Loading...

R&R, Sélection Egoïste

Geen afbeelding gevonden

Bio wijn

Biologische wijnen worden geproduceerd uit kwaliteitsdruiven die geteeld zijn zonder chemische bewerkingen. Concreet betekent dit dat bij de druiventeelt voor deze wijnen geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden, herbiciden en chemische bemesting. Ook de vinificatie van de wijn gebeurt met de grootste zorg en zonder manipulaties allerhande (zoals smaak-, geur- en kleurstoffen).

De door ons uitgekozen wijnhuizen werken vanuit een respect voor de traditionele wijnbouw, maar met moderne technieken die het volledige karakter van de druif intact houden.
Van de wijnstok tot in de fles wordt de druif aandachtig opgevolgd door de wijnbouwers, waardoor u optimaal en met een fris geweten kunt genieten van uw glas wijn, cava, porto, cognac, etc...

Belangrijk is dat alle geuren, smaken, kleuren, structuren en composities van onze wijnenhet resultaat zijn van natuurlijke producten en processen, uiteraard met veel passie gestuurd door de wijnmakers.

noordelijke-rhone

Noordelijke Rhône

Situering
De noordelijke Rhônevallei is een smalle corridor van 80 km tussen Vienne in het noorden en Valence in het zuiden met wijngaarden die de loop van de Rhône volgen, meestal gelegen op steile hellingen langs beide oevers van de rivier. Op uitzondering van Hermitage en Crozes-Hermitage vinden we de 6 andere Crus (Côte Rôtie, Condrieu, ch. Grillet, Saint-Joseph,Cornas, Saint-Péray) terug op de rechteroever.

Klimaat
Het is een gematigd continentaal klimaat dat veel gelijkenis vertoont met de regio rond Lyon. De hoeveelheid neerslag op jaarbasis verschilt niet zoveel van die in het zuiden maar is regelmatig en gespreid over gemiddeld 100 dagen. Onder deze omstandigheden worden de wijngaarden zelden of nooit blootgesteld aan lange periodes van droogte.
Een van de constante factoren is de wind die in een N–Z richting blaast en die lokaal "La Bise" wordt genoemd.

Bodem
De rechteroever is voor het overgrote deel samengesteld uit substraten die men kan benoemen als "autochtoon". Het zijn "roches éruptives" op basis van graniet en "roches métamorphiques" op basis van gneiss en variaties van micaschistes. Een kleine fractie sedimentaire kalkrotsen, ontstaan tijdens het secondaire tijdvak( Trias en Jurassique) vindt men terug in Châteaubourg, Cornas en Saint-Péray.

Een deel van de Hermitage heuvel (Bessards, gros des vignes) op de linkeroever bestaat eveneens uit graniet identiek aan de rechteroever. De rest van de linkeroever (crozes-hermitage en groot deel van de hellingen op hermitage) zijn van allochtone oorsprong. Het zijn terrassen van verschillende niveau's , gevormd door de L'isère , met een verscheidenheid aan alluviaal materiaal (quartzite alpins,kalk, etc..) tijdens het quaternaire tijdvak.

Geen afbeelding gevonden

Zuidelijke Rhône

Situering
De zuidelijke Rhônevallei is een vierkant( 65kmx 65km) dat zich uitstrekt over 4 departementen: Langs de rechteroever de zuidelijke Ardeche met Bourg-St-Andeol als noordelijke grens en de Gard met Montfrin en Comps als zuidelijke grens en Cornillon-Barjac in het westen. Langs de linkeroever de Drome met Taulignan-Valreas als noordelijke grens en de Vaucluse met Caumont sur Durance als zuidelijke grens en Mollans sur Ouvèze in het oosten.

Klimaat
Veel gevarieerder dan de Noordelijke Rhône:
Het Macroklimaat wordt bepaald door hevige winden (mistral), onregelmatige regenval en de frequentie van aanhoudende droogte. De mistral, gevormd door enerzijds een hoog drukgebied boven Scandinavië en anderzijds een laag drukgebied geblokkeerd in de golf van Genua, blaast in een Noord- Zuid richting en is meestal hevig met snelheden boven de 100 km/h en dit gemiddeld 120 dagen per jaar. De snelheid neemt toe naarmate het temperatuurverschil tussen het centrum van Frankrijk en de zee groter is. De dominerende of bepalende factor van de mistral neemt af naarmate men zich van het centrum van de Rhônevallei verwijdert.

De hoeveelheid neerslag op jaarbasis in het zuiden verschilt niet zoveel van die in het noorden maar het is de onregelmatigheid in verdeling /spreiding die het klimaat in het zuiden zo buitengewoon maakt. Men onderscheidt 2 droge seizoenen ( een korte in de winter en een lange in de zomer) en 2 seizoenen met neerslag ( herfst en lente).

Bodem
De zuidelijke Rhônevallei is een sedimentair bassin waar materiaal van autochtone (calcaires Mésozoïques) en allochtone (alluviale afzettingen ) afkomst met elkaar verweven zijn tot complexe en gevarieerde terroirs met de Grenache als belangrijkste "cépage".

Terroirs bestaande uit autochtone substraten met een dominantie van harde kalksteen, zandachtige kalksteen, kleiachtige kalksteen zijn ontstaan tijdens het "Secundaire tijdvak" (crétace inferieur en superieur). Terroirs afkomstig van allochtone substraten vinden hun oorsprong tijdens het "Tertiaire tijdvak" en meer bepaald tijdens het "Miocène" en "Pliocène".

Er was een aanzienlijke afzetting, van eerst zand en safres( Miocène) en daarna blauwe mergel en zand( Pliocène) , door de middellandse zee gevolgd door de zijrivieren van de Rhône (Le Lez,l' Ouvèze, l'eyges)die gedurende beide periodes telkens een mengeling van klei en keislag aangevoerd hebben.

Ten slotte zullen de Rhône en bijrivieren vanaf het einde van het pliocène en gans het quaternaire tijdvak massa's materiaal onttrekken aan oa. de Alpen. Deze rolstenen van Graniet, Quartz, Quartzite, roches métamorphiques, kalk komen als een soort "nappage" de reeds bestaande substraten bedekken en vormen de gekende terrassen "Villafranchien" en "Quaternaire" (Mindel, riss en Wurm). De meest typische en beroemdste zijn deze van Châteauneuf-du-Pape en Lirac.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan