Loading...

Hermitage

Wijngaard
Strekt zich uit over 3 gemeenten van het departement Drôme:
Tain-l’Hermitage, Crozes-Hermitage en Larnage op de linkeroever van de Rhône.

Bodem
Grindrijk granietzand, bedekt met micaschisten en gneis en terrassen met afgeronde alluviale keien (een diversiteit die de aanwezigheid verklaart van plaatsnamen zoals : Bessards, Greffieux, Méal, Rocoule, Beaumes enz...).

Klimaat
De meeste hellingen liggen op het zuiden, en zijn dus beschut tegen de noordenwinden. Veel zon.

Geschiedenis
Er wordt beweerd dat ridder Gaspard de Sterimberg het bestrijden van de Albigenzen beu was, tot inkeer kwam en zich verder wijdde aan het gebed en de wijnbouw in een ‘ermitage’ (kluizenaarsoord) boven op de heuvel Tain. De AOC status werd verkregen in 1937.

Productie
Verbouwde oppervlakte* : 137 ha, jaarlijkse opbrengst : 3 933 hl, basisrendement : 29 hl/ha.

Druivenrassen
Syrah voor de rode wijnen (toevoeging van 15% Marsanne en Roussanne toegestaan), Roussanne en Marsanne voor de witte wijnen.

Snoeiwijze
Voor de Syrah de lange snoeiwijze ; voor de overige druivenrassen : terugsnoei tot twee ogen en ook de bourillon (terugsnoeid tot oog op oud hout).

Vinificatie : natuurlijk alcoholpercentage minimaal 10,5% voor de rode wijnen, 11% voor de witte.

* Bron : Oogstaangifte 2010.

bernard-faurie

Bernard Faurie

Bernard Faurie bezit 1,7 hectare op Hermitage en voorlopig 1,8 hectare op Saint-Joseph. Deze laatste appellatie wordt uitgebreid tot 2,1 hectare. De persoonlijkheid van deze man kan omschreven worden als, gesloten, innemend, bescheiden en pretentieloos. Het zijn deze kenmerken die we ook terug vinden in zijn wijnen. Puur en authentiek. De wijngaard heeft een blakende gezondheid, dit mede doordat het gebruik van pesticiden gemeden wordt en de percelen bewerkt worden met respect voor moeder natuur en volgens de stand van maan en planeten gesnoeid en bemest wordt.

De oogst gebeurd zoals verwacht volledig manueel met een strenge selectie in de wijngaard. Doordat Bernard kiest voor perfect rijpe en gezonde druiven dient hier niet ontsteelt te worden. De spontane gisting wordt automatisch op gang gebracht door de gistcellen afkomstig van de druif zelf. Cultuurgist is hier een waar taboe. Extractie wordt hier bekomen, enerzijds door het niet ontristen van de druiven, waardoor we een natuurlijke 'microbullage' creeëren, maar anderzijds wordt er een handje geholpen door remontage en pigeage tijdens de maceratie. Het gebruik van hout is hier wel aan de orde, maar vooral in de vorm van demi-muid en deels barriques. Slechts 10% tot 30% is nieuwe eik. De wijn klaren doet afbreuk aan de intensiteit en typischiteit, dus een minimale filtering voor het bottelen is het enige wat rest alvorens te kunnen genieten van dé referentie uit Hermitage en Saint-Joseph.

domaine-jean-louis-chave2

Domaine Jean-Louis Chave

No products found

Domaine Chave is de oudste (sinds 1841) en tevens bekendste wijnproducent van de Rhône vallei. De voorouders van Chave werden door dephylloxera gedwongen hun wijngaarden in de Ardèche te verlaten en hun heil op de andere oever te zoeken. Inmiddels bezit Chave een aanzienlijk deel van de schaarse percelen (14,5 hectare!) op de Hermitage hellingen, waaronder Les Bessard en Le Méal.

Het familiebedrijf werd in de begin jaren '70 overgedragen aan Gérard Chave, die nog steeds actief is. Zijn zoon Jean-Louis kwam na een MBA in Hartford en een studie Oenologie aan de Universiteit van Davis (Californië) in 1992 in het bedrijf en heeft nu de feitelijke leiding. Daarnaast is Jean-Louis ook alsnégiociant met het label J-L Chave Sélection actief. De Hermitage wijnen van Chave genieten internationale bekendheid en zijn werkelijk groots!

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan