Loading...

Domaine Mathilde et Yves Gangloff

Yves en Mathilde hebben 1,75 hectare op Condrieu, 2,4 hectare op Côte-Rôtie en 1,5 hectare op Saint-Joseph. In Côte-Rôtie hebben we een mix van jonge en oude wingerds, terwijl we in Condrieu wijngaarden hebben die Yves zelf heeft aangeplant sinds 1984. Wijn, kunst en Rock&Roll. Deze leuze past perfect binnen dit wijndomein. Yves is geboren en getogen in de Elzas, is de zoon van een militair en heeft dus geen wijnbloed in de aderen. Hij besloot in 1980 zijn eerste stappen in de wijnwereld te zetten en begon bij Delas als arbeider in de wijngaarden van Condrieu en Côte-Rôtie. Tijdens de 7 jaar dat hij werkte op dit domein kocht hij een kleine wijngaard van 0,5 hectare op Chéry en 1,4 hectare op Côte-Rôtie. De traphal werd aangekleed met een prachtige collectie Fender-gitaren en hij leerde zijn vrouw via een kunsttentoonstelling van zijn broer in het Château d’Ampuis. Ook de etiketten zijn van de hand van Yves’ broer.

De oudste wingerds uit Côte-Rôtie dateren van 1950 en liggen op Combard-Mollard met overwegend kalksteen en Côte Rozier die rotsachtig, granieteus en met klei zijn vermengd. De jonge wijnranken werden voor de helft aangeplant op Coteaux de Tupin, gekenmerkt door steile hellingen met arme grond en een beetje klei en anderzijds eveneens op kalkrijke Combard-Mollard. In Condrieu bevinden één derde van de druivelaars zich op Chéry en de overige hectare op Côte Bonnette. Beide terroirs zijn gekenmerkt door hun hoog gehalte aan graniet, waarbij Bonnette een stevig drainerende zandlaag heeft aan het oppervlak.

Yves gaat nogal ‘unplugged’ te werk en laat de natuur zijn gang gaan. Manuele oogst, natuurlijke gistcellen afkomstig van de druif en het terroir wordt verkozen boven de expressie van de druif zelf. In de wijngaard is Yves altijd zacht en bedachtzaam bezig, zonder naar het biodynamische te gaan. Hij gaat ingrijpen wanneer het écht nodig is. Hij verkiest een maceratie en vinificatie op een hogere temperatuur, als één van de weinigen in zijn regio, om net het terroir beter tot uiting te laten komen. De vaten hebben een inhoud van 300 liter en dit om de wijn de bovenhand te doen halen boven de eik. Slechts een derde van het eik is nieuw en de overige vaten bieden 4 jaar trouwe dienst.

Resultaten 1 - 2 van 2

Condrieu 2018

€ 86,47

Condrieu 2019

€ 86,47

Noordelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het zuidelijke deel heeft een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, bestaat de bodem voornamelijk uit klei en zand.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09
info@rrrhone.be

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan