Loading...

Châteauneuf-du-Pape

De wijngaard strekt zich uit over bijna de gehele gemeente Châteauneuf-du-Pape en over enkele stukken grond met hetzelfde bodemtype van de 4 aangrenzende gemeenten (Bédarrides, Courthézon, Orange en Sorgues), in het departement Vaucluse en op de linkeroever van de Rhône. Vanwege de stenen in de bodem is het lastig om nieuwe wijngaarden te planten, daarom vindt men er vaak zeer oude druivenstokken (30-70 jaar oud). De fles alleen al is welsprekend, want ze draagt in reliëf op het glas het pauselijk wapen van de stad Avignon: twee gekruiste sleutels, die van Sint-Pieter!

Geschiedenis
In de 14e eeuw kiezen de pausen, die zich in Avignon hadden geïnstalleerd, Châteauneuf-du-Pape als zomerresidentie. De 7 opeenvolgende pausen stimuleerden de wijnproductie en vergrootten het wijngebied. De strenge productievoorwaarden vormen deels de basis voor de latere AOC wetgeving.

Het AOC decreet
Châteauneuf-du-Pape is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor rode en witte wijnen. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen. De opbrengst mag maximaal 35 hectoliter per hectare opleveren.
De druiven mogen alleen met de hand geoogst worden.
Traditioneel worden 13 druivenrassen toegestaan (8 blauwe en 5 witte). Heden ten dage worden voornamelijk grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, muscardin, counoise, clairette en bourboulenc gebruikt. De andere druivenrassen zijn vaccarèse, terret noir, roussanne, picpoul en picardan. De beste rode wijnen bestaan vooral uit grenache (soms tot 70%), syrah en mourvèdre. De witte wijnen hebben hun kwaliteit vooral aan de roussanne te danken.

Klimaat
Dit is de droogste sector van de gehele Côtes du Rhône; de overheersende wind is de mistral, het aantal uren zonneschijn bedraagt 2.800 per jaar; de warmte die door de keien overdag opgeslagen wordt, wordt 's nachts afgegeven.

Terroir
Diep en zeer rijk aan keien; voor het grootste gedeelte samengesteld uit grote, afgeronde rolkeien van kwarts vermengd met zandige rode klei.

dummy-1170x6504931

Château du Mourre du Tendre

Eigenaar Jacques Paumel maakt sinds 1962 volle, krachtige, rijke wijnen. Ze zijn het best te vergelijken met die van de legendarische Henri Bonneau. De druiven worden in twee 'tris' quasi overrijp geplukt en niet ontrist. Na een lange maceratie en cuvaison krijgt de wijn een lagering van 36 maanden vooraleer hij gebotteld wordt.

De Châteauneuf komt van 1 ha. met gemiddeld 80 jaar oude stokken (85% grenache, 5% syrah, 10% mourvèdre). De Côtes-du-Rhône is 100% Grenache van 50j oude stokken. Villages is gemaakt van 90% grenache en 10% mourvèdre en komt van 2 percelen in Courthézon die vroeger tot de appellatie Châteauneuf-du-Pape behoorden.

Geen afbeelding gevonden

Clos Bellane

No products found
clos-de-papes4

Clos des Papes

No products found

De familie Avril produceert wijn in Châteauneuf-du-Pape sinds het begin van de 18e eeuw. De huidige wijnmaker Paul-Vincent is de getalenteerde zoon van Paul Avril. De Clos des Papes wordt sinds het begin beschouwd als referentie binnen hun appellatie, een reputatie die niet steeds beantwoordt aan de werkelijkheid maar die zeker terecht is. Daarenboven zijn Paul Vincent en zijn ouders de meest edelmoedige en attente wijnbouwers van de zuidelijke Rhône.

De naam van het domein is afkomstig van de wijngaarden die ooit deel uitmaakten van de pauselijke wijngaarden binnen de vesting van het kasteel waar vandaag enkel een ruïne van overblijft. De 17 andere percelen zijn verdeeld in gans de appellatie Châteauneuf-du-Pape, van de zanderige gronden in het Zuid-oosten en het Westen tot de leem/kalkachtige en rotsachtige plateau’s in het Noorden en Noordoosten.

Paul Avril verminderde de aanplant grenache om zo meer mourvèdre en syrah in zijn blend te kunnen verwerken. Er wordt nog aangevuld met muscardin, counoise en vaccarèse. Er is slechts één rode en één witte wijn omdat ze weigeren ‘speciale’ cuvées te maken.

domaine-de-villeneuve4

Domaine de Villeneuve

Tot 1993 was het eigendom in handen van madame Veuve Arnaux. In dat jaar was Philippe du Roy Blicquy, werkzaam als reclamemaker in Parijs, op zoek naar een wijndomein ergens in Frankrijk. Toen het ‘Domaine de Villeneuve’ te koop kwam, twijfelde hij niet lang. Samen met een bevriend notaries, Mr. Wallut, kocht hij dit domein. De wijngaarden waren erg oud en verwaarloosd. Gelukkig was het dynamisme groot en schiep Philippe orde in zowel kelder als de 8,4 hectare grote wijngaard.

In 2003 besloot hij, om gezondheidsredenen, zijn deel binnen Domaine de Villeneuve te verkopen. Vandaag staat Stanislas Wallut aan het roer van dit Bourgondische domein uit de Rhône. Stanislass verkiest biodynamie en een natuurlijke manier van vinificatie. Door de oude wijngaarden (tussen de 70 en de 100 jaar oud) is er een beperkt rendement (24 tot 28 hl. Per hectare) en de wijnen gaan voor 18 maand op vaten van 2 tot 5 jaar oud.

dummy-1170x650573

Domaine Durieu

No products found

Paul Durieu is een zeer geëngageerde politieke persoon. Hij was de burgemeester van Camaret-sur-Aigues tot 2008. Zijn twee zonen François en Vincent hebben de verantwoordelijkheid voor het domein. Vincent is verantwoordelijk voor de wijngaarden en de vinificatie. François neemt de commerciële onderwerpen voor zijn rekening. Sinds Vincent aan het roer staat is de kwaliteit nog verbeterd. In 2008 hebben de twee broers nog een mooie erfenis gekregen van een oom die hen 16 hectare op Chateauneuf du Pape heft nagelaten en ze bezitten nu 37 hectare in deze appellatie. Verder nog 35 hectare op Plan de Dieu (Cuvee Henri Durieu van 4 ha.), 13 hectare Côtes du Rhône en 7 hectare Ventoux (Mormoiron).

De vinificatie gebeurd nog heel traditioneel en er wordt nauwelijks ontsteelt. De wijnen verblijven meestal 1 jaar op grote foeders. De wijnen blinken uit door hun fantastische verhouding prijs/kwaliteit met respect voor terroir en traditionele vinificatie.

domaine-pierre-andre1

Domaine Pierre André

Domaine Pierre André telt 18 hectare wijngaard op dIverse percelen in Châteauneuf-du-Pape. Het is vooral klei en zandgrond met kiezels en kalk vermengd. De lieux-dits zijn Saint-Georges, Valori, Étang en op Les Bédines.

Aan het roer van dit domein staat Jacqueline André. Een bescheiden maar zeer gedreven vrouw die alles tot in de kleinste details uitkient en op zoek gaat naar finesse en elegantie. Om het met een cliché te schrijven: hier worden vrouwelijke wijnen gemaakt.

De jongste wijngaard werd heraangeplant in 1985 en de oudste wijnstokken staan er al sinds 1920. Jacqueline was één van de eerste wijnbouwers in Châteauneuf-du-Pape die in 1963 koos voor biologische wijnbouw en ze ging steeds verder tot ze in 1992 officieel als biodynamisch wijndomein werd gecertifieerd.

Handmatige pluk is verplicht in deze appellatie en dus evident. Haar vinificatie kan als traditioneel worden omschreven. Dit wil zeggen dat de steeltjes tijdens de gisting aan de druif blijven, zo wordt complexiteit en bewaarpotentieel gecreëerd. Het gebruik van eiken vaten wordt tot het minimum gereduceerd, maar in plaats daarvan worden betonnen cuves gebruikt. De rendementen zijn laag, met name 22 hectoliter per hectare. Ruim onder de toegestane hoeveelheid.

jean-et-jean-paul-versino

Jean et Jean-Paul Versino

Dit domein is gestart in 1955 door Jean Versino, een Piëmontees van oorsprong. Vandaag is het de zoon, Jean-Paul, die het domein verder runt met succes. De naam ‘Bois de Boursan’ is afkomstig van de lieux-dit waar de familie woont. In totaal beslaat het wijngoed 16 hectare wijgaard verdeels over 27 percelen in de regio Châteauneuf-du-Pape.

De wijngaarden werden gekocht van boeren die met pensieon gingen en geen opvolgers hadden. Daardoor komt het ook dat de wijngaarden allemaal tussen de 40 en 100 jaar oud zijn. De diversiteit aan locaties en terroirs heeft als grote pluspunt dat er bij moeilijke klimatologische omstandigheden ook percelen gespaard blijven en toch mooie resultaten opleveren. Dat Jean Versino niet rap tevreden is laat zich blijken in moeilijke millésimes zoals 2002 waar hij de ganse oogst verkocht heeft aan een négociant en zelf geen wijn op de markt heeft gebracht.

De wijngaarden worden biologisch verbouwd, zonder dat hij kiest voor een certificaat van demeter of AB. De stijl van Bois de Boursan kan gezet worden onder de noemer van traditionele Châteauneuf. Veel grenache, weinig of geen ontristing en gebruik van foeders ipv barriques.

dummy-1170x65014

R&R, Sélection Egoïste

Deze lijn van wijnen staat recht evenredig met de visie wat we als wijnliefhebber hebben. De wijnen onder het label ‘R&R’ zijn wijnen met respect voor het fruit en hun herkomst. Wat ooit begon met één wijn, een Côte-du-Rhone, is nu uitgegroeit tot een gamma van 7 wijnen op diverse terroirs.

De rode draad in alle wijnen is ‘grenache’. Deze druif is in iedere cuvée de belangrijkste of zelfs enige cépage. Daarnaast wordt ‘syrah’ gemeden. De wijnen worden gemaakt op domeinen waar we als handelaar ook rechtstreeks met samenwerken, en dus een goede band mee opgebouwd hebben.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan