Loading...

Beaumes de Venise

Er zijn 2 verschillende AOC's in Beaumes-de-Venise. Enerzijds is er een appellatie voor de zoete muskaatwijn, anderzijds heb je de AOC Beaumes-de-Venise die sinds 2005 een volwaardige Cru is geworden. De wijngaard strekt zich uit over de gemeenten Beaumes-de-Venise, Suzette, Lafare en La Roque-Alric, in het departement Vaucluse. De wijnboeren van Beaumes-de-Venise hebben enorme vooruitgang geboekt sinds hun wijn in 1979 als 'Villages' geklasseerd werd. Velen zijn aanhangers van de doordachte, milieuvriendelijke wijnbouw. De kelder van de wijnboeren was de eerste in het Rhônedal die de milieunorm ISO1400-1 behaalde. Alle wijn met een AOC wordt gebotteld in het gebied van herkomst.

Het AOC decreet
Beaumes-de-Venise is sedert 1979 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages Beaumes-de-Venise. In 2005 werd de rode wijn opgewaardeerd tot de AOC Beaumes-de-Venise. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen voor de rode en 12% voor de witte en rosé wijnen. De opbrengst mag maximaal 38 à 42 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Rhône Beaumes-de-Venise rosé en blanc. En AOC Beaumes-de-Venise voor de rode wijn. De druivenrassen voor de rode wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%.

De druivenrassen voor de rosé wijnen zijn: grenache (minimum 50%), syrah en/of mourvèdre (minimum 20%). Toegelaten andere druivenrassen zijn deze van de Côtes du Rhône Villages voor maximum 20%. Er wordt ook toegestaan dat voor maximum 20% gebruik wordt gemaakt van de volgende witte druivenrassen: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.
De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Andere witte druivenrassen, toegelaten binnen de Côtes du Rhône mogen voor maximum 20% gebruikt worden.

Klimaat
Mediterraan, warm, door het reliëf beschermd tegen de mistral.

Terroir
De bodem is samengesteld uit zachte kalksteen, met verspreide zandsteenhoudende en magere, zandhoudende zones. De bodem is overal licht en bevat weinig grind.

dummy-1170x65012

Domaine de la Ferme Saint Martin

No products found

In 1955 werd dit domein gekocht door de vader van huidig wijnmaker Guy Jullien. Gedurende 9 jaar werd aan dit landgoed gebouwd en verbouwd tot het uiteindelijk een wijndomein werd. De druivenstokken werden herplant, de kelder werd opgetrokken, en kennis werd vergaard. Domaine de la Ferme Saint Martin is één van de 15 wijndomeinen in Beaumes-de-Venise.

Deze kleine AOC ligt ten oosten van Orange en Châteauneuf-du-Pape. De rit naar boven, naar het dorpje Suzette, is een streling voor het oog. Het uitzicht over de 'Dentelles de Montmirail' is adembenemend. Guy Jullien kiest al vanaf dag 1 voor biologische wijnbouw, en sinds diens zoon Thomas voor de opvolging zorgt wordt er biodynamisch te werk gegaan.

Het domein heeft 22 hectare wijngaard verspreid over diverse percelen en op een hoogte tussen 200 en 600 meter. Het domein zelf ligt op 400 meter hoogte. 15 hectare wijngaard bevinden zich binnen de AOC Beaumes-de-Venise, 5 hectare op Cotes-du-Ventoux en nog 2 onder de AOC Côtes-du-Rhône.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan