Loading...

Biodynamische wijn

De Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner (1861-1925) geeft in 1924 een serie van 8 conferenties aan producenten in Silesië (het huidige Polen), die ongerust zijn over de verslechtering van de kwaliteit van hun zaaigoed en voeding, voortkomende uit het gebruik van chemisch kunstmest. Deze conferenties vormen de stichtingstekst van de biodynamische landbouw.

De biodynamische landbouw bestaat sindsdien en is een altijd maar groeiende praktijk geworden. Sinds enkele jaren kent ook de biodynamische wijnbouw een nieuw elan. De voornaamste kenmerken van Demeter (gecreëerd in 1928) zijn de volgende:

  • Het lastenboek van de biodynamie houdt zich strikt aan de regels zoals opgelegd door verordening 2092/91/EEG mbt de biologische landbouw. De biodynamische principes worden er extra bijgevoegd.
  • Alle synthese-producten (kunstmest, pesticiden, onkruidverdelgende middelen, fungiciden, oplosbare fosfaten en potasiumzouten, enz.) zijn verboden, evenals GGo (genetische gewijzigde organismen).
  •  Het gebruik van verschillende plantensoorten, landbouwgewassen en dieren, noodzakelijk om een autonoom systeem te doen functioneren wordt aangemoedigd. Als wijnbouwer is het echter niet altijd gemakkelijk om de ambachten van wijnbouwer, landbouwer en veeteler te combineren, ...
  • De mest van de dieren alsmede het organisch afval van de boerderij worden gerecycleerd en vormen de basis van de compost die gebruikt wordt.
  • Diverse maatregelen worden genomen om het evenwicht en de gezondheid van de bodem te waarborgen, de kwaliteit van de wortelvorming en de ontwikkeling van de bacteriologische activiteit.
  • Biodynamische preparaties: koemestpreparaat (500) en kiezelpreparaat (501), ingegraven in koehoorn gedurende bepaalde tijd.
  •  Verluchting van de bodem en goede granulometrie.
  • Gebruik van compost en preparaten:;
    • Waken over de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten voor het maken van compost.
    • Verbetering van de compost met biodynamische preparaten, zoals duizendblad (502), kamille (503), brandnetel (504), eikenschors (505), paardenbloem (506) en valeriaan (507).
  • De positie en het ritme van de planeten en de maan worden in het oog gehouden voor het zaaien, oogsten, behandelen en snoeien.
  • Er bestaan verschillende biodynamische kalenders. Deze van Maria Thun is de bekendste.

Het spectaculaire en esoterische gedeelte van de biodynamie wordt vaak gestigmatiseerd. Niettemin doet de biodynamie enkel beroep op zeer natuurlijke middelen. ZE bevordert de observatie van de natuur en realiseert zich dagelijks, zowel in het effect van zijn principes als in de handeling en de intentie van diegene die deze uitvoert. Er is zonder twijfel minder mysterie in de handelingen van de biodynamie dan in de gezamenlijke praktijken van het gebruik van systematische fytosanitaire middelen in de wijngaard.

© La Buena Vida

clos-de-papes

Clos des Papes

No products found

De familie Avril produceert wijn in Châteauneuf-du-Pape sinds het begin van de 18e eeuw. De huidige wijnmaker Paul-Vincent is de getalenteerde zoon van Paul Avril. De Clos des Papes wordt sinds het begin beschouwd als referentie binnen hun appellatie, een reputatie die niet steeds beantwoordt aan de werkelijkheid maar die zeker terecht is. Daarenboven zijn Paul Vincent en zijn ouders de meest edelmoedige en attente wijnbouwers van de zuidelijke Rhône.

De naam van het domein is afkomstig van de wijngaarden die ooit deel uitmaakten van de pauselijke wijngaarden binnen de vesting van het kasteel waar vandaag enkel een ruïne van overblijft. De 17 andere percelen zijn verdeeld in gans de appellatie Châteauneuf-du-Pape, van de zanderige gronden in het Zuid-oosten en het Westen tot de leem/kalkachtige en rotsachtige plateau’s in het Noorden en Noordoosten.

Paul Avril verminderde de aanplant grenache om zo meer mourvèdre en syrah in zijn blend te kunnen verwerken. Er wordt nog aangevuld met muscardin, counoise en vaccarèse. Er is slechts één rode en één witte wijn omdat ze weigeren ‘speciale’ cuvées te maken.

domaine-de-villeneuve8

Domaine de Villeneuve

No products found

Tot 1993 was het eigendom in handen van madame Veuve Arnaux. In dat jaar was Philippe du Roy Blicquy, werkzaam als reclamemaker in Parijs, op zoek naar een wijndomein ergens in Frankrijk. Toen het ‘Domaine de Villeneuve’ te koop kwam, twijfelde hij niet lang. Samen met een bevriend notaries, Mr. Wallut, kocht hij dit domein. De wijngaarden waren erg oud en verwaarloosd. Gelukkig was het dynamisme groot en schiep Philippe orde in zowel kelder als de 8,4 hectare grote wijngaard.

In 2003 besloot hij, om gezondheidsredenen, zijn deel binnen Domaine de Villeneuve te verkopen. Vandaag staat Stanislas Wallut aan het roer van dit Bourgondische domein uit de Rhône. Stanislass verkiest biodynamie en een natuurlijke manier van vinificatie. Door de oude wijngaarden (tussen de 70 en de 100 jaar oud) is er een beperkt rendement (24 tot 28 hl. Per hectare) en de wijnen gaan voor 18 maand op vaten van 2 tot 5 jaar oud.

domaine-emmanuel-giboulot

Domaine Emmanuel Giboulot

Wijnbouwer worden was voor Emmannuel Giboulot geen evidente keuze, die als student droomde van het theater en een carrière als acteur. Het domein werd in 1985 opgestart volgens de principes van de Biologische teelt. In 1996 werd een volgende stap gezet door over te schakelen op de Biodynamie. Het domein is tevens lid van de groepering “La renaissance des appellations” opgericht in 2001 door Nicolas Joly van het domein “Coulée de Serrant”.

Vandaag 26 jaar later telt het domein 10ha wijngaarden verspreid over 9 appellaties. Er wordt uitsluitend manueel geoogst en de vinificatie gebeurt met een minimale oenologische ondersteuning. Enkel eigen gistcellen staan in voor de fermentatie die voor de rode wijnen gebeurt in grote open houten cuves na 100% ontristing van de druiven. De witte wijnen vergisten in vaten van 225 liter zonder battonnage.

Een veroudering van 12-14 maanden voor zowel wit als rood is gebruikelijk. Het aandeel van nieuw hout daarin wordt beperkt tot 12%. Emmnanuel Giboulot heeft namelijk een voorliefde voor strakke pure wijnen en wil zoveel mogelijk de eigen persoonlijkheid van elke wijn en jaargang tot zijn recht laten komen.

dummy-1170x650769

Domaine Gramenon

Domaine Gramenon is gelegen in de zuidelijke Rhône, in het hart van de Drôme Provençal tussen Grignon en Nyons. Hun wijngaarden strekken zich uit over 24 hectare op 300 meter hoogte. Gramenon is eigendom van en wordt geëxploiteerd door de charmante en inspirerende Michelle Aubrey-Laurent, met hulp van haar zoon, Maxim-François.

Hun wijnen zijn opgenomen in de beste natuurlijke wijnbars in Parijs, Londen en Tokyo en zijn beschikbaar in zeer beperkte hoeveelheden. De wijnen zijn altijd onberispelijk, zuiver, levendig gekleurd, en dicht, rijp (maar niet jammy of over-rijp). Ze bewerken hun wijnstokken, die tot 100 jaar oud zijn, biologisch en biodynamisch. De bodem is kalkrijk en sommige percelen zijn zanderig. De vinifiactie gebeurd natuurlijk, met autochtone gisten, geen aanzuring of ontzuring, geen filtering en een minimale dosis aan sulfiet.

dummy-1170x65064

Domaine les Bruyères

David Reynaud bezit 13,5 hectare op Crozes-Hermitage, waarvan slechts 1 hectare met witte druiven staat aangeplant. De stokken dateren uit de jaren 1950. Een nieuwkomer in de wereld van biodynamie. David Reynaud is nu de vierde generatie aan het roer van één der beste domeinen binnen zijn appellatie. Hij verliet in 2002 de coöperatieve van Tain om (onder zachte dwang van zijn moeder) wijn te maken onder eigen naam. Zijn timide opstelling tegenover andere personen, maar een ruime visie op wijnbouw leggen hem geen windeieren. Zijn wijnen zijn zacht, niet exuberant aromatisch maar geraffineerd en elegant.

De wijngaarden situeren zich in het zuiden van de appellatie. De ondergrond heeft een zand-klei structuur waarvan 60% van het perceel bedekt ligt met de typische stenen ‘les galets’. Een belangrijke plaats binnen Crozes-Hermitage is ‘Les Croix’ die een combinatie biedt van oude syrah-stokken met recent (in 2002 en 2003) aangeplante syrah en roussanne. Hier hebben we een nog dikkere laag zand-klei met de gekende steenformatie bedolven. Een derde plaats is ‘Le Port’ en bevindt zich in het uiterste zuiden op 100 meter van de Isère-rivier. Klei heeft hier de bovenhand van zand en de laag stenen is een pak dunner als in de andere twee subzones.

Nadat de oogst manueel werd binnen gehaald, wordt de oogst deels ontrist en krijgen de druiven een premaceratie gedurende 4 dagen op een temperatuur van 18°C. Pigeage wordt verkozen boven remontage om de vinificatie rustig zijn gang te laten gaan. Na de inweking gaat alles in betonnen vaten gedurende vier weken om zijn gisting te laten voltooien. Alles gebeurd langzaam, om zo het teroir en fruit maximaal tot zijn recht te laten komen. De wijnen worden verder opgevoed in eiken vaten gedurende 8 tot 10 maand. De Cuvée ‘Les Croix’ blijft 4 maand extra op vat. Alles gaat op Franse eik waarvan één derde nieuw, één derde twee jaar oud en één derde drie jaar oud is.

domaine-pierre-andre

Domaine Pierre André

Domaine Pierre André telt 18 hectare wijngaard op dIverse percelen in Châteauneuf-du-Pape. Het is vooral klei en zandgrond met kiezels en kalk vermengd. De lieux-dits zijn Saint-Georges, Valori, Étang en op Les Bédines.

Aan het roer van dit domein staat Jacqueline André. Een bescheiden maar zeer gedreven vrouw die alles tot in de kleinste details uitkient en op zoek gaat naar finesse en elegantie. Om het met een cliché te schrijven: hier worden vrouwelijke wijnen gemaakt.

De jongste wijngaard werd heraangeplant in 1985 en de oudste wijnstokken staan er al sinds 1920. Jacqueline was één van de eerste wijnbouwers in Châteauneuf-du-Pape die in 1963 koos voor biologische wijnbouw en ze ging steeds verder tot ze in 1992 officieel als biodynamisch wijndomein werd gecertifieerd.

Handmatige pluk is verplicht in deze appellatie en dus evident. Haar vinificatie kan als traditioneel worden omschreven. Dit wil zeggen dat de steeltjes tijdens de gisting aan de druif blijven, zo wordt complexiteit en bewaarpotentieel gecreëerd. Het gebruik van eiken vaten wordt tot het minimum gereduceerd, maar in plaats daarvan worden betonnen cuves gebruikt. De rendementen zijn laag, met name 22 hectoliter per hectare. Ruim onder de toegestane hoeveelheid.

dominique-et-catherine-derain

Dominique et Catherine Derain

In 1988 kregen Catherine en Dominique Derain de mogelijkheid enkele percelen aan te kopen in St. Aubin. Van bij de start werd er gewerkt volgens de biodynamische principes. Nu 23 jaar later omvat het domein 5h50 verdeeld over bourgogne Aligoté, bourgogne wit en rood, St. Aubin wit en rood , Mercurey, Pommard en Gevrey Chambertin.

De oogst is manueel en de witte druiven worden bij de aankomst in de cuverie onmiddellijk geperst. De vergisting vindt plaats in eikenvaten zonder toevoeging van sulfiet. De botteling is voorzien net voor de volgende oogst.

De rode druiven, niet of gedeeltelijk ontrist, fermenteren in open houten vaten zonder sulfitage gedurende 7 à 21 dagen. Extractie wordt verkregen via remontage en pigeage. De botteling volgt na een veroudering van 12 tot 18 maanden in eikenvaten.

jean-et-jean-paul-versino6

Jean et Jean-Paul Versino

Dit domein is gestart in 1955 door Jean Versino, een Piëmontees van oorsprong. Vandaag is het de zoon, Jean-Paul, die het domein verder runt met succes. De naam ‘Bois de Boursan’ is afkomstig van de lieux-dit waar de familie woont. In totaal beslaat het wijngoed 16 hectare wijgaard verdeels over 27 percelen in de regio Châteauneuf-du-Pape.

De wijngaarden werden gekocht van boeren die met pensieon gingen en geen opvolgers hadden. Daardoor komt het ook dat de wijngaarden allemaal tussen de 40 en 100 jaar oud zijn. De diversiteit aan locaties en terroirs heeft als grote pluspunt dat er bij moeilijke klimatologische omstandigheden ook percelen gespaard blijven en toch mooie resultaten opleveren. Dat Jean Versino niet rap tevreden is laat zich blijken in moeilijke millésimes zoals 2002 waar hij de ganse oogst verkocht heeft aan een négociant en zelf geen wijn op de markt heeft gebracht.

De wijngaarden worden biologisch verbouwd, zonder dat hij kiest voor een certificaat van demeter of AB. De stijl van Bois de Boursan kan gezet worden onder de noemer van traditionele Châteauneuf. Veel grenache, weinig of geen ontristing en gebruik van foeders ipv barriques.

les-champs-de-labbaye2

Les Champs de l'Abbaye

Als student gaat men werken in restaurants en wordt men verliefd op wijn en gastronomie. Later stapt men in de wijnhandel als “caviste” om tot het besef te komen dat men eigenlijk zelf wijn wil maken. Alain Hasard noemt zichzelf noch wijnboer noch Bourgondiër maar de ontdekking van deze regio met zijn landschap en de mensen aan het werk in de wijngaarden raakte hem in die mate dat hij er zelf deel wilde van uitmaken.

Vandaag is het domein “Les Champs de L’abbaye” gevestigd in Aluze, een klein dorpje met slechts 250 inwoners, in de Côtes Chalonnaise.

Er zijn 6ha wijngaarden verdeeld over 9 cuvées in de appellaties Bourgogne Aligoté, bourgogne rood en wit,Bourgogne Côtes Chalonnaise, Rully wit, Mercurey rood en wit en Monthélie rood. Alain en zijn vrouw bewerken de wijngaarden volgens de Biodynamische regels. Op het moment van de oogst zal een kleine groep plukkers instaan voor een strenge en zorgvuldige sortering. Uitgangspunt is enkel de perfect rijpe en gezonde druiven binnen te halen. Eenmaal in de kelder wordt de oogst volledig ontsteelt en staan enkel eigen gistcellen in voor het op gang brengen van de fermentatie. Gezien de vrij lage rendementen (25hl/ha) beperkt men zich hoofzakelijk tot “remontage” voor de extractie en acht men een “cuvaison van 8 à 10 dagen voldoende voor de rode wijnen. De wijnbouwer heeft duidelijk de spirit om te werken “en douceur”.

Bijkomende indicatie is de aanwending van een verticale pers en het overhevelen van de wijn door middel van zwaartekracht. Al deze elementen dragen bij om het beste in de Pinot Noir naar boven te halen met behoud van finesse en elegantie. De wijnen worden tot slot gebotteld zonder klaring noch filtering na een veroudering op eikenvaten waarvan 30% nieuw.

Biodynamische wijn

De Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner (1861-1925) geeft in 1924 een serie van 8 conferenties aan producenten in Silesië (het huidige Polen), die ongerust zijn over de verslechtering van de kwaliteit van hun zaaigoed en voeding, voortkomende uit het gebruik van chemisch kunstmest. Deze conferenties vormen de stichtingstekst van de biodynamische landbouw.

De biodynamische landbouw bestaat sindsdien en is een altijd maar groeiende praktijk geworden. Sinds enkele jaren kent ook de biodynamische wijnbouw een nieuw elan. De voornaamste kenmerken van Demeter (gecreëerd in 1928) zijn de volgende:

  • Het lastenboek van de biodynamie houdt zich strikt aan de regels zoals opgelegd door verordening 2092/91/EEG mbt de biologische landbouw. De biodynamische principes worden er extra bijgevoegd.
  • Alle synthese-producten (kunstmest, pesticiden, onkruidverdelgende middelen, fungiciden, oplosbare fosfaten en potasiumzouten, enz.) zijn verboden, evenals GGo (genetische gewijzigde organismen).
  •  Het gebruik van verschillende plantensoorten, landbouwgewassen en dieren, noodzakelijk om een autonoom systeem te doen functioneren wordt aangemoedigd. Als wijnbouwer is het echter niet altijd gemakkelijk om de ambachten van wijnbouwer, landbouwer en veeteler te combineren, ...
  • De mest van de dieren alsmede het organisch afval van de boerderij worden gerecycleerd en vormen de basis van de compost die gebruikt wordt.
  • Diverse maatregelen worden genomen om het evenwicht en de gezondheid van de bodem te waarborgen, de kwaliteit van de wortelvorming en de ontwikkeling van de bacteriologische activiteit.
  • Biodynamische preparaties: koemestpreparaat (500) en kiezelpreparaat (501), ingegraven in koehoorn gedurende bepaalde tijd.
  •  Verluchting van de bodem en goede granulometrie.
  • Gebruik van compost en preparaten:;
    • Waken over de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten voor het maken van compost.
    • Verbetering van de compost met biodynamische preparaten, zoals duizendblad (502), kamille (503), brandnetel (504), eikenschors (505), paardenbloem (506) en valeriaan (507).
  • De positie en het ritme van de planeten en de maan worden in het oog gehouden voor het zaaien, oogsten, behandelen en snoeien.
  • Er bestaan verschillende biodynamische kalenders. Deze van Maria Thun is de bekendste.

Het spectaculaire en esoterische gedeelte van de biodynamie wordt vaak gestigmatiseerd. Niettemin doet de biodynamie enkel beroep op zeer natuurlijke middelen. ZE bevordert de observatie van de natuur en realiseert zich dagelijks, zowel in het effect van zijn principes als in de handeling en de intentie van diegene die deze uitvoert. Er is zonder twijfel minder mysterie in de handelingen van de biodynamie dan in de gezamenlijke praktijken van het gebruik van systematische fytosanitaire middelen in de wijngaard.

© La Buena Vida

Resultaten 1 - 7 van 7

Biologische wijnen

Natuurlijke wijnbouw en zwavelarme wijnen komen eveneens aan bod. Domeinen die kiezen voor deze ‘savoir-faire’ & ‘savoir-vivre’ bieden uitgepuurde en verfijnde wijnen, zonder dogmatisch te werk te gaan.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan