Loading...

Cairanne

Wijngaard
Aan de voet van het bergdorp Cairanne, in het departement Vaucluse. Het wijngebied heeft zich sinds de 15e eeuw uitgebreid in de richting van Plan de Dieu en de vlakte van Aigues.

Bodem
Rode aarde op zandsteen, kleihoudende terrassen met rolkeien en lithosol en veel lichte zandbodems.

Klimaat
Klassiek mediterraan.

Geschiedenis
Het wijngebied ontwikkelde zich in de Middeleeuwen onder de invloed van de tempeliers en later onder de Ridderorde van Johannes de Doper van het Hospitaal van Jeruzalem. Cairanne werd sinds 1953 Côtes du Rhône Cairanne genoemd en kreeg in 1967 de classificatie Côtes du Rhône Villages Cairanne.

Productie
Verbouwde oppervlakte*: 760 ha; jaarlijkse productie: 24 539 hl; basisrendement: 32 hl/ha.

Druivenrassen**
Rode wijnen: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, toegestane andere druivenrassen van de AOC maximaal 20 %.

Rosé: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, andere toegestane druivenrassen maximaal 20%, maximaal 20% witte druivenrassen (Grenache, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc en Viognier).

Witte wijnen: witte Grenache, witte Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc, Viognier, andere toegestane witte druivenrassen maximaal 20%.

Minimum alcoholpercentage: voor de rode wijnen 12,5%, voor de rosé en witte wijnen 12%.

* Bron : Oogstaangifte 2005.
** Decreet van 16 februari 1999 – Het oude decreet mag nog toegepast worden tot de Oogst 2004

domaine-des-escaravailles73

Domaine des Escaravailles

De historiek van dit domein start in 1953, toen Jean-Louis Ferran enkele goed gelegen percelen kocht in de zuidelijke Rhône. Deze bevonden zich op de gemeentes Rasteau, Roaix en Cairanne. Hij doopte het domein met de naam ‘Escaravailles’ wat het occitaanse word is voor ‘kevers’. Dit was ook de bijnaam voor de monniken die in de heuvels aanwezig waren en in gitzwarte gewaden gekleed waren.

Ondertussen is het de derde generatie die aan het roer staan van dit domein. Gilles Ferran was de primus van de klas tijdens zijn opleiding oenologie aan de universiteit van Montpellier. Hij deelde de bank met Philippe Cambie, die werkt als adviseur voor heel wat domeinen In de Rhône. Escaravailles telt 160 hectare wijngaard, waarvan 100 op Rasteau. Toch wordt alles manueel geoogst, zeer streng geselecteerd en een laag rendement toegepast. We kunnen hier spreken van wijnen karakter voor een zeer mooie prijs.

dummy-1170x65015

R&R, Sélection Egoïste

No products found

Deze lijn van wijnen staat recht evenredig met de visie wat we als wijnliefhebber hebben. De wijnen onder het label ‘R&R’ zijn wijnen met respect voor het fruit en hun herkomst. Wat ooit begon met één wijn, een Côte-du-Rhone, is nu uitgegroeit tot een gamma van 7 wijnen op diverse terroirs.

De rode draad in alle wijnen is ‘grenache’. Deze druif is in iedere cuvée de belangrijkste of zelfs enige cépage. Daarnaast wordt ‘syrah’ gemeden. De wijnen worden gemaakt op domeinen waar we als handelaar ook rechtstreeks met samenwerken, en dus een goede band mee opgebouwd hebben.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan