Loading...

Lirac

Inleiding
De wijngaard strekt zich uit over 4 gemeenten in het departement Gard: Lirac, Roquemaure, Saint-Laurent-des-Arbres en Saint-Géniès-de-Comolas op de rechteroever van de Rhône.

Opmerkelijk is dat de AOC aanvankelijk werd verleend voor rosé en later werd uitgebreid voor rood en wit.

Geschiedenis
De wijnbouw is hier al 2000 de bron van inkomsten. In de loop der tijden groeide Roquemaure uit tot een machtige en welvarende havenstad. Van daaruit werden de wijnen van de 'Côte du Rhône' verscheept naar Parijs, Nederland en Engeland.

Het AOC decreet

  • Lirac is sedert 1947 geklasseerd als AOC voor rode, witte en rosé wijnen.
  • Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% voor rosé en witte wijn en 12% voor de rode wijn bedragen.
  • De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.
  • De druivenrassen voor de rode en rosé wijn zijn grenache (minstens 40%), cinsault, syrah, mourvèdre en carignan.
  • De druivenrassen voor de witte wijn zijn clairette (voor aroma), bourboulenc (voor het zuur) en grenache blanc (voor de stevigheid).
  • Daarnaast worden ook kleinschaliger gebruikt: picpoul, viognier, marsanne, roussanne en ugni blanc.

Klimaat
Typisch mediterraan, beperkte neerslag, gemiddeld aantal uren zonneschijn 2.700 per jaar, de mistral is de overheersende wind.

Terroir
Rode terrassen bedekt met rolkeien, löss en lichte zandgronden.

l-anglore-eric-pfifferling9

L'Anglore, Eric Pfifferling

In 1988 kreeg Eric Pfifferling het aanbod van zijn tante om 4ha oude vignes in hartje Tavel over te nemen. Dit was de omschakeling van imker naar wijnbouwer. In de beginfase bracht hij zijn oogst naar de coöperatieve van Tavel. Het was in 2002 dat hij voor de eerste maal zelf ging vinifiëren.

Vandaag telt het domein, gesitueerd in Tavel, 7ha wijngaarden tussen Avignon en Uzès. Eric streeft naar het maken van natuurlijke wijnen die het resultaat zijn van een minimale oenologische tussenkomst. De grond wordt bewerkt zonder gebruik te maken van onkruidverdelgers. Er wordt manueel geplukt en de oogst wordt in kleine bakken aangevoerd naar het domein.

Na een pre-fermentaire maceratie zonder ontristing en door enkel gebruik te maken van eigen gistcellen fermenteren de druiven in open houten cuves zonder toevoeging van sulfiet en enzymen.

De wijnen worden niet gefilterd en bij het bottelen maakt men enkel gebruik van valdruk. Het resultaat zijn zachte, verleidelijke en charmerende wijnen vol subtiliteit en finesse. Sommige van zijn cuvées flirten met een parfum van honing en bloemen, een knipoog naar zijn vorig leven.

domaine-darbousset

Domaine d'Arbousset

Gerald Lafont is voltijds aan de slag als oenoloog in Châteauneuf-du-Pape en het departement Gard. Domeinen zoals Cristia, Pierre Andre, Font de Michelle, Durieu, Eddie Feraud, etc... maken gebruik van zijn kennis en expertise. Zelf beschikt hij over 1.8 hectare wijngaarden die hij na zijn dagtaak bewerkt. Er worden 2 rode wijnen geproduceerd waarvan het rendement zelden de 15 hl/ha overschrijdt.

De Lirac bestaat voornamelijk uit Grenache aangevuld met Syrah terwijl de Laudun een assemblage is van Grenache met Cinsault. Het resultaat zijn ingetogen wijnen bulkend van finesse en elegantie.

domaine-la-rocaliere85

Domaine la Rocalière

Domein opgericht in 1995 door Jacques Borrelly en recentelijk overgedragen aan zijn 2 dochters Séverine en Melanie. Het domein is 50ha groot en omvat 22ha Lirac verspreid over de gemeenten Lirac en St-Laurent-Les-Abres, 23 ha Tavel en 5ha Vin de Pays. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud met Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre, Cinsault en Clairette als klassieke druivenrassen voor de regio.

De witte Lirac is een atypische samenstelling van 50% Grenache Blanc en 50% Clairette en munt uit door florale toetsen zoals jasmijn, kamperfolie en ijzerkruid. De rode Lirac is al even apart en bestaat voornamelijk uit Mourvèdre en Carignan aangevuld met een vleugje Grenache. Het is een wijn met een stevige onderbouw en aromatisch getypeerd door viooltjes en korenbloemen.

dummy-1170x65047

R&R, Sélection Egoïste

Deze lijn van wijnen staat recht evenredig met de visie wat we als wijnliefhebber hebben. De wijnen onder het label ‘R&R’ zijn wijnen met respect voor het fruit en hun herkomst. Wat ooit begon met één wijn, een Côte-du-Rhone, is nu uitgegroeit tot een gamma van 7 wijnen op diverse terroirs.

De rode draad in alle wijnen is ‘grenache’. Deze druif is in iedere cuvée de belangrijkste of zelfs enige cépage. Daarnaast wordt ‘syrah’ gemeden. De wijnen worden gemaakt op domeinen waar we als handelaar ook rechtstreeks met samenwerken, en dus een goede band mee opgebouwd hebben.

Zuidelijke Rhone

De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan