Loading...

Côte-Rôtie

AOC 18 oktober 1940
Côte-Rôtie is de meest noordelijke van de Rhône appellaties geconcentreerd rond het stadje Ampuis. De appellatie  bestrijkt 3 gemeenten (Ampuis, Saint-Cyr–sur-Rhône, Tupin-Semons) over een lengte van ongeveer 7km.

De wijngaarden zijn aangelegd op steile hellingen (sommigen met ee hellingsgraad van 60°) op een hoogte van 180 tot 325 meter aan de oostelijke rand van het centraal massief uitkijkend op de rechteroever van de Rhône.

De quasi totaliteit van de appellatie is  aangeplant op 'les roches métamorphiques' zoals micashistes en gneiss.
De noordelijke sector 'Côte Brune' bestaat uit micashistes met een donker gekleurde bodem, rijk aan klei en ijzer. Dit geeft diepgekleurde, gestructureerde, tanninerijke wijnen met eerder zwart fruit die minder flaterend zijn in hun jeugd maar baat hebben bij veroudering.

Het zuidelijk deel 'Côte Blonde' vanuit Ampuis richting Condrieu bestaat voornamelijk uit Gneiss. De erosie van dit substraat geeft bodems met een lichtere kleur, zanderige klei( arzelle) hier en daar vermengd met loess. Deze sector is minder ijzerhoudend dan de Côte Brune. De wijnen zijn lichter in kleur, met minder tannine en accentueren eerder rood fruit en florale toetsen in een verfijnde, elegante stijl van rondeur en souplesse.

De wijngaarden van Côte-Rôtie behoren tot de oudste van de Rhônevallei en de eerste tekenen van wijnbouw dateren uit het Romeinse tijdperk. Een hoogtepunt van bloei werd bereikt halfweg de 19° eeuw. Echter met het uitbreken van de Phylloxera werd het verval ingezet. De 1° wereldoorlog, de depressie, de industrialisatie van de Rhônevallei hebben alles nog versneld. Het absolute dieptepunt werd bereikt in 1956.Toen bleven nog maar 48h wijngaarden over van de 405ha aangeplant in 1905.

De kentering kwam er in 1975 met een eerste voorzichtige heraanplant. Vandaag bedraagt de beplante oppervlakte 276 ha. Dit herkomstgebied brengt uitsluitend rode wijnen voort op basis van minstens 80% - 100% syrah, en al dan niet geassembleerd met maximaal 0%-20% viognier. De vereiste is dat wijnen gevinifieerd  op basis van de  twee druivenrassen samen fermenteren door assemblage van de druiven binnen de toegestane verhouding.

De realiteit is dat Côte-Rôtie voor 95% beplant is met Syrah. De meeste wijnboeren gebruiken 3 à 5% Viognier terwijl enkele gaan voor 10%. Het gros van de Viognier staat aangeplant in het zuidelijk deel op de lossere graniet en gneiss bodem vergelijkbaar met de terroir van Condrieu.

Het maximum rendement is bepaald op 40 hl/ha met een minimum alcoholgehalte van 10,5%.

domaine-francois-villard6

Domaine François Villard

François Villard heeft in totaal 26 hectare wijngaard verdeeld over 5 appellaties. Het hoofdaanddeel van de stokken staan op grondgebied van Saint-Joseph, maar de 5,5 hectare Condrieu hebben hem op de wereldwijnkaart gezet onder de categorie ‘topwijnbouwer’. Van restaurantuitbater tot ziekenhuisdirecteur en van sommelier tot wijnbouwer. Dit is zowat het parcours dat François heeft afgelegd. Zijn enthousiasme voor wijn was zo groot, dat hij zijn échte werk even vergat en zo bij verschillende werkgevers aan de deur werd gezet. Nochtans kreeg hij de wijnmicrobe niet met de paplepel mee, want thuis werd er geen wijn gedronken. François is gedreven, neemt geen blad voor de mond en houdt van extremen in zijn vinificatietechnieken.

De wijngaarden van Condrieu liggen op 3 verschillende terroirs. ‘Poncin’, een wijngaard op graniet met mica geeft mineraliteit aan de wijn. ‘Verlieux’ bestaat ook uit graniet maar met quartz vermengd en dit geeft een bloemig aroma aan de wijn en tenslotte ‘Le Grand Val’ mixt graniet met quartz en loess. Deze samenstelling zorgt voor structuur en bewaarpotentieel. Voor zijn Saint-Joseph gebruikt François druiven uit twee gemeenten. Limony en St-Pierre-de-Boeuf beiden op een grond van ontbonden graniet met zand.

Zoals ieder respectabel wijnbouwer, wordt de oogst ook hier manueel binnen gehaald. François kiest ervoor om de pluk in drie keer te doen. Daar hij ook telkens een percentage druiven (enkel viognier) wil gebruiken die werden aangetast door botrytis moet de oogst uitermate secuur gebeuren. Naast het hard labeur in de wijngaard, wordt er ook fel gezwoegd in de wijnkelder. François zou verloren zijn zonder eik. Hij heeft geen enkel referentiekader om te werken zonder eik. Zowel de gisting als de lagering gebeurd in eiken vaten. Concentratie staat bovenaan zijn wijnvocabularium. Dit wordt bekomen door enerzijds lage rendementen en anderzijds vinificatie. Zo moeten de lies bijna onophoudelijk omgeroerd worden zodat deze het houtgebruik kunnen absorberen en doen versmelten tot een evenwichtige, doch geconcentreerde wijn.

domaine-jean-michel-stephan5

Domaine Jean-Michel Stéphan

Met zijn 4,5 hectare wijngaard op Côte-Rôtie en 0,3 hectare op Condrieu mag Jean-Michel zich tot de besten rekenen binnen zijn gebied. Geen naambord of reclame aan de deur, wel een tuin vol speelgoed van de kinderen. Jean-Michel Stéphan is de vreemde eend in de bijt van zijn appellatie. Hij studeerde in Belleville in Beaujolais en zette zijn eerste stappen in de wijnwereld in 1991, gemotiveerd door zijn passie voor planten en biologie. Hij leerde de knepen van natuurlijke wijnbouw van Jules Chauvet, dé referentie binnen dit vakgebied uit Beaujolais.

Anderhalve hectare wijngaard werd aangeplant op Coteau de Bassenon. Dit is een steile helling in terrasbouw aangelegd en waar de bodemstructuur bestaat uit graniet en gneiss. De oudste wijnranken (0,87 hectare) staan er sinds 1896 en 1902. Het hoogste deel van de helling is recenter en dateert van 1987. De andere wingerds zijn deze van Tupin (1965), Coteaux de Tupin (1980), Les Bercheries en Verenay (1992). Op Verenay staat viognier geplant. De bodem is bevat hier schiste en zand en draineert het water zeer vlot. Dit zorgt voor vlug rijpe druiven en dus geen te logge viognier.

Hier worden wijnen gemaakt op hun fruit en fraîcheur zonder sulfiet. Hij noemt zijn vinificatiemethode ‘semicarbonic’. Bij de maceratie worden de vaten bijgevuld met koolzuurgas tot alles goed is ingeweekt. Dit proces gebeurd op een lage temperatuur van 10°C. Om het probleem van reductie tegen te gaan wordt de ‘chapeau’ regelmatig gebroken om zo zuurstof te geven aan de wijnmassa. Reductie hoort bij het wijnproces, maar gaat weg volgens Jean-Michel door vatlagering van minimum 16 maand en daar hij geen zwavel gebruikt wordt er niets geblokkeerd tijdens de vinificatie.

domaine-mathilde-et-yves-gangloff6

Domaine Mathilde et Yves Gangloff

No products found

Yves en Mathilde hebben 1,75 hectare op Condrieu, 2,4 hectare op Côte-Rôtie en 1,5 hectare op Saint-Joseph. In Côte-Rôtie hebben we een mix van jonge en oude wingerds, terwijl we in Condrieu wijngaarden hebben die Yves zelf heeft aangeplant sinds 1984. Wijn, kunst en Rock&Roll. Deze leuze past perfect binnen dit wijndomein. Yves is geboren en getogen in de Elzas, is de zoon van een militair en heeft dus geen wijnbloed in de aderen. Hij besloot in 1980 zijn eerste stappen in de wijnwereld te zetten en begon bij Delas als arbeider in de wijngaarden van Condrieu en Côte-Rôtie. Tijdens de 7 jaar dat hij werkte op dit domein kocht hij een kleine wijngaard van 0,5 hectare op Chéry en 1,4 hectare op Côte-Rôtie. De traphal werd aangekleed met een prachtige collectie Fender-gitaren en hij leerde zijn vrouw via een kunsttentoonstelling van zijn broer in het Château d’Ampuis. Ook de etiketten zijn van de hand van Yves’ broer.

De oudste wingerds uit Côte-Rôtie dateren van 1950 en liggen op Combard-Mollard met overwegend kalksteen en Côte Rozier die rotsachtig, granieteus en met klei zijn vermengd. De jonge wijnranken werden voor de helft aangeplant op Coteaux de Tupin, gekenmerkt door steile hellingen met arme grond en een beetje klei en anderzijds eveneens op kalkrijke Combard-Mollard. In Condrieu bevinden één derde van de druivelaars zich op Chéry en de overige hectare op Côte Bonnette. Beide terroirs zijn gekenmerkt door hun hoog gehalte aan graniet, waarbij Bonnette een stevig drainerende zandlaag heeft aan het oppervlak.

Yves gaat nogal ‘unplugged’ te werk en laat de natuur zijn gang gaan. Manuele oogst, natuurlijke gistcellen afkomstig van de druif en het terroir wordt verkozen boven de expressie van de druif zelf. In de wijngaard is Yves altijd zacht en bedachtzaam bezig, zonder naar het biodynamische te gaan. Hij gaat ingrijpen wanneer het écht nodig is. Hij verkiest een maceratie en vinificatie op een hogere temperatuur, als één van de weinigen in zijn regio, om net het terroir beter tot uiting te laten komen. De vaten hebben een inhoud van 300 liter en dit om de wijn de bovenhand te doen halen boven de eik. Slechts een derde van het eik is nieuw en de overige vaten bieden 4 jaar trouwe dienst.

domaine-yves-cuilleron4

Domaine Yves Cuilleron

Yves Cuilleron heeft in totaal 52 hectare wijngaard verdeeld over 5 appellaties in de noordelijke Rhône en als Vin de Pays des Collines Rhodaniennes. Niet tegenstaande er al drie generaties wijnbouwers voor Yves waren in zijn familie was hij niet voorbestemd om wijnboer te worden. Zijn passie voor eten en drinken heeft het gehaald boven zijn opleiding als mechanicus, en zo heeft hij in 1987 het domein gekocht van zijn vader. Een wijnopleiding van drie jaar in Mâcon heeft van hem een personage en begrip gemaakt binnen de wijnwereld.

De verschillende percelen hebben heel uiteenlopende terroirs, en liggen allemaal in de nabijheid van Cornas. Mini percelen van 0,08 hectare zijn bij Thierry Allemand geen uitzondering. De grond wordt manueel bewerkt, hij heeft een hekel aan gras maaien dus zien we wilde wijngaarden met een grote diversiteit aan fauna en flora om het natuurlijke evenwicht te stimuleren. Zijn gekendste percelen zijn Reynard en Chaillot. Respectievelijk aangeplant in 1900 en 1987. Beiden op granietrijke bodem.

Lage rendementen vormen de basis voor het type wijn dat beoogt wordt. Een zeer selectieve en zorgvuldige oogst waarbij de druiven enkel ontsteelt worden in moeilijke jaargangen. De maceratie duurt hier tussen de 20 en 25 dagen lang op een lage temperatuur. Tijdens de alcoholische gisting wordt sulfiet gemeden. Enkel bij het bottelen wordt een minimale dosis zwavel gebruikt. Voor Thierry geen ruwe wijnen steunend op harde tannines zoals de lichting van Clape, maar wel de soyeuze, mondvullende en fruitgedreven compacte wijnen met diepgang.

Geen afbeelding gevonden

Philippe Pacalet

Philippe Pacalet is een wijnmaker zonder percelen in eigendom. Bij de start in 2001 werd bewust gekozen om enkel percelen te huren gezien de astronomische bedragen die gevraagd worden voor de aanschaf van wijngaarden in de Côtes de Nuits en Côtes de Beaune.

Philippe is een neef van Marcel Lapierre en bewonderaar van Jules Chauvet. Het hoeft niet te verbazen met deze 2 als inspiratiebron en mentor, de aanpak erin bestaat zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken.

Sinds 2008 beschikt hij over een 19de eeuws gebouw in het hart van Beaune voor de vinificatie en de elevage van zijn wijnen. De oogst wordt niet ontsteelt, de fermentatie gebeurt in open houten fusten, en er wordt geen zwavel gebruikt tijdens dit proces. De  botteling gebeurt handmatig, zonder pompen en enkel door gebruik te maken van zwaartekracht na een elevage op barriques (nooit nieuw).

De wijnen van Pacalet onderscheiden zich door een ongeziene aromatische puurheid. Ze pakken u niet bij de keel maar verleiden u door hun frisheid en elegantie.

Noordelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het zuidelijke deel heeft een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, bestaat de bodem voornamelijk uit klei en zand.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan