Loading...

Rasteau

Wijngaard
Strekt zich uit over het grootste gedeelte van het grondgebied van het dorp zelf, in het departement Vaucluse.

Bodem
Bruin en kalkhoudend, lichte gronden op mergel en rode gronden op zandsteen

Klimaat:
Mediterraan en gedeeltelijk beschermd tegen de mistral. Ligging op de zuidhellingen.

Geschiedenis
I
n de 18e eeuw is het wijngebied van Rasteau een van de belangrijkste van de Vaucluse en voornamelijk bekend om zijn Vins Doux Naturals (natuurlijk zoete wijnen). Het economisch belang van deze wijnen daalt en de rode Côtes du Rhônewijnen nemen geleidelijk de overhand, die uiteindelijk in 1967 de classificatie Côtes du Rhône Villages Rasteau krijgen.

Productie
Verbouwde oppervlakte*: 880 ha; jaarlijkse productie: 28.767 hl; basisrendement: 33 hl/ha.

Druivenrassen
Rode wijnen: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, toegestane andere druivenrassen van de AOC maximaal 20 %.

Rosé: minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre, andere toegestane druivenrassen maximaal 20%, maximaal 20% witte druivenrassen (Grenache, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc en Viognier).

Witte wijnen: witte Grenache, witte Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc, Viognier, andere toegestane witte druivenrassen maximaal 20%.

Minimum alcoholpercentage
Rode wijnen: 12,5%,
Rosé en witte wijnen: 12%.

* Bron : Oogstaangifte 2010.

domaine-des-escaravailles24

Domaine des Escaravailles

De historiek van dit domein start in 1953, toen Jean-Louis Ferran enkele goed gelegen percelen kocht in de zuidelijke Rhône. Deze bevonden zich op de gemeentes Rasteau, Roaix en Cairanne. Hij doopte het domein met de naam ‘Escaravailles’ wat het occitaanse word is voor ‘kevers’. Dit was ook de bijnaam voor de monniken die in de heuvels aanwezig waren en in gitzwarte gewaden gekleed waren.

Ondertussen is het de derde generatie die aan het roer staan van dit domein. Gilles Ferran was de primus van de klas tijdens zijn opleiding oenologie aan de universiteit van Montpellier. Hij deelde de bank met Philippe Cambie, die werkt als adviseur voor heel wat domeinen In de Rhône. Escaravailles telt 160 hectare wijngaard, waarvan 100 op Rasteau. Toch wordt alles manueel geoogst, zeer streng geselecteerd en een laag rendement toegepast. We kunnen hier spreken van wijnen karakter voor een zeer mooie prijs.

domaine-grand-nicolet9

Domaine Grand Nicolet

De eerste wijnstokken werden aangeplant in 1875. Gedurende 50 jaar werden de druiven verkocht aan de cooperatieve, om in 1926 een eigen wijnkelder op te trekken. Dit was meteen de eerste private kelder van Rasteau.

Een volgende stap was 5 jaar later toen Maurice Leyraud besloot om de granen en olijfbomen ook te vervangen door wijnstokken zoals grenache, syrah en cinsault. De huidige generatie heeft vandaag in totaal 20 hectare wijngaard waarvan 14 hectare in Rasteau en 6 onder AOC Côtes-du-Rhône. Voor de vinificatie wordt Jean-Pierre bijgestaan door een oude vriend, Philippe Cambie, die oenoloog is op diverse domeinen. Hij kiest ervoor om de oogst volledig te ontstelen, en te vinifiëren op betonnen cuves.

dummy-1170x6507

R&R, Sélection Egoïste

No products found

Deze lijn van wijnen staat recht evenredig met de visie wat we als wijnliefhebber hebben. De wijnen onder het label ‘R&R’ zijn wijnen met respect voor het fruit en hun herkomst. Wat ooit begon met één wijn, een Côte-du-Rhone, is nu uitgegroeit tot een gamma van 7 wijnen op diverse terroirs.

De rode draad in alle wijnen is ‘grenache’. Deze druif is in iedere cuvée de belangrijkste of zelfs enige cépage. Daarnaast wordt ‘syrah’ gemeden. De wijnen worden gemaakt op domeinen waar we als handelaar ook rechtstreeks met samenwerken, en dus een goede band mee opgebouwd hebben.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan