Loading...

Biologische wijn

Biologische wijnbouw
Er bestaat een alternatief voor de conventionele wijnbouw: de biologische wijnbouw. Het voornaamste verschil bestaat erin dat in de biologische wijnbouw er geen gebruik wordt gemaakt van chemische behandelingen in de strijd tegen ziektes en predatoren. De biologische wijnbouw gebruikt fytosanitaire middelen van biologische oorsprong en met respect voor het milieu en zijn directe omgeving, zoals insecten, predatoren die zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de populatie van andere vernietigende insecten.

De biologische wijnbouw zoekt voor zover als mogelijk een evenwicht, en neigt meer naar een systeem van autoregulatie, eerder dan een systematische strijd tegen ziekten te voeren. In die zin is compost bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van biologische cultuur. Compost is een natuurlijk en rijk mest, ontstaan door de gisting van organisch afval dat op die manier wordt gerecycleerd, en dat op een perfecte en voordelige manier kunstmest vervangt. Compost is goed voor de bodem, voor de planten en dus ook voor de dieren en de mens.

Om goede wijn te maken, heeft de wijnmaker vooreerst een basisgrondstof nodig van kwaliteit: een goede druif is een gezonde druif, met hoge intrinsieke kwaliteiten die een sap geeft dat geen correcties nodig heeft tijdens de vinificatie. Biologische wijnbouw brengt deze kwaliteitsdruiven voort: de vruchten van resistente wijngaarden, in goede gezondheid en op natuurlijke manier verbouwd op een levende bodem.

Biologische vinificatie vandaag
Zoals hierboven reeds aangehaald, bestaat er nog geen Europese wetgeving die toelaat om biologische wijnen te certifiëren. De oude verordening 2092/91/EEG mbt biologische landbouw, sluit wijn uit. Gevolg isd at tot op vandaag er geen 'biologische wijn' bestaat, doch enkel 'wijn, afkomstig van biologisch geteelde druiven'.

De producent die van overheidswege gecertifiëerd en gecontroleerd wordt, krijgt een certificaat die hem toelaat te vermelden dat 'de wijn afkomstig is van druiven van biologische oorsprong'. De naam van de controlerende instantie moet op het etiket voorkomen.

Naast de Europese, landelijk en regionale controleorganismen, zijn er ook private organisaties die volgens een eigen lastenboek certifiëren (doch wel steeds met alle respect voor de bestaande Europese regelgeving terzake). De voornaamste zijn 'Nature et Progrès ' en 'Demeter'. Deze laatste doet dienst als internationale associatie voor de biodynamische wijnbouw en legt vaak strengere normen op dan deze voorzien in de Europese wetgeving. De Demeter-wijnen moeten afkomstig zijn van biodynamisch geteelde druiven. De maximale doses SO2 zijn lager dan deze toegelaten voor de conventionele wijnbouw en zelfs nog lager dan deze toegelaten door Nature & Progrès. Chaptalisatie is volledig verboden voor niet-mousserende wijnen.

In het schema hieronder zien we duidelijk dat biologische druiven bestaan, maar dat men nog steeds geen 'biologische wijn' kan maken ...

Biologische vinificatie vanaf 2010
In januari 2009 werd de Europese wetgeving terzake gewijzigd en vervangen door 2 nieuwe verordeningen (834/2007/EEG en 889/2008/EEG). Hierin zullen we dus ook de regels vinden die spreken over de productie van biologische wijn, deze keer zowel handelend over de wijn bouw als over de vinificatie. Dit zal ons toelaten om eindelijk echte biologische wijnen te certifiëren volgens een Europees lastenboek.

© La Buena Vida;

domaine-dourea

Domaine D'Ouréa

Adrien Roustan heeft met de steun van zijn ouders het domein D'Ouréa opgestart in 2010. Hij beschikt over 18ha wijngaarden die volgens de biologische principes bewerkt worden.

Er zijn 9ha Vacqueyras aangeplant in 1950 verspreid over 2 lieu-dits: Les Hautes Garrigues, met een bodem van rode klei en rolkeien, staan voor finesse en mineraliteit.

'Les Pendants', met een bodem van blauwe en gele mergel , staan voor kracht en diepgang. Er zijn 4,5 ha Gigondas aangeplant in 1975 gesitueerd in de lieu-dit: 'Grand Montmirail' op een hoogte van 400 tot 520 meter. De rode mergel op het lagere gedeelte van de wijngaard staat voor een gespierde en viriele wijn terwijl de kalkbodem op het hogere gedeelte van het perceel spankracht, ras en reliëf aanbrengt.

Er zijn 4.5 ha Vin de Pays.

dummy-1170x650983

Domaine de la Ferme Saint Martin

No products found

In 1955 werd dit domein gekocht door de vader van huidig wijnmaker Guy Jullien. Gedurende 9 jaar werd aan dit landgoed gebouwd en verbouwd tot het uiteindelijk een wijndomein werd. De druivenstokken werden herplant, de kelder werd opgetrokken, en kennis werd vergaard. Domaine de la Ferme Saint Martin is één van de 15 wijndomeinen in Beaumes-de-Venise.

Deze kleine AOC ligt ten oosten van Orange en Châteauneuf-du-Pape. De rit naar boven, naar het dorpje Suzette, is een streling voor het oog. Het uitzicht over de 'Dentelles de Montmirail' is adembenemend. Guy Jullien kiest al vanaf dag 1 voor biologische wijnbouw, en sinds diens zoon Thomas voor de opvolging zorgt wordt er biodynamisch te werk gegaan.

Het domein heeft 22 hectare wijngaard verspreid over diverse percelen en op een hoogte tussen 200 en 600 meter. Het domein zelf ligt op 400 meter hoogte. 15 hectare wijngaard bevinden zich binnen de AOC Beaumes-de-Venise, 5 hectare op Cotes-du-Ventoux en nog 2 onder de AOC Côtes-du-Rhône.

Geen afbeelding gevonden

Domaine Jean-Michel Stéphan

Met zijn 4,5 hectare wijngaard op Côte-Rôtie en 0,3 hectare op Condrieu mag Jean-Michel zich tot de besten rekenen binnen zijn gebied. Geen naambord of reclame aan de deur, wel een tuin vol speelgoed van de kinderen. Jean-Michel Stéphan is de vreemde eend in de bijt van zijn appellatie. Hij studeerde in Belleville in Beaujolais en zette zijn eerste stappen in de wijnwereld in 1991, gemotiveerd door zijn passie voor planten en biologie. Hij leerde de knepen van natuurlijke wijnbouw van Jules Chauvet, dé referentie binnen dit vakgebied uit Beaujolais.

Anderhalve hectare wijngaard werd aangeplant op Coteau de Bassenon. Dit is een steile helling in terrasbouw aangelegd en waar de bodemstructuur bestaat uit graniet en gneiss. De oudste wijnranken (0,87 hectare) staan er sinds 1896 en 1902. Het hoogste deel van de helling is recenter en dateert van 1987. De andere wingerds zijn deze van Tupin (1965), Coteaux de Tupin (1980), Les Bercheries en Verenay (1992). Op Verenay staat viognier geplant. De bodem is bevat hier schiste en zand en draineert het water zeer vlot. Dit zorgt voor vlug rijpe druiven en dus geen te logge viognier.

Hier worden wijnen gemaakt op hun fruit en fraîcheur zonder sulfiet. Hij noemt zijn vinificatiemethode ‘semicarbonic’. Bij de maceratie worden de vaten bijgevuld met koolzuurgas tot alles goed is ingeweekt. Dit proces gebeurd op een lage temperatuur van 10°C. Om het probleem van reductie tegen te gaan wordt de ‘chapeau’ regelmatig gebroken om zo zuurstof te geven aan de wijnmassa. Reductie hoort bij het wijnproces, maar gaat weg volgens Jean-Michel door vatlagering van minimum 16 maand en daar hij geen zwavel gebruikt wordt er niets geblokkeerd tijdens de vinificatie.

domaine-la-rocaliere8

Domaine la Rocalière

Domein opgericht in 1995 door Jacques Borrelly en recentelijk overgedragen aan zijn 2 dochters Séverine en Melanie. Het domein is 50ha groot en omvat 22ha Lirac verspreid over de gemeenten Lirac en St-Laurent-Les-Abres, 23 ha Tavel en 5ha Vin de Pays. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud met Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre, Cinsault en Clairette als klassieke druivenrassen voor de regio.

De witte Lirac is een atypische samenstelling van 50% Grenache Blanc en 50% Clairette en munt uit door florale toetsen zoals jasmijn, kamperfolie en ijzerkruid. De rode Lirac is al even apart en bestaat voornamelijk uit Mourvèdre en Carignan aangevuld met een vleugje Grenache. Het is een wijn met een stevige onderbouw en aromatisch getypeerd door viooltjes en korenbloemen.

domaine-pierre-andre9

Domaine Pierre André

No products found

Domaine Pierre André telt 18 hectare wijngaard op dIverse percelen in Châteauneuf-du-Pape. Het is vooral klei en zandgrond met kiezels en kalk vermengd. De lieux-dits zijn Saint-Georges, Valori, Étang en op Les Bédines.

Aan het roer van dit domein staat Jacqueline André. Een bescheiden maar zeer gedreven vrouw die alles tot in de kleinste details uitkient en op zoek gaat naar finesse en elegantie. Om het met een cliché te schrijven: hier worden vrouwelijke wijnen gemaakt.

De jongste wijngaard werd heraangeplant in 1985 en de oudste wijnstokken staan er al sinds 1920. Jacqueline was één van de eerste wijnbouwers in Châteauneuf-du-Pape die in 1963 koos voor biologische wijnbouw en ze ging steeds verder tot ze in 1992 officieel als biodynamisch wijndomein werd gecertifieerd.

Handmatige pluk is verplicht in deze appellatie en dus evident. Haar vinificatie kan als traditioneel worden omschreven. Dit wil zeggen dat de steeltjes tijdens de gisting aan de druif blijven, zo wordt complexiteit en bewaarpotentieel gecreëerd. Het gebruik van eiken vaten wordt tot het minimum gereduceerd, maar in plaats daarvan worden betonnen cuves gebruikt. De rendementen zijn laag, met name 22 hectoliter per hectare. Ruim onder de toegestane hoeveelheid.

dummy-1170x650

Domaine Prieuré Roch

No products found

Dit 11 ha groot domein werd in 1988 door Henry-Frédéric Roch op 26 jarige leeftijd uit de grond gestampt. Hij is een neef van Lalou Bize Leroy (Domaine Leroy) en mede eigenaar en co-gerant van het Domaine de la Romanée Conti. Van bij de start in 1988 werd gekozen voor de biologische teelt. 

De oogst is manueel gekoppeld aan een strenge selectie waarbij enkel de gezondste druiven weerhouden worden. Er is geen ontristing, geen toevoeging van sulfiet en enkel gebruik van eigen gistcellen voor het fermentatieproces. Na een maceratie van ongeveer 3 weken wordt de wijn door middel van zwaartekracht overgeheveld in 100% nieuwe eikenvaten voor een elevage van circa 18 maanden. Bij de botteling wordt er noch gefilterd noch geklaard.

Het resultaat zijn wijnen die elegantie koppelen aan kracht, meestal licht van kleur maar aromatisch intens en complex.

Geen afbeelding gevonden

Franck Balthazar

Dit ‘huiskamerdomein’ van Franck Balthazar telt 2 hectare wijngaard op Cornas. Franck is nu eind de dertig en maakt sinds 2002 wijn onder eigen naam. René, Franck’s vader, is gelukkig dat zijn zoon terug is gekomen naar het familiedomein na een carrière als ingenieur bij een textielfirma in Valence. Een korte wijncursus in Tournon, maar vooral de ervaring van vader en grootvader maken van Franck één der besten binnen zijn appellatie.

Iets meer dan de helft van de wijngaarden dateren van 1914 op een perceel dat noemt ‘Chaillot’. Er is een 0,36 hectare op Mazards die werd aangeplant tussen 1959 en 1961 en laatst, in 2003, werd in Lègre ook een wijngaard aangelegd. De grond bestaat hoofdzakelijk uit graniet met zand. De wijngaarden worden volledig organisch bemest en er komen geen pesticides aan bod. De oogst gebeurd manueel, wat ook logisch is voor zo’n klein domein, maar ook omdat hier zeer streng wordt geselecteerd in de wijngaard. Aangezien volledige trossen druiven worden vergist in beton kuipen gedurende twee weken, moet het fruit van uitzonderlijke kwaliteit zijn.

Tijdens de gisting wordt de koek twee maal per dag met de voet gebroken en naar het einde toe wordt er overgepompt. De pers uit 1954 bewijst nog steeds trouwe dienst, en na de persing gaat de wijn rijpen in demi-muids ofwel vaten van 600 liter. Dit voor 16 tot 24 maand, afhankelijk van het oogstjaar. De wijn wordt niet gefilterd alvorens te bottelen.

Michel Gassier

Michel Gassier is de vierde generatie van een wijnbouwersfamilie in Nîmes die zorgt voor de geode naam binnen de appellatie. Hij heeft in totaal 70 hectare wijngaard in bezit waarvan 40 hectare op Costières-de-Nîmes. Vandaag de dag is Michel Gassier te vinden in de wijngaard en laat hij zich bijstaan in de kelder door topoenoloog Philippe Cambie. Het domein is in reconversie naar biologische wijnbouw en zoekt het evenwicht in de terroir.

Naast Costières-de-Nîmes worden ook nog prijsvriendelijke wijnen gemaakt onder de benaming ‘Domaine de Molines’ als Vin de Pays d’Oc. We kunnen moeilijk wegsteken dat dit domein wijnen biedt met een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit.

Biologische wijnen

Natuurlijke wijnbouw en zwavelarme wijnen komen eveneens aan bod. Domeinen die kiezen voor deze ‘savoir-faire’ & ‘savoir-vivre’ bieden uitgepuurde en verfijnde wijnen, zonder dogmatisch te werk te gaan.

Contactgegevens

R&R BV
Muizendries 11
9070 Heusden
M 0032 475 94 75 09

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Log in

Maak een account aan