heel uiteenlopende terroirs, en liggen allemaal in de nabijheid van Cornas. Mini percelen van 0,08 hectare zijn bij Thierry Allemand geen uitzondering. De grond wordt manueel bewerkt, hij heeft een hekel aan gras maaien dus zien we wilde wijngaarden met een grote diversiteit aan fauna en flora om het natuurlijke evenwicht te stimuleren. Zijn gekendste percelen zijn Reynard en Chaillot. Respectievelijk aangeplant in 1900 en 1987. Beiden op granietrijke bodem.

Lage rendementen vormen de basis voor het type wijn dat beoogt wordt. Een zeer selectieve en zorgvuldige oogst waarbij de druiven enkel ontsteelt worden in moeilijke jaargangen. De maceratie duurt hier tussen de 20 en 25 dagen lang op een lage temperatuur. Tijdens de alcoholische gisting wordt sulfiet gemeden. Enkel bij het bottelen wordt een minimale dosis zwavel gebruikt. Voor Thierry geen ruwe wijnen steunend op harde tannines zoals de lichting van Clape, maar wel de soyeuze, mondvullende en fruitgedreven compacte wijnen met diepgang.

Noordelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het zuidelijke deel heeft een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, bestaat de bodem voornamelijk uit klei en zand.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan